Propereme čočku, dáme do většího hrnce a natočíme vodu 1:1, nadrolíme kostku masoxu, vhodíme bobkové listy, nové koření, pepř (pár kuliček), kousek másla a uvedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do poloměka. Nerozvařujte čočku, to ji totálně kazí, a znemožňuje další úpravu.
2
Zbyla-li nějaká voda, řádně ji slijte (koření nevyndavám). Přidejte asi pulku kostky rozehřátého másla, hrst namočeného cukru, lžíci octa, opepřete (drceným pepřem) a opatrně promíchejte (abyste čočku nerozmačkali) ochutnejte, případně dosolte.
3
Na troše oleje a pokrájené slanině zpěňte pokrájenou cibuli do zlatohněda, odstavte dříve, sama dojde. Servírujte čočku ozdobenou cibulkou se slaninou, kyselou okurkou. Jako příloha volské oko, plátek uzeného, norimberské párečky (bílé), opečený plátek slaniny.
Jde li vam o cerstvy vyvar z kosti masa a opecene zeleniny neni problem jej udelat . Rozhodne pochybuju ze vy ho zadelavate po kazde kdyz potrebuje Jen dochutit třeba vodu na cocku . Polévka je neco uplne jiného . Dekuji za rádoby vtipnou poznámku
Jsem rada ze čočka chutná :-) jen nechápu proc jsou pod ni podepsány recepty když jsem recept tenkrát vkládala ja. Ze bych ho vložila neregistrovaná? Nevim. Jinak přeji dobrou chuť , jen k maslu , 1/3 kostky je málo počítejte spíše s polovinou . ;-)
Radovan
|1. 1. 2015 13:42
Výborný recept, chutnalo celé rodině, a to je co říct :-P
štěpánka
|13. 11. 2013 04:27
Čočka je výborná a to já čočku nemusím,příště jedině podle tohoto receptu :-*