• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g kukuřice zrno
    • 460
      ml voda
    • 1
      lžička máslo (šmolc, ghee)

Postup přípravy receptu

1
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do 200 ml studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek. Výrazně měkčí zrna jsou po namočení 20 h před vařením (40 h před jídlem).
2
Do nerezové nebo smaltované nádoby slít vodu z namočené kukuřice, dolít 260 ml vody. Nasypat dřevěný popel - 2 vrchovaté lžičky, nebo s hašené vápno - 1 lžička Ca(OH)2. Nesmí být hliníkové nádobí ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem. Sypat kukuřičná zrna do vařícího roztoku. Zrna vařená ze studené vody většinou popraskají. Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu po ohřátí zrn. Začátek varu jde poznat podle ztlumení ohřevu pro slabý ohřev. Jinak chybí čas doby varu. Vařit bez soli, brání změknutí zrn. Je mírný zápach při vaření (podle autora).
3
Vařit 45 minut (měkčí kukuřici 35 minut). Kratší čas - 5 minut=tvrdší, max +15 minut = dostatečně měkké. Mírně zvětšený objem uvařeného - asi 1,6 násobek proti namočenému. Louhovat ve vychladlém roztoku nejméně 12 hodin. Pro chuťově nejlepší výsledek 20 - 24 hodin. Dojde k dalšímu zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu.
4
Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý). Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty. Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není roztok znát. Koncová hmotnost zrn je kolem 205 - 215 g ze 100 g suchých (podle sklizně).
5
Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu. Nebo prohřát ve vodě. Postačí nechat přejít varem. Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu. Nebylo zkoušeno ohřívat se solí. Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem.
6
Poznámka autora receptu: česky název této úpravy je digestování kukuřice (louhování varem). Vhodné pro kukuřici typ setá (koňský zub, dent). Lze použít i pro typ cukrová (kulatá zrna). Pukancová je zpracovaná pražením. Kukuřičné klasy je možné vařit ze studené vody, popel zůstává mezi zrny. Výše uvedený postup je kombinací mexicko-českého postupu vaření s americkým doplňkem pro vaření zrn. Zásaditá látka je nezbytná pro správné trávení kukuřice (ověřil opakovaně autorův žaludek - studené tíživé pocity). Anglicky vysvětleno: en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization Včetně nebezpečí onemocnění pellagrou (uvedeno v článku v odkazu). Pro znalé dějin vaření doporučuji srovnat s otravami solaninem ze syrových brambor v 18. století v Evropě. www.toxicology.cz/modules.php?name=N ews&file=article&sid=71 Bylo to z neznalosti.
7
Poznámka 2: trvanlivost paběrkované kukuřice je od samosběru září-říjen kolem 17 měsíců do únor-březen. Déle ne, již nenasákne vodou a je zhoršená chuť.
8
Poznámka 3: Kukuřice usušená po konci louhování má název Homini maíz, maize, parched corn. Sušit 48 h., rozprostřené na plechu v tenké vrstvě. Trvanlivost je do dvou měsíců. Lze umít na mouku Masa harina, Hari masa. Nebo namočit zrna 6-12 h přímo k jídlu. Lze i ohřát. Atole de elote je nápoj / kaše připravená z harimasa.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Chalva indická semolinová, základní recept

Chalva indická semolinová, základní…

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Chlazení Vegetariáni Vegani Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kukuřice Máslo Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí prsa plněná bylinkovým sýrem

Kuřecí prsa plněná bylinkovým sýrem

Langoše

Langoše

Škvarkové pagáčiky

Škvarkové pagáčiky

Pampeliškový med III.

Pampeliškový med III.

Brambory se sýrovou náplní

Brambory se sýrovou náplní

Vepřový steak s hranolkami

Vepřový steak s hranolkami

Maso zapékané s cuketou a nivou

Maso zapékané s cuketou a nivou

Rýže s kari na smetaně

Rýže s kari na smetaně

Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

Bramborovo-žampionová polévka na dva…

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

14
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
11
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
11
Kynutý táč s ovocem a drobenkou
Kynutý táč s ovocem a…
11
Salát z rýžových nudlí s kuřetem a avokádem
Salát z rýžových nudlí s…
10
Hovězí Massaman karí s batáty
Hovězí Massaman karí s…

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Divoký večírek pořadu Showtime: Laďka Něrgešová nemohla chybět!

Divoký večírek pořadu Showtime: Laďka Něrgešová nemohla chybět!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Nivovo-ořechové kuličky
Nivovo-ořechové kuličky
Nivovo-šunkové palačinky
Nivovo-šunkové palačinky
Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Nízká čokoládová buchta
Nízká čokoládová buchta
Nízkotučný banánový chlebíček
Nízkotučný banánový chlebíček
Nízký čokoládový dortík
Nízký čokoládový dortík
  • Recepty.cz
  • Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact