• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g kukuřice zrno
    • 460
      ml voda
    • 1
      lžička máslo (šmolc, ghee)

Postup přípravy receptu

1
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do 200 ml studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek. Výrazně měkčí zrna jsou po namočení 20 h před vařením (40 h před jídlem).
2
Do nerezové nebo smaltované nádoby slít vodu z namočené kukuřice, dolít 260 ml vody. Nasypat dřevěný popel - 2 vrchovaté lžičky, nebo s hašené vápno - 1 lžička Ca(OH)2. Nesmí být hliníkové nádobí ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem. Sypat kukuřičná zrna do vařícího roztoku. Zrna vařená ze studené vody většinou popraskají. Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu po ohřátí zrn. Začátek varu jde poznat podle ztlumení ohřevu pro slabý ohřev. Jinak chybí čas doby varu. Vařit bez soli, brání změknutí zrn. Je mírný zápach při vaření (podle autora).
3
Vařit 45 minut (měkčí kukuřici 35 minut). Kratší čas - 5 minut=tvrdší, max +15 minut = dostatečně měkké. Mírně zvětšený objem uvařeného - asi 1,6 násobek proti namočenému. Louhovat ve vychladlém roztoku nejméně 12 hodin. Pro chuťově nejlepší výsledek 20 - 24 hodin. Dojde k dalšímu zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu.
4
Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý). Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty. Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není roztok znát. Koncová hmotnost zrn je kolem 205 - 215 g ze 100 g suchých (podle sklizně).
5
Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu. Nebo prohřát ve vodě. Postačí nechat přejít varem. Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu. Nebylo zkoušeno ohřívat se solí. Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem.
6
Poznámka autora receptu: česky název této úpravy je digestování kukuřice (louhování varem). Vhodné pro kukuřici typ setá (koňský zub, dent). Lze použít i pro typ cukrová (kulatá zrna). Pukancová je zpracovaná pražením. Kukuřičné klasy je možné vařit ze studené vody, popel zůstává mezi zrny. Výše uvedený postup je kombinací mexicko-českého postupu vaření s americkým doplňkem pro vaření zrn. Zásaditá látka je nezbytná pro správné trávení kukuřice (ověřil opakovaně autorův žaludek - studené tíživé pocity). Anglicky vysvětleno: en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization Včetně nebezpečí onemocnění pellagrou (uvedeno v článku v odkazu). Pro znalé dějin vaření doporučuji srovnat s otravami solaninem ze syrových brambor v 18. století v Evropě. www.toxicology.cz/modules.php?name=N ews&file=article&sid=71 Bylo to z neznalosti.
7
Poznámka 2: trvanlivost paběrkované kukuřice je od samosběru září-říjen kolem 17 měsíců do únor-březen. Déle ne, již nenasákne vodou a je zhoršená chuť.
8
Poznámka 3: Kukuřice usušená po konci louhování má název Homini maíz, maize, parched corn. Sušit 48 h., rozprostřené na plechu v tenké vrstvě. Trvanlivost je do dvou měsíců. Lze umít na mouku Masa harina, Hari masa. Nebo namočit zrna 6-12 h přímo k jídlu. Lze i ohřát. Atole de elote je nápoj / kaše připravená z harimasa.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Chalva indická semolinová, základní recept

Chalva indická semolinová, základní…

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Chlazení Vegetariáni Vegani Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kukuřice Máslo Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Těstovinový salát s tofu

Těstovinový salát s tofu

Plněné kokosky

Plněné kokosky

Brambory - cukroví

Brambory - cukroví

Květáková nádivka

Květáková nádivka

Sójové kostky na kari

Sójové kostky na kari

Losos v sezamové krustě

Losos v sezamové krustě

Pikantní pirohy s kuřecím a slaninou

Pikantní pirohy s kuřecím a slaninou

Těstoviny po Italsku

Těstoviny po Italsku

Třešňový dort s mákem

Třešňový dort s mákem

Doporučujeme

30 minut
Tortilla wrap s lilkem a halloumi

Tortilla wrap s lilkem a halloumi

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

102
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
49
Cukeťák z trouby
Cukeťák z trouby
45
Domácí šťáva z josty
Domácí šťáva z josty
33
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Švestkový koláč s…
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké letní moučníky, které mají šťávu
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké…
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
AHA.cz Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Bujarý večírek TV Prima: Divočina na pódiu i sexy výstřihy!

Bujarý večírek TV Prima: Divočina na pódiu i sexy výstřihy!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

Další doporučené recepty:

Nivovo-ořechové kuličky
Nivovo-ořechové kuličky
Nivovo-šunkové palačinky
Nivovo-šunkové palačinky
Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Nízká čokoládová buchta
Nízká čokoládová buchta
Nízkotučný banánový chlebíček
Nízkotučný banánový chlebíček
Nízký čokoládový dortík
Nízký čokoládový dortík
  • Recepty.cz
  • Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact