• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g kukuřice zrno
    • 460
      ml voda
    • 1
      lžička máslo (šmolc, ghee)

Postup přípravy receptu

1
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do 200 ml studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek. Výrazně měkčí zrna jsou po namočení 20 h před vařením (40 h před jídlem).
2
Do nerezové nebo smaltované nádoby slít vodu z namočené kukuřice, dolít 260 ml vody. Nasypat dřevěný popel - 2 vrchovaté lžičky, nebo s hašené vápno - 1 lžička Ca(OH)2. Nesmí být hliníkové nádobí ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem. Sypat kukuřičná zrna do vařícího roztoku. Zrna vařená ze studené vody většinou popraskají. Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu po ohřátí zrn. Začátek varu jde poznat podle ztlumení ohřevu pro slabý ohřev. Jinak chybí čas doby varu. Vařit bez soli, brání změknutí zrn. Je mírný zápach při vaření (podle autora).
3
Vařit 45 minut (měkčí kukuřici 35 minut). Kratší čas - 5 minut=tvrdší, max +15 minut = dostatečně měkké. Mírně zvětšený objem uvařeného - asi 1,6 násobek proti namočenému. Louhovat ve vychladlém roztoku nejméně 12 hodin. Pro chuťově nejlepší výsledek 20 - 24 hodin. Dojde k dalšímu zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu.
4
Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý). Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty. Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není roztok znát. Koncová hmotnost zrn je kolem 205 - 215 g ze 100 g suchých (podle sklizně).
5
Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu. Nebo prohřát ve vodě. Postačí nechat přejít varem. Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu. Nebylo zkoušeno ohřívat se solí. Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem.
6
Poznámka autora receptu: česky název této úpravy je digestování kukuřice (louhování varem). Vhodné pro kukuřici typ setá (koňský zub, dent). Lze použít i pro typ cukrová (kulatá zrna). Pukancová je zpracovaná pražením. Kukuřičné klasy je možné vařit ze studené vody, popel zůstává mezi zrny. Výše uvedený postup je kombinací mexicko-českého postupu vaření s americkým doplňkem pro vaření zrn. Zásaditá látka je nezbytná pro správné trávení kukuřice (ověřil opakovaně autorův žaludek - studené tíživé pocity). Anglicky vysvětleno: en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization Včetně nebezpečí onemocnění pellagrou (uvedeno v článku v odkazu). Pro znalé dějin vaření doporučuji srovnat s otravami solaninem ze syrových brambor v 18. století v Evropě. www.toxicology.cz/modules.php?name=N ews&file=article&sid=71 Bylo to z neznalosti.
7
Poznámka 2: trvanlivost paběrkované kukuřice je od samosběru září-říjen kolem 17 měsíců do únor-březen. Déle ne, již nenasákne vodou a je zhoršená chuť.
8
Poznámka 3: Kukuřice usušená po konci louhování má název Homini maíz, maize, parched corn. Sušit 48 h., rozprostřené na plechu v tenké vrstvě. Trvanlivost je do dvou měsíců. Lze umít na mouku Masa harina, Hari masa. Nebo namočit zrna 6-12 h přímo k jídlu. Lze i ohřát. Atole de elote je nápoj / kaše připravená z harimasa.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Chalva indická semolinová, základní recept

Chalva indická semolinová, základní…

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Chlazení Vegetariáni Vegani Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kukuřice Máslo Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Římský salát s rajčaty a olivami

Římský salát s rajčaty a olivami

Pribináček domácí

Pribináček domácí

Houbový kuba II.

Houbový kuba II.

Jogurtový chléb

Jogurtový chléb

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Jablkový páj

Jablkový páj

Knedlíčky ze strouhanky

Knedlíčky ze strouhanky

Jidáše - drobenkové

Jidáše - drobenkové

Lehké Cookies

Lehké Cookies

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

40 minut
Kuřecí prsa Caprese

Kuřecí prsa Caprese

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

40
Houbové škvarky z václavek či bedel
Houbové škvarky z…
30
Šakšuka v praprikách
Šakšuka v praprikách
14
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
14
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
13
Smetanová omáčka z lišek k minutkovým masům
Smetanová omáčka z lišek…

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
AHA.cz Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz Těhotná Ráchel z Love Islandu: Svatba bude ještě letos!

Těhotná Ráchel z Love Islandu: Svatba bude ještě letos!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Nivovo-ořechové kuličky
Nivovo-ořechové kuličky
Nivovo-šunkové palačinky
Nivovo-šunkové palačinky
Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Nízká čokoládová buchta
Nízká čokoládová buchta
Nízkotučný banánový chlebíček
Nízkotučný banánový chlebíček
Nízký čokoládový dortík
Nízký čokoládový dortík
  • Recepty.cz
  • Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact