citronová šťáva
z 1 ks nebo 3 lžíce pomerančového džusu
čokoláda na vaření
250
g
měkký tvaroh
Želé
700
g
rybíz
10
lžíce
cukr krupice
1
ks
vanilkový cukr
želatinový ztužovač
za studena Dr. Oetker
1
ks
šlehačka
ztužovač šlehačky
3
lžíce
moučkový cukr
Postup přípravy receptu
1
Máslo rozpustíme a z bílků, do kterých přidáme špetku soli a pár kapek vody, ušleháme tuhý sníh. Krupici (mouku) smícháme s práškem do pečiva, poté přidáme cukr, žloutky, máslo, tvaroh a šťávu. Nakonec pomalu vmísíme sníh a vytvoříme těsto. 3/4 těsta rozetřeme na plech (vyložený papírem), zbylou čtvrtinu obarvíme rozpuštěnou čokoládou (či kakaem) a opatrně rozetřeme na světlé těsto. Upečeme ve středně předehřáté troubě (já jsem pekla na 170 °C horkovzduch asi 30 min).
2
Rybíz neprve zbavíme stopek a důkladně opereme na sítku. Poté jej vložíme do hrnce, přisypeme krupicový cukr s vanilkou a pomalu rozvaříme, pro urychlení si můžeme trochu pomoct "rozšťoucháním". Přes sítko přecedíme rybízovou šťávu a případně dosladíme podle chuti. Podle návodu na pytlíku rozděláme Oetkerův ztužovač a vytovříme rybízové želé, které nalijeme na vychladlý piškot (nevyndaváme z pekáče). V lednici necháme důkladně zchladit a poté zdobíme šlehačkou.