balíček
mražená zelenina
čínská apod. nebo syrová nakrájená
0,50
balení
rýže
0,50
kostka
zeleninový vývar
pepř mletý
worcestrová omáčka
Postup přípravy receptu
1
Možná se to nezdá, ale rizoto je opravdu chutné. Zeleninu vložíme na rozpálenou teflonovou pánev - bez tuku! Když začne syčet, pokapeme ji worchestrovou omáčkou dle chuti, opepříme, podlijeme vroucí vodou a přisypeme rýži. Po chvíli do pánve přidáme zeleninový bujón. Vaříme pod pokličkou, ale často mícháme. Rýže do sebe nasává vodu, takže musíme opatrně podlévat, dokud není úplně vařená. A tím je dílo dokonáno. Kdo chce, může si porci zasypat strouhaným sýrem.
2
Je to lehké a přitom chutné zeleninové jídlo bez tuku.
S čerstvou zeleninou a vynecháním worcestrové omáčky vynikající. :) Rýži doporučuji basmati. :)
Věra
|8. 6. 2007 13:00
Redakce mi přesunula recept, nebo jsem se spletla a poslala ho do špatné rubriky, ale spíš bych řekla, že to upravila redakce - tohle rizoto jsem posílala do rubriky "zdravě a chutně", šlo v něm o to, že není použit tuk, že si člověk vystačí s vodou. A míchat musím, i na teflonové pánvi se mi totiž rýže přichytává, ale rozhodně mi nekašovatí, to zase ne, ani po míchání! Jinak do toho "škodného" dávám smetanu, kuřecí maso, atd., ale jak říkám, měl to být příspěvek do úplně jiné rubriky. Stejně díky.
Alena
|5. 6. 2007 23:50
Omlouvám se. Chtěla jsem napsat Míchat rýži během vaření a ještě přidávat vodu -nóóóó ... Míchaná rýže doopravdy zkašovatí.Nechci recept kritizovat. Chci autorce receptu jenom ulehčit práci. Můžete dělat tzv. Neškodné rizoto se zeleninkou, ale rýži nemíchejte. Vyzkoušejte rizoto udělat tak, jak píše Iva. Rýže se zeleninou bude chutná a nebudete mít žádnou práci. Nemusíte nic míchat, nemusíte stát u plotny.A i rýže bude určitě chutnější. Doporučuji vyzkoušet - člověk se učí celý život. A na těchto stránkách nejste na vaření sama. Kolegyně-kuchařinky Vám rádi poradí. Hodně úspěchu.
Iva Bednarova
|5. 6. 2007 10:19
ja delam rizoto v troube .Postup je skoro stejny jako tenhle,v zapikaci mise pripravim zeleninu,pak k ni placnu proplachlou ryzi a zaliju varici vodou (na hrnek ryze jeden a pl hrnku vody.Zakryju,mrsknu do vyhrate trouby a do 20 minut je hotovo.A nic nemicham,az kdyz je hototvo a nikdy se nic neprismahlo.(mam takovy pocit ze s tou varici vodou je to behem 10 minut ;-))
Lidka Kábrtová
|4. 6. 2007 09:07
Pravé italské rizoto je vždy kašovité, ale tohle nemá s italským rizotem co dělat...
Jana Kutačová
|4. 6. 2007 06:02
Já tam nevidím problém a už vůbec ne s přidáváním další rýže..Já rizoto připravuji podobně,ale vždy do něj nějak "zabuduji" nějaký kousek masa-ať kuřecí nebo konzervované.Používám rýži Parboiled a ta mi jewště nikdy"nezkašovatěla".Vodu dávám odhadem ,ale obecně platí,že se má dát skoro dvojnásobek množství vody než je množství rýže.Recept jsem četla několikrát a s přidáváním rýže jsem tam nenašla nic,pokud se tedy Alenka nespletla a nechtěla napsat přidání vody.Každý máme postup trochu jiný a tohle může být velice chutné papu :-))
Mína
|3. 6. 2007 21:38
Souhlas s Alenou. Míchaná rýže často zkašovatí..
Alena
|1. 6. 2007 17:41
Dotaz na autorku.Prosím vás, proč míchate rýži? Rýže se zeleninou zalitá zeleninovým bujónem se přece udusí (uvaří) bez míchání. Když se veškerá voda vypaří a rýže je uvařená, tak ji potom zamícháme - promíchame se zeleninou. Míchat rýži během vaření a ještě přidávat rýži - nóóóó, to teda nevím.