vanilkové aroma
pár kapek tresti - nejlépe vanilkové; event. breton
voda
Postup přípravy receptu
1
Na vále zpracujeme sušené mléko, cukr, olej, med, tresť a opatrně trošku vody. Pokud je těsto řídké, přidáme cukr nebo sušené mléko. Vyválíme tužší hmotu. Část můžeme přibarvit kapkou rozpuštěného bretonu.
2
Z této hmoty tvořím např. růže a lístky na dort, nebo je natlačuju do výlisků od bonboniér, nebo do formiček vysypaných práškovým cukrem, atd. Dá se z ní modelovat prakticky cokoliv. Tvary vyklepnuté z formiček se dají barvit štětečkem namočeným v hodně hustém roztoku bretonu a téměř dosucha otřeném (např. šupiny rybiček, apod...)
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
kikii
|2. 7. 2012 07:41
můžu tento marcipán pouzívat i na dortyy 8-)
Lenka
|8. 5. 2012 17:20
ja kupuji barvivo v prasku staci trochu vody i barvy a dat kapku do marcipanu tak to delam ja <3
Lenka
|27. 4. 2012 11:29
místo oleje dávám ztužený tuk jinak dobrý recept dělám z toho ružičky na dorty a ruzné ozdoby :-)
Michaela Talašová
|9. 3. 2012 20:24
právě že taky nevím chci svojí babičce udělat radost ale nevím jak tam mám přidat to barvivo nemohl by mi prosíííííííím někdo helfnout? :'( :'( O:-) O:-) O:-) O:-)
Povedlo se, dobrota :-) dcera nemá ráda mandlový (já ho miluju) a po tomhle "mléčném" se olizuje až za ušima :-)
Renata
|5. 11. 2010 07:32
musím pochválit, výsledek je opravdu super, potřebovala jsem hmotu na postavičky, a tato je úplně super, dobře se tvaruje a hlavně drží tvar. :-)
Simča Sládková
|16. 12. 2009 13:29
Pokud byl marcipán lepkavý a tvrdý, chybělo mu jediné - propracovat, propracovat, propracovat.... Pokud do druhého dne ztvrdne na kámen, stačí na pár vteřin ovlnit v MW a opět propracovat, propracovat, propracovat..... Dělám tento recept léta, tvaruji z něho kde co (holky na chatu leccos viděly) a nemám s ním problém!!!!
Simča Sládková
|16. 12. 2009 13:27
Pokud byl marcipán lepkavý a tvrdý, chybělo mu jediné - propracovat, propracovat, propracovat.... Pokud do druhého dne ztvrdne na kámen, stačí na pár vteřin ovlnit v MW a opět propracovat, propracovat, propracovat..... Dělám tento recept léta, tvaruji z něho kde co (holky na chatu leccos viděly) a nemám s ním problém!!!!
jana h
|13. 12. 2009 19:27
ach jo, nekde byla veeelka chyba, musela jsem to vsechno bohuzel vyhodit... uz po promichani byl tenhle marcipan hodne tuhy a zaroven hodne lepkavy, takze tezko rict, jak to spravit, no a po odlezeni byl proste jako naprosty kamen, zkousela jsem ho nastrouhat, navlhcit a znovu zpracovat, ale proste to neslo... uz jsem delala marcipan podle jineho receptu, ve kterem byl syrovy bilek, ten byl sice skvely, ale mela jsem obavu ze salmonely, tak jsem zkusila tenhle, ale bohuzel, mozna to bylo surovinami? opravdu nevim...
Dagmar Bartůšková
|9. 12. 2009 16:49
Hmota bezva, jen dotaz, když mám klasické potravinářské barvivo v zrníčkách, mám ho přidat do surovin v suchém stavu nebo jak? Dala jsem pár zrníček barviva do vody a pak tím tvary natřela, leč to trochu rozmáčelo povrcg...
Simča Sládková
|23. 11. 2009 16:37
Mléko sušené se používá polotučné - modré. Není dobré používat tučné, nemyslete si prosím, že to červeným - tučným - vylepšíte, DOOPRAVDY NE. Tuk se pak odděluje z hmoty!!!! Nepravý marcioán ochucuji pár kapkami mandlové tresti. Lépe se mi osvědčila "Hořká mandle", než mandle sladká.
Iveta Šulcová
|23. 11. 2009 14:24
ještě bych měla dotaz-to mléko používáte jaké? Dnes jsem porozhlížela po obchodě a měli,zelené,modré a červené...tak"babo raď"...:-))) a děkuju za radu,hezký den
Simča Sládková
|20. 11. 2009 22:26
Holky dooost s těma chválama :-). A mohu vám garantovat, že kdybych holky nekrotila, tak to kilo marcipánu snědly na posezení.... :-)
Pája S
|20. 11. 2009 19:53
Simčo,kouzelné,škoda to sníst.:-)
Klára Keselyova
|20. 11. 2009 19:02
No Simi, úchvatné. Si naozaj šikulka.
Jarka O.
|20. 11. 2009 17:32
Simčo, to je krása...jsi moc šikovná, ovoce je jako opravdové ;-)
ladislava staffenová
|20. 11. 2009 14:50
Simčo, jsi šikulka ;-))
Ladia -
|20. 11. 2009 14:27
Simčo, to je paráda, jen se zakousnout ;-)
Iveta Šulcová
|20. 11. 2009 13:54
téééda p.Sládková,nádhera.To je tak,když "pánbůh" naděloval šikovné ruce.Ti ostatní (já),na které se nedostalo (bůhví proč)musíme(teda já) jenom žasnout a zavřít pusu.Mooc hezké.
Simča Sládková
|19. 11. 2009 23:22
Dcera marcipán miluje, letos si přála k narozeninám dort "Koš ovoce". Padlo na něho skoro kilo nepravého marcipánu.... Posílám foto :-)
Ester Potrusilova
|19. 11. 2009 13:03
Na tento recept můžu pět jen samou chválu! Dělám takto marcipán už několik let, na dorty, na košíčky, do cukroví, na zvířátka pro děti, a nemůžu jinak, než dát 1*. Je sice pravda, že než jsem se ho naučila dělat pořádně, stávalo se mi, že jsem musela přisypávat cukr, sušené mléko a pak zpátky vlhčit a přidávat máslo, takže se mi stávalo, že ve výsledku jsem tohoto suprmarcipánu měla půl kila :-), ale fakt se mi vždycky povedl. Jen místo oleje tedy dávám do těsta máslo, tak od oka, zhruba lžíci a pak se vidí, jestli víc... Moje rodina ho miluje, kupovaný nejíme vůbec. Fatk SUPER!!!
Simča Sládková
|5. 9. 2009 20:50
Vím, že dotaz byl položen už dávno, ale odpovím pro úplnost: zbylý marcipán zabalím do mikrotenového sáčku - každou barvu zvlášť - a uložím dole v lednici. Klidně jsem ho tam měla i 3 měsíce. A když ho potřebuji, tak buď je ještě měkký a jen ho propracuji, nebo - pokud ztvrdnul - ho dám na 1 - 2 vteřiny do mikrovlnné trouby nahřát a propracuji. Klidně tu vteřinu opakuji třeba 2x nebo 3x, ale nedoporučuji nechávat naráz déle, protože se kupodivu prohřívá odprostředka a už se mi to stalo, že se uvnitř spálil....
bramborka
|1. 12. 2006 21:58
Jani jak je skladujete?A neztvrdnou na beton?Děkuji za odpověď,chtěla bych překvapit dceru,tak aby chutnalo.
Anonym
|6. 10. 2005 17:16
Byla bych ráda, aby se mi ozval autor hodnocení. Zřejmě se mu nepovedl marcipán. Ráda vysvětlím vše nejasné. A pokud nechutnalo, jistě i ostatní ocení negativní zkušenost. Děkuji.
Mila Veselá
|30. 9. 2005 12:06
Když se do "nepravého" marcipánu přidá trošku jemně pomletých oloupaných mandlí, tak se chutově k "pravému" velmi přiblíží. Doporučuji ale místo tresti použít likér Amareto, pak to nemá chybu. Viz recept Marcipánové čtyřlístky.