můžu tento marcipán pouzívat i na dortyy 8-)
ja kupuji barvivo v prasku staci trochu vody i barvy a dat kapku do marcipanu tak to delam ja <3
místo oleje dávám ztužený tuk jinak dobrý recept dělám z toho ružičky na dorty a ruzné ozdoby :-)
právě že taky nevím chci svojí babičce udělat radost ale nevím jak tam mám přidat to barvivo nemohl by mi prosíííííííím někdo helfnout? :'( :'( O:-) O:-) O:-) O:-)
Povedlo se, dobrota :-) dcera nemá ráda mandlový (já ho miluju) a po tomhle "mléčném" se olizuje až za ušima :-)
musím pochválit, výsledek je opravdu super, potřebovala jsem hmotu na postavičky, a tato je úplně super, dobře se tvaruje a hlavně drží tvar. :-)
Pokud byl marcipán lepkavý a tvrdý, chybělo mu jediné - propracovat, propracovat, propracovat.... Pokud do druhého dne ztvrdne na kámen, stačí na pár vteřin ovlnit v MW a opět propracovat, propracovat, propracovat..... Dělám tento recept léta, tvaruji z něho kde co (holky na chatu leccos viděly) a nemám s ním problém!!!!
Pokud byl marcipán lepkavý a tvrdý, chybělo mu jediné - propracovat, propracovat, propracovat.... Pokud do druhého dne ztvrdne na kámen, stačí na pár vteřin ovlnit v MW a opět propracovat, propracovat, propracovat..... Dělám tento recept léta, tvaruji z něho kde co (holky na chatu leccos viděly) a nemám s ním problém!!!!
ach jo, nekde byla veeelka chyba, musela jsem to vsechno bohuzel vyhodit... uz po promichani byl tenhle marcipan hodne tuhy a zaroven hodne lepkavy, takze tezko rict, jak to spravit, no a po odlezeni byl proste jako naprosty kamen, zkousela jsem ho nastrouhat, navlhcit a znovu zpracovat, ale proste to neslo... uz jsem delala marcipan podle jineho receptu, ve kterem byl syrovy bilek, ten byl sice skvely, ale mela jsem obavu ze salmonely, tak jsem zkusila tenhle, ale bohuzel, mozna to bylo surovinami? opravdu nevim...
Hmota bezva, jen dotaz, když mám klasické potravinářské barvivo v zrníčkách, mám ho přidat do surovin v suchém stavu nebo jak? Dala jsem pár zrníček barviva do vody a pak tím tvary natřela, leč to trochu rozmáčelo povrcg...
Mléko sušené se používá polotučné - modré. Není dobré používat tučné, nemyslete si prosím, že to červeným - tučným - vylepšíte, DOOPRAVDY NE. Tuk se pak odděluje z hmoty!!!! Nepravý marcioán ochucuji pár kapkami mandlové tresti. Lépe se mi osvědčila "Hořká mandle", než mandle sladká.
ještě bych měla dotaz-to mléko používáte jaké? Dnes jsem porozhlížela po obchodě a měli,zelené,modré a červené...tak"babo raď"...:-))) a děkuju za radu,hezký den
Holky dooost s těma chválama :-). A mohu vám garantovat, že kdybych holky nekrotila, tak to kilo marcipánu snědly na posezení.... :-)
Simčo,kouzelné,škoda to sníst.:-)
No Simi, úchvatné. Si naozaj šikulka.
Simčo, to je krása...jsi moc šikovná, ovoce je jako opravdové ;-)
Simčo, jsi šikulka ;-))
Simčo, to je paráda, jen se zakousnout ;-)
téééda p.Sládková,nádhera.To je tak,když "pánbůh" naděloval šikovné ruce.Ti ostatní (já),na které se nedostalo (bůhví proč)musíme(teda já) jenom žasnout a zavřít pusu.Mooc hezké.
Dcera marcipán miluje, letos si přála k narozeninám dort "Koš ovoce". Padlo na něho skoro kilo nepravého marcipánu.... Posílám foto :-)
Na tento recept můžu pět jen samou chválu! Dělám takto marcipán už několik let, na dorty, na košíčky, do cukroví, na zvířátka pro děti, a nemůžu jinak, než dát 1*. Je sice pravda, že než jsem se ho naučila dělat pořádně, stávalo se mi, že jsem musela přisypávat cukr, sušené mléko a pak zpátky vlhčit a přidávat máslo, takže se mi stávalo, že ve výsledku jsem tohoto suprmarcipánu měla půl kila :-), ale fakt se mi vždycky povedl. Jen místo oleje tedy dávám do těsta máslo, tak od oka, zhruba lžíci a pak se vidí, jestli víc... Moje rodina ho miluje, kupovaný nejíme vůbec. Fatk SUPER!!!
Vím, že dotaz byl položen už dávno, ale odpovím pro úplnost: zbylý marcipán zabalím do mikrotenového sáčku - každou barvu zvlášť - a uložím dole v lednici. Klidně jsem ho tam měla i 3 měsíce. A když ho potřebuji, tak buď je ještě měkký a jen ho propracuji, nebo - pokud ztvrdnul - ho dám na 1 - 2 vteřiny do mikrovlnné trouby nahřát a propracuji. Klidně tu vteřinu opakuji třeba 2x nebo 3x, ale nedoporučuji nechávat naráz déle, protože se kupodivu prohřívá odprostředka a už se mi to stalo, že se uvnitř spálil....
Jani jak je skladujete?A neztvrdnou na beton?Děkuji za odpověď,chtěla bych překvapit dceru,tak aby chutnalo.
Byla bych ráda, aby se mi ozval autor hodnocení. Zřejmě se mu nepovedl marcipán. Ráda vysvětlím vše nejasné. A pokud nechutnalo, jistě i ostatní ocení negativní zkušenost. Děkuji.
Když se do "nepravého" marcipánu přidá trošku jemně pomletých oloupaných mandlí, tak se chutově k "pravému" velmi přiblíží. Doporučuji ale místo tresti použít likér Amareto, pak to nemá chybu. Viz recept Marcipánové čtyřlístky.