Úžasně lehký dezert bez pečení. To je výtečný malinový dort podle časopisu F.O.O.D., se kterým se stane i obyčejný den výjimečným. Plný smetany, tvarohu a šťavnatého ovoce je opravdovým sladkým potěšením.
Dno rozevírací dortové formy (20 cm) zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte na drobky, přidejte na kousky pokrájené studené máslo a umixujte drobenku. Vsypte ji do formy, rovnoměrně upěchujte a dejte do ledničky.
2
Plátky želatiny namočte asi na 10 minut do misky se studenou vodou. Do kastrůlku dejte maliny, přidejte 2–3 lžíce vody a přiveďte k varu. Krátce povařte, aby se plody rozpadly, poté propasírujte přes síto, abyste se zbavili semínek. Šťávu vraťte do kastrůlku, už ji nevařte, ale udržujte teplou. Želatinu vyždímejte a vmíchejte do malinové šťávy, v teplé tekutině by se měla hned rozpustit. Přelijte do čisté misky a nechte zchladnout.
Smetanu ušlehejte dotuha. Tvaroh, zakysanou smetanu a cukr dejte do větší mísy a krátce prošlehejte. Po částech zapracujte ušlehanou smetanu a pak postupně za stálého míchání přilijte maliny s želatinou. Krém nalijte do připravené formy a uložte do druhého dne do ledničky.
Před podáváním nejprve dort ve formě obkružte tenkým ostrým nožem. Poté formu rozevřete a dort přeneste na podnos.
Ozdobte ho ušlehanou šlehačkou, čerstvými malinami a nasekanými pistáciemi.