kelímek
zakysaná smetana
Lepší je krémovější s větším obsahem tuku (více ztuhne)
2
kelímek
nízkotučný tvaroh
Lze zvolit alternativně k smetaně a k pomazánkovému máslu.
1
kelímek
pomazánkové máslo
1
kelímek
smetana ke šlehání
100
g
moučkový cukr
1
balíček
vanilkový cukr
skořice - mletá
100
g
nasekané ořechy
4
ks
jablka
1
ks
vanilkový pudink
1
ks
citronová šťáva
Postup přípravy receptu
1
Krém:
2
Smícháme kysanou smetanu (alternativně nízkotučný tvaroh) a pomazánkové máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem. Následně přidáme vyšlehanou smetanu ke šlehání.
3
Dno dortové formy poklademe jednou vrstvou piškotů, na které rozetřeme cca 1/2 krému.
4
Omyjeme a nastrouháme jablka a 1/2 jich pokryjeme krémovou vrstvu. Poprášíme skořicí a nasekanými ořechy. Nato dáme opět vrstvu piškot, zbytku krému a završíme opět vrstvou jablek, která opět poskořicujeme. Na vršku dortu je možno ze zbylých piškot vytvořit nápis či ornamenty. Dáme do lednice či mrazáku, aby ztuhnul.
5
Želatina:
6
V hrnci ohřejeme 1/2 l vody s jednou plnou lžící cukru a citronovou šťávou. V hrníčku si rozmícháme trochu vody (cca 1/3 jeho objemu) s pudinkovým práškem a vlijeme do hrnce, kde za stálého míchání cca 2 minuty vaříme.
7
Necháme trochu vychladnout a po lžících naléváme na vršek ztuhlého dortu.
8
Dort dáme do lednice a necháme cca půl dne odstát, aby se ingredience spojily a dort ztuhnul. Jablka je možno nahradit jiným ovocem. :)