Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se zpracuje v těsto.
2
Dělají se kuličky, asi jako noky do polévky, a dávají se na vymaštěný plech. Malou skleničkou se dělají důlky a ty se plní různými náplněmi (tvaroh, jablka, mák, džem nebo povidla.) Nakonec se potřou rozšlehaným vejcem. Kdo chce může na ně udělat drobenku.
Tak jsem pekla podle receptu znovu. Ne koláčky, ne buchtičky, ale takové pletené šátečky! Těsto je opravdu výborné a vlastně univerzální. Velice ho doporučuji i pro začátečníky. Jen nedávám přesně 50g droždí, ale 1 kostku (42g). A vůbec to nevadí. A podle hustoty těsta jedoduše trošku mouky přidám nebo nepřidám. ;-)
Ještě jednou tedy velké díky za super receptík! :-*
Příště sice o kousek víc osladím, ale jinak je to prvotřídní! S těstem se skvěle pracuje. Nedávala jsem koláčky na vymazaný plech, ale na pečící papír, takže mi pěkně držely prsty vymačkaný tvar! A žádná náplň nevytekla! Ale i bez drobenky jsou opravdu výborné!
O víkendu jsem je upekla rodině a jen se po nich zaprášilo, jsou výborné. S těstem se dobře pracuje, po upečení jsou nadýchané. Doporučuji.
6Verunka 6
|23. 4. 2009 11:39
Nejsem začátečnice, ale už jsem dělala lepší. Jakmile jsem udělala dolíček na náplň, tak za moment se stáhl, náplň vytékala. Takže druhý plech jsem dělala klasické šátečky. Pro příště mě to odradilo, abych zkoušela dělat buchtičky, kde se náplň dává jen nahoru, bez uzavírání těsta. Chutově dobré.
Anina .
|11. 3. 2009 11:41
Dala jsem 2 dl oleje a těsto se mi zdálo hodně mastné,ale po upečení je toto množství tuku akorát. Začala jsem s přípravou v 8 hodin večer a v půl desáté již bylo pečeno a uklizeno. Ale přiznávám,že jsem použila hotovou makovou a ořechovou náplň "Labeta". Chválím s 1*
Mila Foglova
|26. 10. 2007 06:18
opravdu vyborne, upekla jsem je do divalda na zkousku a vsichni posilaji velkou JEDNICKU
Anonym
|8. 5. 2007 20:28
tak jsem je ted dala do trouby,a jsem zvedava jake budou chutove,protoze testo me fakt bavi,je to sranda. Hned hotove,jednoduche na vytvareni kolacku,protoze se vubec nelepi na ruce diky tomu oleji.
Anonym
|9. 4. 2007 13:39
Když nemám kostkový cukr,tak pískový cukr dávám po lžičkách.
Iveta Korčáková
|8. 4. 2007 10:00
Chtěla bych vyzkoušet tento recept, ale bohužel nemám kostkový cukr .. jak ho nahradit??
Iva Bednarova
|5. 3. 2007 12:01
tak jsem na tenhle recept narazila,a zjistila ze uz jsem prispivala do diskuse :-D a ani o tom nevim.No kazdopadne jsem zjistila ze se tu daji sehnat susene kvasnice,tak to muzu koncne vyzkouset,akorat se jsem nejak prestala jist sladka jidla :-( a cukrovi taky.
Markéta
|2. 11. 2006 11:09
Kynute koláče moc neumím, ale tyto jsou skvělé. Chtěla jsem o víkendu něčím překvapit a udělala jsem je s tvarohovou náplní. A taky krásně vypadaly, dokonce jsem si i vyfotila :o) Jen dám příště více náplně, jinak dávám za 1.
míla štef
|2. 7. 2006 14:14
Vynikající!Po x letech jsem opět zkusila udělat kynuté těsto a šlo to výborně.Doma jsem sklidila obrovský úspěch,dokonce mi ani rodina nevěřila,že jsem je dělala sama.Opravdu doporučuji a dávám za 1!
Jana Hamalová
|2. 6. 2006 19:31
Napište Ivo kde žijete, snad Vám někdo poradí, osobně si myslím, že ne. Ale sama nevím. Jana H.
Iva Bednarova
|2. 6. 2006 17:02
da se misto kvasnic pouzit prasek do peciva? V zahranici kvasnice nesezenu.dekuji
Mirka Vašulková
|26. 3. 2006 09:49
Zkoušela sem je a musím napsat že jsou rychlé a hlavně dobré.Byli rychle snězené
Jana H.
|19. 3. 2006 13:35
Ano, to bue stačit. Jana H.
Anonym
|18. 3. 2006 20:07
Jak veliká sklenička oleje? Dvoudecka? Děkuji
Kateřina Sychrová
|18. 3. 2006 14:10
Nezbývá než souhlasit, buchtičky jsou vynikající, těsto jednoduché a všechno bylo rychle hotové.
lenka stikova
|12. 7. 2005 14:16
MOC DOBRY!!!!!.z kynutého těsta moc nepeču,protože se mi to většinou nepovede.asi dělam něco špatně.ale tyhle koláčky jsou opravdu jednoduché,rychlé a výborné!!!!!!těsto se dobře zpracovává,je vláčné,nenadělá se u toho mnoho nepořádku jako u některých jiných moučníku.jěště třetí den byly krásně měkoučké,žádní gumáci....
Olča N
|20. 5. 2005 14:11
Podobný koláčky taky dělám jsou to Hanácké koláče a jsou výborný.500 g hl.mouky, 100 g práš.cukru, 150 g másla, 3 žloutky, 1/2 lžičky soli, 2 dl smetany, 4 dkg droždíjinak postup přesný jako u nekynutých buchtiček od Milči