Aspik: Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme koření, nakrájenou cibuli, cukr, ocet a vše povaříme. Roztok vychladíme asi na 60°C a rozpustíme v něm želatinu... více o aspik - základní recept
Sýr smícháme s nakrájeným masem, žloutky, moukou. Osolíme a vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků. Lžící nabíráme kousky hmoty, obalujeme ve strouhance... více o sýrové noky - smažené
V troše mléka rozšleháme mouku a vmícháme do části vroucího vývaru se zbylým mlékem. Vaříme s přidáním cukru, octa, případně soli. Podle potřeby... více o Koprovka
Ricottu rozmícháme se všemi surovinami na hladkou omáčku. Podáváme na polití salátů, ke smažené rybě nebo studeným masům... více o Studená omáčka z kopru k rybě
Na 2/3 dávky tuku zpěníme usekanou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme. opepříme a povaříme. Na zbytku tuku osmahneme... více o česneková omáčka k vařenému masu
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře rozšleháme. Přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, šunku, přilijeme víno a vaříme z... více o Jalovcová omáčka k divočině
Vařené žloutky třeme za postupného přidávání oleje. Když nabudou, přidáme drobně rozsekaný bílek, ochutíme octem, solí, špetkou cukru a pepřem.... více o Omáčka k masům - Salsa verde
Na 300g pasty dáme do mixéru 150g černých oliv bez pecek, 8 sardelových řezů, 60g scezených kaparů, 2-3 oloupané stroužky česneku. Mixujeme nejdříve... více o olivová pasta
Sýr nastrouháme a s uvedenými přísadami dobře promícháme. Používá se k ochucení zeleninových salátů.... více o Zálivka z nivy
Rajčata spaříme a oloupeme. Nakrájíme syrový řapíkatý celer, rajčata, brambory, červenou cibuli a suroviny promícháme s černými olivami. Zálivkou z... více o Salát s řapíkatým celerem
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Celer uvařený ve vodě s přidáním soli a octa necháme vychladnout.... více o Salát z jablek a celeru
Těstoviny uvaříme, přecedíme, zalijeme trochou olivového oleje, aby se neslepily a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na... více o těstovinový salát s tuňákem X.
Uvařené, propláchnuté a odkapané těstoviny necháme vychladnout. Šunku a očištěnou mrkev nakrájíme na nudličky a promícháme s těstovinami a olivami. Z... více o těstovinový salát s mrkví
Těstoviny uvaříme běžným způsobem v dostatečně osolené vodě. Slijeme je, propláchneme a necháme okapat. Rozpůlíme papriky a odstraníme semeníky. Lusky... více o těstovinový salát se salámem II.
Vejce uvaříme natvrdo, salát důkladně omyjeme, nakrájíme na proužky, přidáme olivy a opatrně promícháme. V misce smícháme pepř, sůl a ocet a za... více o Zelený salát s olivami
Oloupané brambory a jablka nakrájíme na kostičky, přidáme jemně nakrájené kapary, a matjesy nakrájené na slabé proužky. Jeden řez ryby rozmačkáme... více o bramborový salát s matjesy II.
Uvařené brambory sloupneme a nakrájíme na kolečka. Nasekáme petrželku, cibuli, bazalku a vejce natvrdo a vše promícháme s bramborami. Přidáme omyté... více o bramborový salát italský s kapari
Ve slané vodě s kmínem uvaříme čisté brambory i se slupkou. Nepřevařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, ještě vlažné smícháme s cibulí... více o bramborový salát bavorský
Slaninu nakrájenou na kostičky rozpustíme na pánvi, škvarečky vyjmeme a na tuku zesklovatíme nakrájenou cibuli. Do mixéru dáme kousky krůtího masa,... více o paštika z pečeného masa
Vepřové maso, telecí játra, polovinu husích jater a polovinu slaniny umeleme, přidáme žemli namočenou ve víně a znovu umeleme. Vmícháme vejce, koření... více o slavnostní paštika
Zvěřinové maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nasekáme a necháme zpěnit na oleji, přidáme maso, sůl, část koření a podusíme ve vlastní šťávě.... více o paštika z divočiny
Králičí maso vykostíme, odblaníme a nakrájíme na proužky. Očistíme a omyjeme mrkve, cibuli oloupeme a obojí nakrájíme na tenká kolečka. Králičí maso... více o králičí paštika
Droždí v hrnku rozdrobíme, smícháme s trochou cukru, zalijeme polovinou vlahého mléka a zakryté čistou utěrkou dáme kynout do tepla. Změklé máslo... více o Vánočka V.
Rostlinný tuk třeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané... více o bublanina s višněmi
Špekacky oloupeme, a nakrojime (pak neco -cibuli, papriku- dame dovnitr). Rozrojime v pulce podelne a skladame do sklenice. Prokladame na kruhy... více o Utopenci VI.
Dáme vařit brambory a než se uvaří připravíme si náplně do šátečků. Smícháme brynzu s bílým pepřem, osmahneme uzené nakrájené na kostičky, na... více o bramborové šátečky
Zdravé kapustové listy omyjeme a necháme asi 3-5 minut povařit ve slané vodě. Připravíme si masovou náplň (mleté maso, rýže, drcený česnek, strouhaná... více o kapustové závitky IV.
V mléce rozšleháme nastrouhané studené brambory, přidáme žloutky, sůl, cukr a podle potřeby hrubou mouku. Těsto dobře rozšleháme a necháme chvilku... více o bramborové palačinky II.
Veškeré maso dáme vařit do mírně osolené vody, přidáme celou cibuli. Po uvaření nakrájíme maso na kostky, podle druhu na různé velikosti. Kůže... více o Světlá tlačenka
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme asi 4 lžíce mouky, špetku cukru a necháme na teplém místě. Mouku smícháme s cukrem a solí. Přidáme vejce,... více o kynutý jablkový koláč
Veškeré ingredience najednou namixujeme a dobře našleháme. Dáme zamrazit.... více o Tajemství plného mrazáku
Srdíčka rozřízneme na polovinu a opláchneme, vložíme do vařící vody s přidáním soli a cibule a 10 minut srdce vaříme. Vyjmeme, necháme vychladnout a... více o srdce na divoko
Játra nakrájíme asi na 1cm silné plátky, obalíme je v mouce a po obou stranách prudce opečeme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, petrželku a mícháme... více o játra na víně II.
Do pánve s vyšším okrajem vlijeme 2 lžíce olivového oleje, lusky omyjeme a vložíme do pánve když je olej rozpálený. Fazolky osolíme a necháme pod... více o fazolky s česnekem
Rozpustíme nakrájenou slaninu a osmažíme kostičky žemlí. Vysypeme do mísy, zalijeme mlékem a rozkvedlanými vejci, přimícháme mouku. Vypracujeme těsto... více o špekové knedlíky II.
Syrové a vařené brambory nahrubo nastrouháme, smícháme s hrubou moukou a osolíme. Hmotu prohněteme rukama a dáme chvíli odpočinout. Potom polévkovou... více o chlupaté knedlíky V.
4 sklenice (po 350 ml) na sklenici asi 640 kcal, 35 g bílkovin, 37 g tuků, 36 g sacharidů 1. Kozí sýr nakrájíme na hranolky. Lahůdkovou cibulku... více o Naložený kozí sýr
Do prosáté mouky vlijeme mléko a přidáme rozmíchané žloutky s cukrem. Do směsi postupně přidáme sůl, nastrouhanou kůru, prášek do pečiva a vše pečlivě... více o jablkové livanečky
Do mísy vlijeme mléko, olej, přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl, cukr, malé množství citronové kůry. Vše společně zamícháme. Oloupaná, jadřinců... více o Smažená jablka
Nakrájet bagetu na plátky, ale nedokrojit je, takže bageta drží stále pohromadě. Smíchat ostatní ingredience do hladka. Natřít směsí mezi plátky... více o Bageta s olivami
Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a nalejeme do velké sklenice od okurek. Dobře omyjeme citron, nakrájíme jej na kolečka i s kůrou a přidáme... více o bezinková limonáda III.
5 baget (Jedna bageta ma asi 2.875 kJ = 685 cal.) Plech poprasime moukou. Mouku prosijeme do misy, uprostred vyhloubime dulek a z drozdi, vody a... více o bagety
Rozpustit kvasnice v teplé vodě a nechat je vzejít. Přesít mouku na vál, udělat do ni důlek a do toho nalít kvasnice, olej a trochu osolit. Přidávat... více o chléb pitta
Cukr třeme se žloutky. Přidáme citronovou kůru, máslo a ořechy. Pote vmícháme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně přidáme sníh z... více o třená bábovka s ořechy
Klobouky hub potřeme česnekem se solí a obalíme v mouce. Cibuli na hrubá kolečka zpěníme na omastku a vyjmeme. Místo ní vložíme houby a dozlatova... více o houby na česneku
Starší housky nakrájíme na plátky a namočíme v mléce. Sušené houby máčíme asi 2 hodiny ve vodě, potom vodu slijeme, houby nakrájíme na plátky a... více o houbovec II.
1. Listové těsto rozmrazíme. Rozšleháme 1 vejce. 2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nadrobno nakrájíme a na rozehřátém másle osmahneme... více o houbové pirohy
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi půl hodiny doměkka. Zvlášť opečeme na plátky krájenou cibuli a česnek, přidáme k... více o chobotnice po řecku
Těsto zaděláme na vále, rozválíme na placku, rozkrájíme na kousky podle svých představ, přeneseme na plech (netřeba vymazávat, je to samo dost mastné)... více o Sušenky z tvarohu
Změklé máslo utřeme s vejci a cukrem, vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mléko a vypracujeme vláčné,... více o ovocné knedlíky tvarohové