Máslo utřeme se solí a vejcem dohladka, vmícháme jemně nakrájené uzené maso a vločky, nasucho opražené na pánvi. Pokropíme mlékem, promícháme a... více o Ovesné nočky
Máslo, vejce a sůl utřeme dohladka, vmícháme nasucho opražené vločky, strouhanku a mléko a necháme asi hodinu odležet v chladničce. Pak vytvarujeme... více o Ovesné knedlíčky
Na másle osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme tence nakrájený pórek a krátce orestujeme. Zalijeme vodou s masoxem a vaříme asi 15 minut. Přidáme... více o Pórková polévka s ovesnými vločkami
Na másle osmahneme drobně nasekanou cibuli, vmícháme mouku a krátce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř a bobkový list, vaříme asi 15 minut.... více o Rajská polévka s ovesnými vločkami
V mírně osolené vodě krátce ovaříme květák a po vyjmutí jej rozdělíme na malé růžičky. Do květákového vývaru vložíme vločky a zvolna vaříme 30 minut.... více o Květáková polévka s ovesnými vločkami
Cibuli pokrájíme na kolečka a poklademe na dno pekáče. Na tuto vrstvu položíme naklepané řízky, na ně plátky sýra, okořeníme pepřem, osolíme a... více o Dodinčin hrnek
Vločky orestujeme na sádle dokřupava, zalijeme vodou, přidáme masox a houby a vaříme 15 minut. Pak do polévky vložíme oloupané a drobně pokránené... více o Bramborová polévka s ovesnými vločkami
Králičí maso pomleme, vepřové maso nakrájíme na kostičky a obojí spojíme, řádně propracujeme! Necháme uležet 24 hodin. Pak směs natlačíme do... více o Šunka z králíka
Žemle nakrájíme na kostičky, brambory jemně nakrouháme. Vše smícháme a přidáme mouku, zjemníme vejcem a propracujeme. Vytvarujeme kulaté knedlíky... více o Chlupaté knedlíky s rohlíkem
Na špejli střídavě napichujeme kostičky chleba, kolečka špekáčků a cibuli. Z vajec, mléka a mouky umícháme těstíčko, ve kterém špízy namáčíme a... více o Teplé chlebové špízy
Očištěné zelí nakrouháme, zalijeme rajčatovou omáčkou a přiklopíme pokličkou. Dusíme. Přidáme očištěnou na nudličky nakrájenou papriku. Na tuku... více o Dušené zelí v rajčatové omáčce
Čistý rybíz bez stopek zalijeme vodou,přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin stát,občas zamícháme. Sirup přecedíme,přidáme cukr a sáček petolu... více o Nevařený sirup z černého rybízu
Směs nechat dusit asi půl hodiny,potom přidat 2 dcl oleje,1 lžičku pepře,1 polévkovou lžíci soli,1 lžičku kari koření,1/2 lžičky muškátového květu a... více o SMĚS NA TOPINKY
Z části cukru,mouky,droždí a poloviny mléka uděláme kvásek a necháme kynout. Mouku prosijeme do mísy,přidáme kvásek,s máslem a cukrem rozetřené... více o KOBLIHY SVÁTEČNÍ
Tvaroh našleháme se zakysanou smetanou, přidáme nadrobnou nasekanou cibulku a mletou papriku. Nakonec dle chuti přisolíme a přidáme kmín.... více o Tvarohová pomazánka se zakysanou smetanou
Uvařený květák rozmačkáme, přidáme vejce, strouhanku, na kostičky nakrájený salám nebo slaninu, dochutíme solí, pepřem a kmínem. Z hmoty tvarujeme... více o Květákové karbanátky
Nivu najemno nastrouháme, přidáme kelímek zakysané smetany, prolisovaný česnek a zamícháme. Pomazánka je vhodná například na jednohubky, které pak... více o Pomazánka z nivy
Oloupané omyté brambory uvaříme se solí a kmínem. Na oleji osmažíme v hlubší pánvi nakrájenou cibulku, přídáme 2/3 zelí a dusíme do měkka. Pak k zelí... více o Žižkovská lepenice
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce s kmínem téměř doměkka. Prochladlé brambory oloupeme a nákrájíme na plátky. Oloupanou a nakrájenou cibuli... více o Alpské brambory
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme, osmažíme na oleji do zlatova a přidáme mletou papriku, nakrájené brambory, bobkový list,... více o Uherský paprikáš
Oloupané brambory pokrájíme na silnější plátky a rozložíme na dno tukem vymazaného pekáče. Pokmínujeme, osolíme a pokryjeme očištěnými a na plátky... více o Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce
Celer očistíme a nahrubo postrouháme. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme prolisovaný česnek, postrouhaný celer... více o Dušený celer po čínsku
Opláchnuté jazyky vložíme do teplé vody, přidáme sůl a uvaříme doměkka. Měkké jazyky zchladíme studenou vodou, zbavíme podjazyčí, oloupeme, nakrájíme... více o Pikantní salát z vepřových jazyků
Orestované mleté maso zamícháme se sýrem, nastrouhaným vejcem, okurkou, nadrobno nasekanou cibulkou a prolisovaným česnekem. Dle chuti přidáme kečup,... více o Pomazánka na topinky a toasty
Tvaroh, mouku, vejce, prášek do pečiva zpracujeme v těsto a vyválíme na tenko do žádoucího tvaru. Dáme na vymazaný plech. Na pizzu poklademe, co máme... více o Těsto na pizzu z tvarohu
Do majonézy vmícháme směs fines herbes (najemno nasekané kyselé okurky, šalotka, sardelky, kapari, petrželová nať, žampióny nebo hřiby, citrónová kůra... více o Pravá tatarská omáčka
Předem společně namočené opláchnuté luštěniny před úpravou necháme namočené ve vodě nejméně 2 hodiny. Na mírném ohni vaříme asi 1 hodinu. (Je-li třeba... více o Polévka do posilovny
Předem namočenou čočku přelijeme i s vodou do většího hrnce, přid8me bůček (vcelku), nadrobno nakrájenou zeleninu a stejně pokrájené brambory, vše... více o Čočková polévka s bůčkem
Do půldruhého litru vody namočíme fazole. Potom k nim přidáme česnek a 2 cibule a uvaříme doměkka. Vedle uvaříme doměkka žebírka a obereme maso. Mrkev... více o Fazolová polévka s vepřovými žebírky
Nejdříve spaříme houby a přidáme k předem namočené čočce spolu s trochou kminu a bobkovým listem a vše uvaříme do poloměkka. Dále přidáme zelí a... více o Čočková zelňačka
Očištěné lusky šikmo překrájíme a uvaříme ve slané a octem okyselené vodě do měkka. Uděláme si světlou jíšku (olej, mouka) utřeme česnek a vmícháme do... více o Fazolky na smetaně II.
Nejméně 2 hodiny namočené fazole uvaříme doměkka. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky krájené maso, posypeme kmínem,... více o Fazolový guláš II.
Hrách a rýži (každé zvlášť) uvaříme doměkka a scedíme. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, ke konci přidáme většinu škvarků. Hrách, rýži a... více o Hrachové rizoto
Hrách podlijeme trochou vody a rozmačkáme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na rozehřátém sádle, přidáme hrách, zalijeme asi... více o Hrachová polévka ze zbytků
Banán oloupeme a rozkrojíme na půl. Takto připravený banán polijeme tekutou čokoládou a ozdobíme šlehačkou. Dobrou chuť !!!... více o Banán se šlehačkou a čokoládou
Žloutky, cukr a olej utřeme, přidáme mouku, vodu, prášek do pečiva, vanilkový cukr a nakonec snih ze 4 vajec. Uvaříme 2 pudinky (nesladíme) a nalijeme... více o Skořicová dobrůtka II.
Oloupanou cibuli a okurky nakrájíme a rozmixujeme s troškou worchesteru, solí, cukrem. Dáme do misky nebo skleničky a vmícháme hořčici a majonézu.... více o Tatarská omáčka
Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou... více o Maďarská pomazánka
Vykostěné maso ze slepice umeleme, dáme do misky, zalijeme mlékem a necháme nejlépe do druhého dne odležet. Rohlíky pokrájíme na kostičky a zvlhčíme... více o Slepičí rarášci
Marináda: Do misky dáme olej, žloutek, sojovou a worchestrovou omáčku, sůl, koření a promícháme. Očištěnou slepici vložíme do osolené vody, přidáme... více o Slepice na čínský způsob
Slepici očistíme a uvaříme ve slané vodě doměkka (z vývaru lze připravit výbornou polévku) Maso obereme, nakrájíme na menší kousky a poprášíme... více o Slepice v pikantní úpravě
Prsíčka a vykostěná stehýnka naklepeme, opepříme a osolíme. Potřeme hořčicí a poklademe špalíčkem slaniny, kouskem párku i okurky a stočíme. Upevníme... více o Slepice ála španělské ptáčky
Očištěnou slepici rozdělíme na porce. Vložíme ji do osolené vody, přidáme jednu cibuli, několik kuliček pepře a uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a... více o Slepice v bílé omáčce
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Vyjmeme a necháme okapat. Na másle nebo na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.... více o Květák s rajčatovou omáčkou
Růžičkovou kapustu očistíme a odstraníme uvadlé listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou... více o Růžičková kapusta na kari
Mrkev oškrábeme a nakrájíme na slabá kolečka. Podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme doměkka. V mléce nebo ve smetaně rozšleháme vejce a nastrouhaný... více o Mrkev zapečená s balkánským sýrem
Celer oloupeme a nakrájíme na slabší plátky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Celer vyjmeme, necháme okapat, polovinu rozložíme do máslem... více o Zapékaný celer se sýrem
Kuře naporcujeme na větší kousky, na rozpáleném oleji prudce opečeme, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vývaru, přidáme protlak a třený česnek a... více o Čachochbili z kuřete
Z mouky, vajíčka a mléka vymícháme hustší těsto, asi jako na nudle, vyválíme a vykrajujeme čtverce. Suroviny na náplň rozmačkáme a důkladně promícháme... více o Taštičky plněné bramborami a balkánským sýrem
Koleno vykostíme. Z francouzské hořčice, trošky piva, drceného česneku a soli uděláme kašičku. Koleno posolíme potřeme kašičkou a necháme 1 den v... více o Vepřové koleno mňam