Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme strouhanou čokoládu, strouhanku a mouku s práškem do pečiva. Nakonec z bílků sníh. Rozetřeme na vymazaný (nebo... více o Banánové čokoládové řezy
Na vál dát mouku, strouhat tuk a kvásek, zpracovat těsto a hned dělat. Nenechává se kynout. Plní se mákem, povidly, tvarohem, ořechovou nádivkou,... více o Dobré koláčky
Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do rumu. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do chladničky... více o Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč
Na másle opražíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme řepu a brambory nakrájené na malé kostky a asi 5 min. opražíme. Přidáme vývar, ocet a bobkový... více o Zapečená polévka z červené řepy
Najemno nastrouhanou zeleninu dáme vařit do osolené vody. Mezitím si uděláme drožďové knedlíčky. Na oleji osmažíme do růžova drobně pokrájenou cibulku... více o Drožďová polévka III.
Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme mleté vepřové maso, sůl a koření a za stálého míchání maso lehce osmažíme. Snažíme se, aby se nám nevytvořily... více o Staročeská pochoutka v římském hrnci
Kotlety naklepeme, osolíme a okořeníme, potřeme hořčicí a kečupem. Dáme na dno římské hrnce (ten jsme namočili 15-20 min. ve studené vodě), přiklopíme... více o Kotlety v římském hrnci
Vše smícháme v misce, důkladně propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Můžeme tvořit tradiční linecká kolečka, ale i bábovičky.... více o Linecké těsto - makrobiotické
Vše smícháme v misce, propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a z nich na prkénku tvoříme rohlíčky.... více o Makrobiotické kokosové rohlíčky
Rozinky povaříme ve vodě. Jáhly, vločky a vývar z rozinek smícháme a necháme odležet alespoň hodinu. Přidáme olej a mouku (pokud je třeba na zahuštění... více o Makrobiotický borůvkový koláč
Jáhly vypereme, osolíme a vařímecca 30 minut. Hned po uvaření je po troškách rozmixujeme s dezertem nebo s amasaké. Přidáme rozinky, citronovou kůru... více o Bábovka z jáhel
Zpracovat těsto, do těsta přidat nastrouhanou cibuli a kmín. Udělat 8 bochánků, rozválet na kruh, ten nakrájet na osm dílů, do každého dílu dát plátky... více o Rohlíčky plněné uzeninou
Kapra bez kůže (stačí odřez), důkladně očistím od tuku semeleme na masovém strojku i s kostmi (ty se zachytí na šneku). Ve hmotě nezůstanou!!! Vše, co... více o Tatarák z kapra
Aby byla pohanková "kaše" sypká, je třeba opražit pohanku na pánvi, až tzv. skáče. Současně postavím hrnec s vodou, přidám nakrájenou cibuli, česnek,... více o Pohanková kaše II.
Na sádle nebo oleji osmahnu do zlatova cibulku spolu se slaninou, nakrájenou na nudličky. Kysané zelí nasekám nebo nastříhám kuchyňskými nůžkami ... více o Kyselé zelí trochu jinak
Kuře omyjeme a naporcujeme, osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Omytá rajčata a cibuli... více o Kuře v římském hrnci pečené na bramborách
Všechny ingredience na marinádu smícháme a potřeme jí kuřecí stehna. Necháme min. 2 hodiny uležet, nejlépe přes noc. Dáme na plech i s marinádou a... více o Strouhanková kuřecí stehýnka
Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a maizenu. Těsto rozetřeme na plech. Mléko s 50 g másla přivedeme k... více o Makový koláč s meruňkami
2 plechovky slazeného mléka vaříme 2 hodiny na mírném ohni v kastrolu s vodou. Necháme zchladnout do druhého dne. Uvaříme 1 karamelový nebo mandlový... více o Likér
Kosti rozsekáme dáme je na rozehřáté sádlo, přidáme sůl, pepř, dáme do trouby péct. Když jsou kosti částečně vypečené, tak k nim přidáme cibuli a... více o Minutková šťáva
Vše smícháme v míse, mouku přidáváme po částech podle potřeby. Těsto musí být vláčné, ale ne mokré. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po 20 minutách... více o Bio mrkvová bábovka
Do mísy nakrájíme na drobno cibulku i s natí, pak pokračujeme ananasem, který bude rovněž na proužky (na velikosti nezáleží), poté na proužky krájené... více o Vajíčkový salát s ananasem
Houby namočíme na 5 minut do vlažné vody, cibuli a česnek nakrájíme na drobno, kořenovou zeleninu nakrajíme na nudličky (já strouhám na hrubém... více o Polévka s růžičkovou kapustou
Králíka naporcujeme a dáme na plech. Ostatní přísady spolu smícháme a vlijeme na králíka. Přiklopíme a necháme 1-2 dny uležet. Pak plech dáme do... více o Moravský králík
Nastrouhám syrové brambory, vymačkám přes síto veškerou tekutinu, přidám nastrouhané brambory vařené, žloutek, hladkou mouku, majoránku, sůl, bílý... více o Chlupaté knedlíčky kulatého tvaru
Ryby nasolíme, dáme do pekáčku, posypeme kořením, přidáme kousek másla a malinko podlijeme vodou. Dáme péct do trouby, asi po 15 min. přidáme čalamádu... více o Hejk na houbové čalamádě
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naložíme do marinády. Nejlépe přes noc. Na marinádu smícháme bílé jogurty, vajíčko, prolisované stroužky česneku a... více o Naložené řízky v jogurtové marinádě
Bramboru oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit. Když je uvařená, část brambor vyndáme a zbytek rozmixujeme (nezahušťujeme moukou), vyndané... více o Koprová polévka
V pekáčku osmahneme 2 nakrájené pórky, přidáme hovězí maso na kousky a smažíme, dokud se maso nezatáhne (krátce). Posypeme červenou paprikou, vegetou... více o Janaj
Ledový salát, okurky, rajčata nakrájíme na kousky a dáme do salátové mísy. Pak do hrnku asi 150 ml nalijeme olej, ocet, dáme do mikrovlnky zahřejeme... více o Salát Margot - A La Mexicana
Z uvedených přísad vymícháme těsto a necháme 20 minut kynout. Potom ho rozdělíme na 6 bochníků, rozválíme a rozkrájíme na trojúhelníky a širší část... více o Pizza rohlíky
Nakrájím cibule na větší kousky, osmahnu na oleji (sádle), míchám, až chytne barvu vlastních slupek. Přidám na kousky nakrájený česnek, na úhledné... více o Guláš na černém pivu
Mouku prosejeme přes síto alespoň 2x (aby pak milinky byly pěkně nadýchané). Droždí rozmícháme ve vlažné vodě s cukrem, přidáme do mouky a po zadělání... více o Bulharské milinky
Droždí rozmíchat ve vlažné vodě s cukrem. Přidat do mouky, lehce promíchat a přisypat sůl. Udělat měkké, nelepivé těsto, ponechat kynout 30 minut.... více o Šneky ala tutmanik
Bílky vyšleháme na tuhý sníh, přidáme třetinu dávky cukru. Zbytek cukru a vanilkový cukr vyšleháme se žloutky a Herou do pěny. Přidáme tvaroh, mouku,... více o Tvarohový koláč s rebarborou
Cukr se žloutky umícháme, zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Připravené těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve... více o Piškotová roláda s marmeládou
Těstoviny uvaříme a promícháme s troškou olivového oleje. Ná pánvi na oleji osmahneme cibulku a papriky. Pak přidáme slaninu, šunku a také osmahneme.... více o Zapečené penne
Plátky hovězího naklepeme, osolíme, opepříme a nařízneme. V tlakovém hrnci rozpustíme tuk, zprudka na něm opečeme plátky a vyjmeme je. Na tuku... více o Hovězí plátky se sýrem
Uzené koleno dáme do římského hrnce nebo jakéhokoliv pekáčku, Moravanky vylejeme kolem masa včetně nálevu!!! A pečeme zakryté v troubě až to měkka.... více o Uzené koleno
Vše svaříme. Omyté feferonky naskládáme do sklenic a zalijeme studeným nálevem. Zavaříme 20 min. na 85 °C.... více o Nakládané feferonky (kozí rohy)
Houby nakrájíme a dáme vařit. Když dosáhnou bodu varu, scedíme je a dáme zpět do hrnce, znovu vařit. To opakujeme 3x. Nakonec scezené houby nandáme do... více o Houby na kyselo bez zavařování
Uvařenou brokolici nasekám na kousky, dám do misky a přidám nakrájenou uzeninu (může být i uzené maso), nastrouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva,... více o Brokolicový nákyp II.
Do vymazaného pekáčku dáme oloupaná pokrájená rajčata, nakrájené papriky a cibuli. Na tuto vrstvu rozložíme brambory na plátky, posypeme kořením a... více o Zapečené kuře II.
Částečně rozmrazené filé naporcujeme, pokapeme citronovou šťávou a necháme půlhodinu odležet. Jemně nakrájenou slaninu a cibuli osmahneme, vložíme... více o Rybí filé na slanině
Kapusta a uzenina asi ve stejném množství se umele nebo rozmixuje, přidá se nakrájená nebo také umletá anglická slanina (uzený bůček), zamíchá se... více o Kapustové placičky
Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1 - 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme... více o Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
Na oleji osmažíme na kostičky nakrájené maso a drobně sekanou cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme jemně pokrájenou feferonku a dusíme doměkka. Nakonec... více o Tajemství hradu Rábí
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce opečeme na oleji a vyjmeme. Osmažíme cibuli, přidáme papriku, vložíme řízky, přidáme hořčiči,... více o Vepřové řízky po dalmatsku
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme rychlosůl, dobře promícháme a necháme v chladu stát do druhého dne. Druhý den najemno pomeleme. Dáme vařit kůže do... více o Luncheon meat
Cuketu najemno nastrouháme, vymačkáme, přidáme rohlíky pokrájené na kostky, naškrábaná nebo pomletá játra a ostatní suroviny podle chuti. Když je... více o Záhorácké placky