Máslo rozpustíme na mírném ohni, přidat karamelky a míchat do rozpuštění. Přidáme burizony, zamícháme a vylijeme do formy vyložené mikrotenem.... více o Karamel
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na středně drobno a povaříme. Přidáme koření, rozinky, nakrájenou cibuli a utřený česnek. Vaříme do zhoustnutí.... více o Čatní z rajčat
Jablka nakrájet na plátky. Přidat koření a česnek nakrájený na plátky. Rozvařit. Přidat cukr, ocet a rozinky. Povařit. Nandat do nahřátých sklenic.... více o Čatní z jablek
Nakrouhané zelí, nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájené papriky a cibuli smícháme a zalijeme zálivkou. Zálivka: všechny suroviny smícháme (podle chuti... více o Salát z hlávkového zelí II.
Na sádle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na hrubo nastrouhanou zeleninu a chléb, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud se nám chléb... více o Prababiččina polévka
Do vody dáme bobkový list, hřebíček, mrkev a celer - uvaříme do měkka. Když je mrkev s celerem skoro měkká, dáme vařit na kostky pokrájené brambory.... více o (Ne)chutná příloha
Utřeme cukr z celými vejci, přidáme olej, mléko, jogurt, prosátou mouku s kypřícím práškem. Vlijeme do hlubšího plechu a upečeme - cca 45 minut.... více o Koláč "černá díra"
Brambory oloupeme. Opláchneme vodou a nakrájíme na plátky. Ne moc tlusté, ani tenké. Na plech nebo pekáč dáme trochu oleje a na něj poklademe plátky... více o Česnekové brambory II.
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a navrstvíme do vymazané zapékací formy. Na brambory dáme plátky cibule, papriky a... více o Kapr na bramborách a zelenině od Velkého Dářka
Kuře jemně potřeme lisovaným česnekem utřeným se solí, posypeme trochu paprikovou vegetou a plátky másla, podlijeme vodou a pečeme do měkka. Kuře... více o Kuře v nudlích II.
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou a krupicí, přidáme lžičku soli a nasekanou petrželkovou nať, zpracujeme pevné těsto. Lžičkou... více o Petrželkové noky
Krabí tyčinky, cibuli, okurky a vejce postupně nahrubo nasekáme (používám robot) a promícháme s kysanou smetanou smíchanou s majolkou, citronovou... více o Pomazánka z krabích tyčinek IV.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Tvaroh rozetřeme s mlékem, vejci, nadrobno nakrájenou šunkou, přidáme petrželku (lze i... více o Brambory s tvarohem
Vejce, okurky, mrkev nastrouhat na hrubším struhadle, cibuli najemno nakrájet, přidat ostatní suroviny a smíchat. Mažeme na veku a zdobíme rajčetem,... více o Falešná treska - pomazánka
Těsto vyválíme. Vmícháme sýr, smetanu, vegetu, pepř a natřeme na těsto. Na celou plochu uložíme tenké plátky šunky, stočíme do rolády a dáme ztuhnout... více o Sýrovo-šunkoví šneci
Zpracovat těsto a nechat asi 2 hodiny odstát. Potom rozdělit na 8 bochníků. Každý rozválet na kruh a potřít rozpuštěným máslem. Kruh rozdělit rádýlkem... více o Slaní šneci II.
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Obalíme nejprve ve strouhance a potom v rozšlehaném vejci. Vložíme na... více o Zapékané hovězí řízky
Zelí nasekáme na drobno, salám nakrájíme a umícháme s pomazánkovým máslem. Mažeme na veku, můžeme zdobit rajčetem.... více o Pomazánka se sterilovaným zelím
Smícháme strouhanku napůl s kořením. Kuřecí křídla opláchneme a mokrá obalíme ve směsi. Klademe na pečící papír a pečeme bez obracení asi 15-20 minut.... více o Super kuřecí křidýlka
Plátky masa na okraji několikrát nařízneme, zlehka naklepeme, osolíme a obalíme ve směsi mouky a drceného barevného pepře. Pak je na oleji zprudka... více o Chalupářské roštěnky
Prsa a játra nakrájíme na větší kostky, které pomažeme důkladně olejem a okořeníme solí pepřem a grilovacím kořením. Cibuli povaříme 5 minut ve vroucí... více o Špízy v sezamové krustě
Cibuli zpěníme na másle do růžova, přidáme srnčí nakrájené na kostky, osolíme, přidáme houby a koření a dusíme. Podléváme červeným vínem. Šalvěj a... více o Srnčí kostky na víně
S moukou smícháme kypřící prášek, přidáme cukr, tuk a vejce a vypracujeme drobenkové těsto, 2/3 nasypeme na vymazaný plech a přitlačíme. Natřeme... více o Buchta s povidly a tvarohem
Do sklenice dáme 2 lžičky instantní kávy, 1-2 lžíce cukru a našleháme se 3 lžícemi vody do husté pěny. Po vyšlehání dolijeme asi 1,5 deci vody a 2,5... více o Caffe frape
Uvaříme rýži v zeleninovém vývaru se 3-5 hřebíčky. Nahrubo pokrájenou cibuli zesklovatíme a přidáme mraženou zeleninu. Krátce orestujeme a přidáme... více o Rizoto a la kung pao
Zakysanou smetanu a tvaroh smícháme dohromady, nastrouháme vajíčka a podle chuti přidáme sůl nebo pepř. (Klidně i česnek).... více o Vajíčková pomazánka (méně tučná)
Na másle usmažím cibulku dozlatova, na ni dám nerozmražený špenát (neotevřený balíček krátce opláchnu teplou vodou, pak se dá jeho obsah snadno vyndat... více o Špenát
Usmažíme bramboráky a dáme do tepla. Zelí, salát a papriky nakrájíme na nudličky, rajčata a vejce pokrájíme na měsíčky, osolíme, opepříme, zakápneme... více o Schválený vydatný salát
Na kostičky nakrájený kousek špeku osmažíme, přidáme zelí, masox a krátce podusíme. Dáme na plech rovnoměrnou vrstvu zelí a poklademe osolenými plátky... více o Bůček pečený na zelí
Máslo utřeme s cukrem a celými vejci, přidáme mléko nebo šlehačku a prosátou mouku s kypřícím práškem. Těsto rozdělíme na 3 díly: do prvího dílu dáme... více o Řez "strakáček"
Máslo rozpuzpusť, přidej ostatní přísady, umíchej hladkou hmotu a nechej ji 15 minut stát. Palačinky smaž na másle nebo na oleji. Otoč na druhou... více o Báječné minipalačinky
Buřty oloupeme. Po délce buřt nakrojíme tak, aby zůstal spojený. Do zářezu zasuneme plátek netučného sýra. Stiskneme, obalíme plátkem slaniny a... více o Opékané buřty plněné sýrem
Cuketu nakrájet podélně na plátky. Osolit a nechat půl hodiny odpočinout. Mezitím utřít tavený sýr s vejci. Do směsi přidat česnek podle chuti,... více o Zapečené cukety plněné sýrovým krémem
Pokud máme houby zavařené dáme nejdříve vařit brambory se solí a potom přidáme houby (pokud máme houby čerstvé dáme vařit houby a potom přidáme... více o Jihočeská kulajda
Tento sortiment pekařských výrobků vždy na kvásek nebo všech surovin zamícháním najednou. Nejobvyklejší způsob: 1/3 tekutiny pro zadělání těsta,... více o Karlovarský rohlík
Mouky, sůl a koření v misce promneme s olejem. Přidáváme vodu aby vzniklo hodně husté těsto. Necháme odležet, ideaální je odstavit v chladu na noc. Na... více o Chlebové celozrnné placky
Cukr svaříme s vodou na prudkém ohni, až hmota zlátne. Přisypeme sekané ořechy a mícháme, až jsou jím obaleny. Potom je vyklopíme na plech vytřený... více o Krokant
Dáme si vařit těstoviny do osolené vody dle návodu. Mezitím nakrájíme na jemno cibuli, česnek, které na pánvi na oleji zesklovatíme. Uzené maso... více o Zapékané těstoviny III.
Těsto zadělat a nechat vykynout. Mělo by být hustější než je cmunda (bramborák). Plech vymazat a posypat mákem. Vykynuté těsto nalijeme na plech a... více o Litina
Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. {Pokud dáme pečící papír, není nutné). Nastrouhaná jablka rozložíme na... více o Jablková roláda
Veku nakrájíme na plátky jako na chlebíčky. Buď je opeču na tuku z obou stran, nebo v topinkovači. Na pánev naliji dvě rozkvedlaná vejce, posolím,... více o Tousty s kruhy
Zadní hovězí jsem rozkrojila na plát (dobrý řezník ho na požádání udělá v obchodě), posolila, okořenila, potřela hořčicí, pomazala křenem (měla jsem... více o Hovězí závitek v římském hrnci
Tukem pokryjeme tence dno papiňáku a když se rozhřeje, nasypeme tam maso nakrájené na 2 cm kostky. Občas mícháme. Maso pustí vodu. Necháme maso do... více o Guláš v papiňáku
Obě zeleniny včetně cibule nakrájíme na stejné čtverečky nebo kostičky (asi 2x2 cm). Na oleji lehce opečeme papriku a cibuli, přidáme rajčata a až... více o Lečo pro dva
Uzené koleno vykostíme a umeleme na masovém strojku na jemno i s vejci, přidáme změklé máslo a hořčici. Popřípadě můžeme přisolit a přidat pepř.... více o Mňam pomazánka
Na plechu pečlivě vidličkou smícháme všechny suché přísady včetně kakaa (pozor na hrudky), přidáme tekutiny a opět pečlivě rozmícháme. Uhladíme povrch... více o Bláznivý koláč
Na trošce tuku osmahneme cibuli, přidáme kostky masa, opečeme zprudka (jako u guláše), okořením dle chutí uvedenou směsí, osolíme a dusíme pod poklicí... více o Lodní hrnec
Ze surovin zpracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na dva bochánky a dáme přes noc uležet. Druhý den ho dáme před strouháním chvíli do mrazáku. Tvaroh... více o Strouhaný kokosový koláč
Vršek toustového chleba odkrojíme a dáme stranou - nevyhazujeme! Vydlabeme co nejvíce chleba a polovinu střídky dáme stranou - také nevyhazujeme.... více o Nadívaný toust
Cibuli nakrájíme najemno a na oleji orestujeme do zlatova, přidáme na kostičky nakrájenou klobásku. Po chvilce přidáme fazole s tomatovou omáčkou a... více o Fazole trochu jinak