Jáhly spaříme vařicí vodou. V nové vodě přivedeme k varu, mírně vaříme bez míchání 15 minut. Necháme 30 minut dojít na vypnuté plotně pod utěrkou. Po... více o Jáhlová (pohanková) kaše nasladko
Vaříme 1 hodinu, litr vody s cukrem, kouskem vanilky a kmínem. Po uvaření scedíme a ještě do horkého nalijeme lih nebo slivovici. Dobře promícháme. Po... více o Kmínka
Ryby nakrájíme na kousky - raději větší, kapii, jablko a pórek najemno. Smícháme, promícháme se smetanou a okořeníme dle chuti. Chceme-li jemnější... více o Rybí salát
Sušenky rozemeleme (nemám hmoždíř, ale báječně se mi osvědčilo zabalit sušenky do dvou sáčků a rozmlátit je kladivem. Netradiční, ale rychlé a účinné)... více o Včelí úlky - zdravější varianta
Ve středním pekáči na oleji osmahneme do zlatova cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme párky nakrájené na tenší kolečka a orestujeme. Potom nasypeme... více o Tarhoňa II.
Roštěnky dost naklepeme, osolíme a opepříme po obou stranách a na 2-3 místech na okrajích nařízneme. Vložíme do misky s nakládající směsí a dbáme, aby... více o Dobrovická pikantní roštěná
Z upečeného bůčku odstraníme kůrku. Poté bůček pomeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sýr, cibuli, hořčici, sůl a pepř a nakonec opatrně vmícháme vejce... více o Bůčková chuťová pomazánka
Do prsou uděláme 2 hlubší zářezy, do prvního zmuchláme kolečko salámu a do druhého vpěchujeme strouhaný sýr. Obalíme v mouce, vajíčku a ochucené... více o Skvělá prsíčka
Plátky krkovičky omyjeme, očistíme, osolíme, opepříme, vetřeme do ní papriku, kmín, gyros a prolisovaný česnek, posypeme špetkou bazalky, pokapeme... více o Mišiččina fofrkrkovička
Ryby rozdělíme na půl, kůži ponecháme a vyndáme prostřední kost. Rajčata nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Petržel, česnek, kapary, olej, pepř, sůl a... více o Ryba na zeleno
Rozmixujeme tvaroh, jogut, cukr, Granko, zázvor a fenykl na hladký krém. Čokoládu nalámeme a krátce projedeme v mixéru s krémem, aby zůstaly malé... více o Hříšné Amasaké s čokoládovým tvarohem
Cibuli pokrájíme na drobné kostičky a na oleji necháme lehce zrůžovět. Kuřecí játra očistíme a nakrájíme na nudličky. Játra smícháme s hladkou moukou ... více o Játrový flamendr "Kalimero"
Z mléka,cukru a kvasnic uděláme kvásek, do zbylého mléka rozšleháme žloutky. Česnek utřeme se solí, cibuli na jemno nakrájet, obojí zapěnit na sádle.... více o Cibulové houstičky
Okurku oloupeme, omyjeme vodou a na hrubém struhadle nastrouháme do mísy. Potom ji hodně posolíme a dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. Sůl... více o Tzatziki po česku - vlastní recept
V míse rozklechtáme pivo, vajíčka a hladkou mouku a přidáme všechno koření, vložíme nenaklepané řízky rozkrojené na 2 až 3 kousky a necháme do druhého... více o Obalené řízky bez obalování
Jakoukoliv uzenou rybu (nejlepší je sumec) zbavíme kostí, nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pak přidáme majonézu, pepř,... více o Pomazánka z uzených ryb
Zelí nakrájíme a dáme vařit s kmínem a solí. Když změkne, slejeme nadbytečnou vodu - ale část necháme v zelí, do horkého vsypeme cibuli nadrobno... více o Vařený salát
Česnek zbavíme slupky, ale jinak paličky ponecháme vcelku. Položíme paličky na alobal, přidáme stonky petržele, zakapeme 2 lžícemi oleje, zabalíme a... více o Svačina chudého tkalce
V pánvi na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na kolečka či proužky. Přidáme na nudličky nakrájený salám, okořeníme dle vlastní chuti. Přidáme na... více o Pikantní fazolový salát
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém a necháme vychladnout. Tvaroh rozmícháme s vejcem a cukrem. Pokud máme tvaroh z vaničky, přidáme jen žloutek... více o Závin a la Airan
Z kančí kýty nakrájíme tenké plátky. Asi tak 3-4 na porci. Pořádně je naklepeme, posolíme, posypeme zvěřinovým kořením a potřeme olejem s trochou... více o Medailonky z divočáka s kuřecími játry
Polohrubou mouku, prášek do pečiva, mletý cukr, limonádu, vejce a olej smícháme dohromady. Pořádně promícháme. Vymažeme a vysypeme (herou a hrubou... více o Limonádová bábovka
Kolínka zbavíme kůže a hustě prošpikujeme stroužky česneku. Osolíme, opepříme. Potom každé kolínko zabalíme zvlášť do alobalu s bobkovým listem,... více o Zbojnické kolínko
Z přísad vypracujeme těsto, vyválíme ho do kruhu 3 mm silné a rozkrájíme na 4 části (čtvrtkruhy). Těsto uvaříme v osolené vodě s 1 lžičkou oleje.... více o Kalvínské nebe
Z mouky, tuku, mléka, cukru, droždí, 1 vejce a špetky soli vypracujeme klasické kynuté těsto, které necháme 20 min kynout. Cibuli nakrájíme a na oleji... více o Roládky s kysaným zelím
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme s lžící oleje, přidáme kysané zelí, osolíme (můžeme i jemně opepřit) a podusíme 10-15 minut. Brambory... více o Halušky s kysaným zelím
Pohanku nasypeme do osolené vroucí vody, zamícháme, zakryjeme a na půlhodinu dáme na teplé místo (nejlépe do peřin). Na oleji zpěníme prolisovaný... více o Pohanka s brynzou
Přísady na nálev přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Zelí nakrájíme na tenké pásky a potom příčně, abychom dostali malé kostičky ... více o Zelný salát III.
Brambory nastrouháme, osolíme a dobře promícháme s moukou. Do vroucí osolené vody hážeme halušky přes speciální cedník (nebo přes struhadlo s velkými... více o Halušky s tvarohem
Zelí najemno nastrouháme, přidáme špetku soli a na oleji krátce podusíme. Necháme vychladnout. Z mléka, mouky, vajec, soli a prášku do pečiva... více o Zelné palačinky
Z mouky, vejce, soli a studené vody vypracujeme polotuhé těsto a do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory hážeme nokerle ... více o Nokerle s vajíčkem
Kuře rozporcujeme na 6 dílů, osolíme, opepříme, mírně posypeme sladkou paprikou. Cibuli zpěníme na trošce oleje, přidáme na proužky nakrájené papriky,... více o Kuře na jablečném džusu
Celý mák namočíme na 1 hodinu do hrnku s mlékem. Smícháme celozrnnou mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme podle chuti rozinky (nejlepší jsou... více o Maková bábovka - bez vajec
Připravíme kvásek (droždí, cukr, trochu vody, trošku mouky). Přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Pak prosejeme mouku do mísy, přidáme... více o Pizzové taštičky
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a vejce. Přidáme nastrouhanou margot čokoládu a šlehačku. Pořádně propracujeme. Těsto vlijeme na vymazaný a... více o Buchta s margot čokoládou
Žloutky smícháme s cukrem, přidáme mouku 4 lžíce vody, prášek do pečiva a ušleháme. Nakonec přidáme sníh s bílků (po částech) a opatrně vmícháváme.... více o Jednoduchý vynikající dort
Pokud máme korpus po domácku upečený, uříznene z něj slabou horní vrstvu, v případě kupovaného dělat nemusíme. Namažeme jej marmeládou a podélně na... více o Kubánský dort
Nakrájíme rohlíky na kolečka a namočíme je do teplého mléka. Nastrouháme jablka na hrubém struhadle a smícháme s cukrem, skořicí (nebo skořicovým... více o Jablková žemlovka
Na másle zlehka orestujeme na hrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme hrášek, krupici a za stálého míchání ji trochu osmahneme, přidáme koření osolíme a... více o Dobrá krupičková polívčička
Nejprve si připravíme kuličky. Rozmražené měšťanské maso dáme do misky. Postupně přidáme 1 vejce, 2 lžíce solamylu, sůl, podravku, půl pytlíku... více o Kuličky pro návštěvu
Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme, přidáme strouhaná jablka, jemně krájenou cibuli a překrájené sultánky (překrájením docílíme sladší chuti a... více o Čatní z červené řepy
Na oleji zpěníme cibulku, posypeme drceným kmínem, přidáme okurky nakrájené na kostičky, masox, sůl a trošku vody. Podusíme, pak přilejeme trochu... více o Okurková omáčka II.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené kuřecí kousky, okořeníme a podusíme. Přidáme na nudličky nakrájený salát, bujón rozpustíme v horké vodě a... více o Frikasé
Švestky namočíme do vína a necháme nasáknout. Z půl balíčku pudinku, půl litru mléka a cukru uvaříme řídký pudink. Uděláme těstíčko z mléka, vajíčka a... více o Švestky v těstíčku
Eidam nastrouháme najemno a zalijeme troškou mléka, aby se sýr nasákl. Přidáme utřený česnek a tatarku a dobře promícháme. Dochutíme. Výborná na... více o Česnekovo-eidamová pomazánka
Uvařené brambory nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na dno vymazané zapékací misky a osolíme, opepříme a popraprikujeme. Mezitím si spaříme... více o Zapečené brambory s brokolicí a smetanou
Květák a brokolici necháme projít varem. Orestujeme cibulku na másle v kastrolu nebo hlubší pánvy. Rybí filé pokapané citronem nakrájíme na větší... více o Filé z Islandu na smetaně
Brambory oloupeme a nastruháme, ale jen tolik kolik se nám vejde na pánev. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl podle libosti. Lžící klademe na... více o Bramborový bramborák
Těsto: ze surovin zpracujeme na vále těsto a dáme ho na 1 hod. odpočinout do lednice. Náplň: jablka oloupeme a nakrájíme (můžeme i nastrouhat),... více o Jablkové řezy s pudinkem
Nudle uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi rozehřejeme olej a za častého míchání na něm opečeme pórek a mrkev. Přilijeme sojovou omáčku a dusíme pod... více o Nudle po čínsku