Očištěnou cuketu nebo dýni nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu... více o Cuketa zapečená s Nivou
Maso nejlépe naložit do druhého dne - naklepat, naříznout po stranách, osolit opepřit, z jedné strany potřít prolisovaným česnekem a z druhé strany... více o Zapečené kotletky se šunkou a slaninou
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a mascarpone a nakonec sníh z bílků. Piškoty máčíme v uvařené a vychladlé silné... více o Pravé tiramisu
Na palačinky natřeme směs z kečupu, hořčice a česneku, poklademe plátky salámu, posypeme kořením na pizzu, dáme lečo, či orestovanou cibuli s... více o Pizzovky
Špízy: kuře zbavíme kůže a vykostíme (kdo se s tím nechce dělat, může si koupit chlazené prsní a stehenní řízky). Maso nakrájíme na menší stejné... více o Kuřecí špízy na gril
Houby očistíme, odkrojíme třeně, ty jemně nasekáme a vmícháme k nim prolisovaný česnek, sýr, měkké máslo, nasekanou petrželku, sůl, pepř, zahustíme... více o Zapečené houbové kloboučky s ovesnými vločkami
Rozšlehaná vejce promícháme s moučkou, přidáme scezenou kukuřici, drobně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, tvoříme placičky. Smažíme je dozlatova,... více o Kukuřičné placičky s řeřichou
Nakrájíme cibuli a na ni na kostičky maso. Osolíme, orestujeme a zalejeme malým množstvím vody, kterou necháme vydusit. Po změknutí směsi zelí... více o Plněné bramboráky hlávkovým zelím a masem
Na 2 lžících másla zpěníme prolisovaný česnek, přidáme očištěné drobně pokrájené houby, mírně osolíme, podusíme doměkka, pečivo pokrájíme na kostičky,... více o Houbové knedlíčky
Špagety uvaříme a několikrát jimi "protáhneme vidličku" tak, abychom je od sebe oddělili - raději je nezakapeme olejem, neboť pak se těstíčko špatně... více o Špagetová hnízda
Piškoty po dvou slepíme marmeládou a vyložíme jimi dno dortové formy. Na vrstvu piškotů dáme polovinu krému, na ten poklademe okapané a pokrájené... více o Nepečený piškotový dort podle paní Dvořákové
Houby podusíme do měkka. Z másla a mouky uděláme jíšku, pak přidáme sladkou papriku, zalejeme vodou, aby vznikla řídká omáčka. Přidáme podušené houby,... více o Houbový paprikáš
Rybíz dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zapečeme v troubě. Když cukr na povrchu zhnědne, opatrně zamícháme, přidáme rum, opět... více o Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a ještě horké je zakápneme olejem a ochutíme vegetou. Oloupané okurky nakrájíme na nudličky, přidáme k vychladlým... více o Těstovinový salát s okurkou
Na oleji zesklovatíme cibuli, pak přisypeme nakrájené fazolky, podlijeme vodou, okořeníme podravkou, pepřem, příp. ještě osolíme a dusíme do měkka.... více o Fajnové fazolky s těstovinami
Smícháme olej, cukr a ocet, kečup, plnotučnou hořčici a prohřejeme. Necháme vychladnout. Umeleme salám, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, osolíme,... více o Salámová pomazánka III.
Vše semeleme na masovém mlýnku, přidáme zbytek ingrediencí a dusíme 5 minut. Horké dáme do sklenic a sterilujeme. Vhodné jako zeleninová příloha k... více o Harissa
Uvaříme zvlášť hřiby a zvlášť podusíme cibuli a papriky. Poté vše smícháme a přidáme kečup, olej, ocet, cukr a sůl. Sterilujeme na 100 °C a ihned... více o Nakládaný houbový salát
Višně propláchneme ve vodě. Do 4 litrové sklenice klademe višně a prosypáváme cukrem krystal. (Naklademe asi 5 cm višní a prosypeme). Sklenici... více o Višňovka II.
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a zprudka krátce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji dorůžova. Potom je v pánvi podlijeme vodou, přiklopíme... více o Letní indický salát s grilovanou zeleninou
Do mísy prosijeme 120 g mouky, přidáme 150 g cukru, 1 dcl mléka, oleje a žloutek. Ušleháme. Opatrně do směsi vmícháme sníh, utvořený z bílku a špetky... více o Vanilkový dort se skořicí
Játra nakrájíme na proužky, obalíme v mouce smíchané s paprikou a prudce osmahneme. Přidáme cibuli nakrájenou na větší kostičky a dusíme. Nakonec... více o Játra pana Buriana
Cibuli nakrájíme a necháme zesklovatět na oleji, přidáme pórek nakrájený na kolečka, 4 posekané nebo utřené stroužky česneku a fazole i se šťávou,... více o Fazolový guláš vegetarián
Do mísy nalijeme část mléka, ve kterém rozpustíme droždí. Přisypeme hladkou mouku, sůl, zbytek mléka a olej. Zpracujeme tužší těsto (pokud se nedaří,... více o Chlebové bochánky
Na oleji zpěníme cibulku, až začne trošku hnědnout, přidáme na nudličky nastrouhanou mrkev a chvilku smažíme. Přidáme celer a petržel též na nudličky.... více o Polévka "z nouze ctnost"
Nejprve vymažeme rozehřátým máslem formu na bábovku a vysypeme ji jemně namletou strouhankou nebo hrubou moukou. Předehřejeme troubu. Z bílků ušleháme... více o Olejová bábovka IV
Čokoládu rozpusťte za stálého míchání ve vodní lázni. Přidejte kávu. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovým likérem... více o Čokoládová pěna II.
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem, pouze mírně osolíme. Na... více o Bramboráky z kyselého zelí
Uvaříme rýži podle počtu osob tak, aby nebyla úplně do měkká a necháme vychladnout. Kuřecí maso promícháme s olejem, solí, pepřem a bazalkou a zpudka... více o Smetanové rizoto
Mouku, cukr a prášek do pečení promícháme. Přidáme olej s mlékem a vejce. Důkladně promícháme do polotuhého těsta. Nalijeme do vymaštěné formy. Dáme... více o Lžičková babovka
Cibuli osmahneme na oleji, přidáme očistěné a pokrájené houby, papriky na nudličky a chvilku dusíme. Potom přidáme nakrájená rajčata, sůl a koření... více o Houbový guláš IV.
Na oleji osmahneme za stálého míchání cibuli, stejný postup, jako na klasický guláš, tedy nechat zesklovatět a pokračovat, než se cibulka rozplizne.... více o Bramborový guláš II.
2 hrsti kuskusu dáme do vody, aby nabobtnal a promícháme. Na pánvi na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené chilli papričky (množství... více o Kuskus v páře s rybou a la Jamie Oliver
Rozehřejte troubu asi na 200 °C. Oloupejte česnek a nakrájejte ho ostrým nožem na malé kousíčky. Na mírném ohni nechte rozehřát v kastrůlku máslo a... více o Italský česnekový chléb
Heru utřeme s cukrem a žloutky do pěny a dáme do mísy. Přidáme nastrouhaný perník, na kousky nakrájenou Studentskou pečeť, mouku s práškem do pečiva a... více o Studentská bábovka
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko, sůl, trochu cukru a vypracujeme... více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Mouka, kypřící prášek, amonium prosejeme, vysypeme do misky, přidáme prošlehanou směs vody, sušeného mléka, soli a žloutků. Nakonec přidáme margarín,... více o Slané pečivo ze slaného těsta
Houby podusíme, poté rozsekáme na jemno nebo pomeleme a přidáme všechny ingredience jako na tatarský biftek (podle chuti) bez vajíčka a mažeme na... více o Houbový tatarák
Na rozpálenou pánev přidáme olej smíchaný s troškou másla a orestujeme jemně nakrájenou cibulku. Po chvilce přidáme asi tři stroužky česneku nakrájené... více o Špenátovo-smetanové spaghetti
Čokoládu nastrouháme a nasypeme do kastrůlku, přilijeme vodu, přidáme cukr a vše na mírném ohni rozvaříme. Rozvařenou čokoládu odstavíme a necháme... více o Horké víno s čokoládou
Listové těsto vyválíme na 4 mm silný plát a rádlem z něj vykrájíme kolečka o průměru asi 8 cm. Okraje každého kolečka zvedneme abychom získali prostor... více o Koláčky s tvarohem a ovocem
Přísady na marinádu promícháme metličkou a směsí potřeme osolené filety (už samotná marináda je slaná, tak solit opatrně). Necháme v chladu hodinu... více o Pikantní rybí filé se sýrem
Uvaríme těstoviny a brambory ve slupce. Po vychladnutí brambory a ostatní ingredience nakrájíme na kostky a všechno smícháme dohromady. Podle chuti... více o Těstovinový mňamky salát
Špagety uvařit al dente, odstranit z rajčat slupku a nakrájet je na kousky. Bazalkové pesto: do mixéru vložit lístky bazalky, rozdrcený česnek, kešu,... více o Špagety po Sicilsku
Dáme vařit těstoviny, mezitím kuřecí maso nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvičce s kořením. Uvařené těstoviny smícháme s masem, přídáme na... více o Těstovinový "rychlovka, mňamka" salát
Troubu předehřejeme na 160 °C, formu cca 25 cm vyložíme papírem na pečení. Sušené švestky rozmixujeme na pyré, je-li třeba přidáme 1 lžíci horké vody,... více o Vláčné čokoládové řezy
Troubu předehřejeme na 190 °C, tukem vymažeme 1,5 l mísu, sušené ovoce a jablečnou šťávu dáme do kastrůlku, dusíme asi 10 minut. Pak přidáme marmeládu... více o Chlebový nákyp s pomerančovou marmeládou
Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na pečení (cca 20x20 cm) lehce vymažeme tukem a dno vyložíme papírem na pečení. Datle pokrájíme na větší kousky,... více o Vláčný datlový chlebíček
Žloutky, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny, přidáme olej, šťávu, mouku s práškem do pečiva a naposled vmícháme sníh. Vlijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocné řezy III.
Naporcovaného králíka osolíme, česnek nastrouháme a králíka potřeme po všech stranách. Smícháme hladkou mouku a grilovací koření a kralíka obalíme.... více o Králík ala babča