Na másle orestuji na kolečka nakrájený pórek, zaliju vodou a nechám povařit. Přidám na kostičky nakrájené brambory, bujón, ev. sůl. Když je vše měkké,... více o Pórková polévka s kvasnicovými knedlíčky
Do vody dáme vařit mražený hrášek a na kostičky nakrájené brambory. Zároveň přidám bujón (karpatský), když je hrášek uvařený, zahustím máslovou jíškou... více o Hrášková polévka
Vezmeme větší vyšší pánev (nejlépe s pokličkou) a do ní dám většá množství oleje (tak půl cm). Syrové brambory důkladně umyjeme, NENÍ NUTNÉ LOUPAT(!),... více o Brambory trochu jinak
Na oleji a kousku másla osmažíme vločky s nakrájenou mrkví (mrkev nakrájíme na slabé plátky a pak překrájíme na menší kousky), zalijeme vodou, přidáme... více o Výborná polívčička
V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny
Vřetýnka uvaříme v osolené vodě, scedíme. Do hrnce dáme konzervu tuňáka, zahřejeme, pak přidáme těstoviny, okořeníme kořením na špagety, dále dáme... více o Rychlé těstoviny s tuňákem
Rýži dáme předvařit cca na 15 minut do vody s masoxem. Kontrolujeme, aby se nepřipálila, můžeme podlévat trochou vody. Mezitím nakrájíme cibulku na... více o Zbytkové rizoto (dietní)
Vytvoříme si marinádu - med, sojovka, olej, koření, sůl, pepř... Křidélka vložíme do této marinády - NEJLÉPE PŘES NOC. Pečeme (jako obvykle), až jsou... více o Kuřecí křidélka s medem
Maso nakrájíme na menší kostky, klobásy na kolečka, osolíme, opepříme a naložíme alespoň na hodinu (i déle, já si to připravím večer a druhý den peču)... více o Maso na hořčici
Vejce oloupat a nakrájet na kousky, přidat nakrájenou okurku,cibuli na proužky, dle chuti křen a majonézu, mírně osolit a trochu pepře. Promíchat,... více o Vejce v křenové majonéze
Žloutky, moučkový cukr, černou kávu ušleháme, poté přidáme oříšky, hladkou mouku a hrubou mouku. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme... více o Nanukové Řezy podle babičky Marušky
Rozmražené filé nakrájíme na nudličky o síle prstu, zakapeme citronovou šťávou, posypeme grilovacím koření a promícháme. Necháme chvíli uležet. Do... více o Pangas v sýrovo-smetanové omáčce
Špek nadrobno nakrájený necháme restovat do sklovata, přidáme porce králíka, restujeme po obou stranách až má zlatavou barvu, ještě na pánvi porce... více o Králík na houbách (žampionech)
Tvarůžky nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci si rozpustíme kousek másla a na něj pak dáme tvarůžky, chvilku mícháme až se sýr rozpustí. Přidáme... více o Domácí sýr II.
Ředkvičky, kedlubnu, cibuli, vajíčka, šunku nakrájíme na menší kousky, můžeme i posekat v mixeru. Na drobné kroužky pokrájíme olivy - okapané z nálevu... více o Ředkvičkovo-kedlubnový salát s olivami
Na pánvi rozehřejeme tak centimetrový plátek másla, na něm orestujeme cibulku nakrájenou na větší kousky. Přidáme okořeněné maso s česnekem, později... více o Kuřecí se žampiony
Vejce, cukr a máslo se tře do pěny (babička to dělala ručně půl hodiny, ale my už používáme šlehač), pak se přidá kakao, ořechy, rum, citr, šťáva i... více o Černá buchta II.
Na másle orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidáme rajče (překrojené). Zalijeme vodou a necháme chvilku vařit, pak... více o Fazolková polévka II.
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min., přidáme plátek másla, stáhneme... více o Pařížské kostky černobílé
Kernotto uvaříme dle návodu, brokolici uvaříme al dente. Do misky vršíme kernotto, brokolici sýry, krabí tyčinky nakrájené, kukuřici. Posypeme... více o Brokolicové kernotto
Nejprve připavíme piškotové těsto. Ze 4 bílků si ušleháme sníh. Žloutky, cukr utřeme po pěny, přidáme 4 lžíce vody, 4 lžíce oleje, hladkou mouku a 1/2... více o Dort pro mlsouny
Dno dortové formy vyložíme piškoty a zalijeme hmotou. Postup opakujeme 4x. Po vychladnutí dort vyklopíme (opatrně) a polijeme čokoládovou polevou.... více o Čokoládové tajemství
Z ingrediencí zpracujeme kynuté těsto. Dále rozválíme na vymazaný plech, potřeme náplní - rozkrájená jablka na osminky, zakapaná citronovou štávou,... více o Kynutý koláč v pěně
Maso omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky dle libosti. Marinádu smícháme a namočíme do ní maso a šup s tím do lednice. Za 24 hodin si rozpálíme gril... více o Gurmánské medajlonky
Do velké mísy dáme vejce, olej, vanilkový extrakt, cukr. Prošleháme, stačí ručně. Přidáme drcená jablka, potom mouku s práškem do pečiva. Nasypeme mix... více o Glory (slavné) Muffins
Máslo třeme se žloutky a solí. Pak přidáme měkký jemný tvaroh, strouhanku a tuhý snih z bílků. Z těsta děláme malé knedlíčky, které vaříme asi 8 minut... více o Tvarohové knedlíčky IV.
Oloupané brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, okurky na jemném, cibuli najemno nakrájíme, přidáme hořčici, tatarku, osolíme a opepříme,... více o Chlebíčky z mléčného baru
Maso osolíme, opepříme a dáme opékát na pánev s rozpáleným olejem. Opečeme z obou stran, aby maso bylo téměř hotové, poté přímo na maso dáme plátky... více o Sýrové kuřecí řízečky
Listové těsto vyválíme do tvaru obdélníku. Potřeme ho nutelou (síla nátěru určuje výslednou sladkost pokrmu). Banán nakrájíme na kolečka a klademe je... více o Banán v těstíčku
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic. Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a... více o Fazole s brambory
Plátky lososa očistíme, osolíme a položíme na pekáček. Na pánvi na trošce oleje zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibulku a papriku, vše rovněž... více o Zapečený a upečený ruský losos
Vejce vymícháme s tvarohem, osolíme, okořeníme a podle chuti přidáme utřený česnek, (já dávám 3-4 stroužky), přidáme 2-3 lžíce dětské krupice.... více o Slaná pečená hrudka
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Smetanu ušleháme a obě hmoty spojíme. Vařený brambor po zchladnutí nastrouháme na jemném... více o Maková dobrota s citronovou polevou
Předehřejeme troubu na 150 °C, formu na dort vymažeme máslem, vyložíme pečícím pergamenovým papírem, znovu vymažeme a vysypeme cukrem. Zvenčí formu... více o Sytý čokoládový dort
Změklé máslo ušleháme s vejcem a cukrem do pěny. Přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Zapékací mísu (středně velkou) vymažeme máslem, těsto... více o Mandlové toffee
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Smícháme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, ořechy. Poté přidáme vše ostatní, včetně... více o Výborný beránek
Mouku, prášek do pečivna, cukr, vanilkový cukr a kakao (podle chuti) dáme do misky. Dáme rozpustit máslo, přidáme vajíčka, mléko a rozšleháme. Přidáme... více o Černá buchta
Do misky vlijeme zakysanou smetanu a smícháme ji s pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Přisypeme strouhaný sýr a paprikové koření. Pořádně promícháme... více o Sýrová pomazánka II.
Sušenky rozválíme přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Těsto vtlačíme do formiček od Kinder vajíček. Doprostřed uděláme důlek, který plníme... více o Nepečená vajíčka
Celá vejce ušleháme spolu s cukrem. Do ušlehaného vmícháme zbytek přísad. Nalejeme do vymazané dortové formy a pečeme asi 20 min. na 180 °C. Vychladlý... více o Ořechový dort mojí babičky
Maso našpekujeme (v případě kýty), posypeme steakovým kořením, podlejeme vodou a vcelku pečeme téměř do měkka. Smícháme všechny ingredience na krustu ... více o Vepřová pečeně s petrželkovou krustou
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Na kostky (3x3 cm) pokrájené maso osmahneme na tuku, vyjmeme, osmahneme pokrájenou cibuli (nemusí být úplně nadrobno), poprášíme paprikou, vložíme... více o Zabíjačkové zelí
Sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku smíchejte. Změklé máslo utřete s hnědým cukrem, postupně zašlehejte vejce, pak přidejte směs mouky,... více o Kokosová bábovka s rumovou polevou
Maso uvaříme (část vepřového nechat syrové, lépe to váže a sekanina se nerozpadá) pokrájíme na kousky, nakrájené rohlíky navlhčíme vývarem z masa, z... více o Velikonoční sekanina
Špagety vaříme ve značně osolené vodě, až než jsou "al dente" (na zkus). Česnek nahrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, sušené peperoncini a... více o Spaghetti aglio, olio e peperoncini
Troubu rozpálíme na 200 °C. Stehýnka omyjeme a osušíme. Vetřeme do nich sůl a pepř. Kůžičku na stehýnkách nakrojíme a vsuneme pod ni po lístku bazalky... více o Bazalková kuřecí stehýnka s voňavou ratatouille
Rýži vaříme v mléce za občasného míchání asi půl hodiny na mírném ohni. Necháme vychladnout. Utřeme máslo, vanilkový cukr a 3 žloutky. Vmícháme rýži,... více o Rýžový chlebíček s rozinkami
V kastrole rozehřejeme 2 lžíce másla, zasypeme je 2 lžícemi hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji 150 ml mléka, rozšleháme, osolíme,... více o Kukuřičné krokety
Jablka oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Otvory naplníme směsí drcených ořechů, vanilkového a skořicového cukru a rozpuštěného másla. Listové... více o Jablka v županu podle Lorenze Lamase