Za málo peněz, hodně muziky. Tímto rčením by se dalo označit i toto navenek obyčejné jídlo, které ale dokáže zároveň být pokrmem, po kterém se jen zapráší. Hodí se k bramborové kaši nebo na studenou večeři.
Mleté maso dobře "váže" a sekaná nepraská, když ho dáme před propracováním vychladit do ledničky, při pokojové teplotě se uvolňují tuky a maso špatně drží pohromadě.....stejný postup jako u domácích klobás.....
Děláme stejnou, jen nedáváme kmín a do směsi zpracujeme cca hrst špeku nakrájeného na kostičky asi 0,5 x 0,5 cm...pod sekanou na dno pekáčku položíme slabší plátky slaniny...
Při dodržení teplot a časů pečení jsem měl ve středu sekané 49°C. Doporučil bych tedy dobu pečení prodloužit minimálně o 15-20 minut.
Ahoj. Jsem tady nová. Jakej kmín se tam má dát, prosím Vás, drcenej, nebo celej? Dík předem za odpověď. Chci to akorát dělat.....
Skvělá sekaná...dělávám na více způsobů..třeba i zabalenou ve slanině nebo jako masový koláč
Sekaná nepraská, když ji zabalíte do "košilky". Koupíte u řezníka, který má vlastní porážku. /Někde říkají košilce bránice, ale není to správný název. / Košilka bývá dostatečně velká na 2 - 3 sekané. Když se protrhne, stačí na ní dát kousek jako záplatu. kupuji si jí do zásoby, naporcuji, zabalím každou porci zvlášť do mikrotenu a uchovávám v mrazáku. Před použitím vložím do vlažné vody. Snad se někomu z Vás bude tato rada hodit.
cibuli :-) .Také jí smažím a sekaná je bezkonkurenční ;-)
děkuju za tip, sekaná je opravdu skvělá
No vidíte ..Celý život jste měli o kolečko méně a ani vám to nevadilo.
Co osmahnout do zlatova?
všem rejpalům z dobou pečení strčte si do trouby teploměr a pak řešte vaši nastavenou (co je vreceptu napsáno stačí) oněco déle je to černá rakev
ty seš to hlava vylízaná
Zkuste před přidáním do směsi osmahnout na pánvi na oleji dozlatova. Chutná líp. Mnohokrát vyzkoušeno :-)
Diki za to co povedli.Urcite pripravim a vyskousim tu sekanu.Jesce nikdy niceho podobneho nejedla.A budu pozorna na kolecko od mlinka.
Po upečení rozhodně nezkysne. Nastudujte vlastnosti mléka po přejití varem.
Napadlo mne, že jste to kolečko z mlýnku asi snědli při ochutnávání těsta před pečením. To víte, hlad je hlad. :-)
čoveče co to tady píšeš vole, jaká pak samo chvála co ty jsi vymyslel jakej pak recept neřkuly. Tohle je sekačka jako nikde jiná pokud máš 9 tříd tak si sáhni na nos. Ty šiško. A nepiš musí být dobrá, takže jsi ji ani neskusil viď? :-D
Moje známá - výborná kuchařka - mi doporučila dát do "těsta(masa) jemně nastrouhaný brambor(ne moc velký) a lžičku sladké papriky. Vřele doporučuji, opravdu to stojí zato. :-)
Sekaná bylo naše první "větší" jídlo, co jsme dělali v novém bytě, který jsme získali po svadbě. Jednak jsme špatně odhadli množství, takže po pomletí a smíchání všeho byla veliká šiška na pekáčku a ještě kopec karbanátků, takže bylo co jíst celý týden a ještě občas i večeře. Nám to nevadilo, protože jsme byli mladí a báječně se povedla, horší bylo, že jsme odpoledne při mytí nádobí nenašli děrované kolečko z mlýnku na maso. Prohledali jsme kuchyň, odpadkový koš, pak i celý byt a nic. Děti jsme ještě neměli, takže - haha - kolečko je zapečené v sekané. Opatrně jsme vždy krájeli plátky no a nebylo. Už jsme ho nenašli. Po letech jsme se stěhovali a vzpoměli si na něj při vyklízení bytu a kuchyně. A nic. Prázdná kuchyň bez nábytku, ostatní pokoje holé a kolečko nikde. Holt jsou věci mezi nebem a zemí ...
Já také dávám kmín a všem chutná
Klasický dobrý recept. Proti praskání je také dobré nejdříve do masa dobře zapracovat asi 1,5 dcl studené vody. :-)
...samochvála smrdí - název. Aby nepraskla tak se po zatažení párkrát (podle délky šišky) propíchne hluboko masovou vidličkou. Šťáva tak může snadno vytékat. 8-) Jinak dle ingrediencí - musí být dobrá. Dělám ji stejně.
je naozaj vyborna a ja do rolady este zrolujem 5 varenych vajec, vsetkym velmi chuti, dik za recept :-)
Kmín nepatří do této sekané.
Tuto sekanou děláme stále, takto vařili i naše babičky. Staročeská jídla jsou nejlepší. :-)
Děkuji vynálezci, dělala jsem sekačku poprvé a je luxusní. Vůbec nepraskla. Akorát vůbec nesedí doba pečení..pekla se přes hodinu a půl, přestože jsem dodržela udanou teplotu.
Nikdy mi sekaná nepraskla až teď podle tohoto receptu a to jsem si dal záležet, ale na chuti se nic nezměnilo přitom jí dělám podobně .Teda co se týče ingrediencí ty teploty tak nedělám.
Tato sekana zkysnout nestaci. Neni na to dostatek casu.
když sekaná praskne, tak je lepší !
To vypadá kvakvalitně ;-)
...moje první sekaná <3 a jinou už nedělám :-) Děkuji za skvělý recept!
Je výborná...jednoduchá....dělal jsem jen z vepřového.Moc mi chutná :-P
vynikající dělám ji poměrně často... všem moc chutná <3 <3 <3
vynikající dělám ji poměrně často... všem moc chutná <3 <3 <3
Dělala jsem z vepřového ale moc dobrá.Dokonce ani nepraskla
to mléko je tam jen na nasáknutí pečiva
neni tam kolik mleka do toho mam nalit .. omg ... kdyz davate recepty, prosim vsechny udaje ... :-(
hmmmmm.....naprostá pravda nejlepší na světě <3 miluju ji :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*
Mléko nebo ne, ale každopádně je moooc dobrá.... :-)
Dobrá sekaná, jenom doba pečení v receptu hrubě nesedí. Po 10 minutách na 200° a 45 minutách na 150° stále neměla kůrku. Reálněji bych to viděl spíš tak na 1,5 h a v závěru možná přepnout troubu na "gril".
Dávám smetanu, asi deci na půl kila, nikdy mi nezkysla, promíchám, nechám 1/2 - 1 hod stát, a pak mám sekanou šťavnatou, nedávám ani rohlíky, jen vejce a koření, no a smetanu. Někdy zbytek sýru.
Pohankou ? No fuj !
Nesmysl, VŽDY se dává žemle, namočená v mléce. Po upečení vydrží tak do odpoledne, kdy by to asi tak zkyslo ?
Zkysnout nestačí, jen se po ní zapráší :-)
Nevím proč by ne mléko? Tepelnou úpravou se proces zkysnutí zničí...
Do sekané se v žádném případě mléko nedává !! Pokud je tuhá, přilijeme trochu vody a to opravdu jenom trochu,neboť je důležité,aby konzistence byla taková,že bude držet tvar šišky! ( přidáním mléka se podporuje zkysnutí vyráběného produktu )
maso ( hovězí 1/2 vepř.1/2),česnek, cibuli, majoránku,umelu na mlýnku 2x. 2 celá vejce a 1 žloutek rozešlehám se solí, trochou zázvoru a pepře. toto vše pak rukama promíchánm, přidám trochu mléka, pak 2-3 lžíce studené vody nebo mléka. Hnětu, je-li vše řídké přisypávám opatrně po lžících domácí strouhanku a cca 5 dkg uzeného špeku na drobné kostičky.a ZASE HNĚTU AŽ VŠE ZTUHNE. Pak utvořím mokrýma rukama šišku a nechám asi 10-20 min. odpočinout. Na dno pekáčku dám několik špejlí (4-6) podleji 4 lžicemi oleje a položím šišku. přidám 10 lžic vody, celou sekanou potřu zbylým bílkem rozšlehaným ve studené vodě.Pekáček přiklopím a dám do trouby, kterou předem asi 10 min rozpálím na 200 st.C. Nechám péci 30 min. bez otevírání. Pak kontrola, podlévání vodou, po 1 hod.odklopím a dopékám až se vytvoří po střídavé polévaní výpekem tmavě zlatavá kůrka.
Tolik co rohlíky vypijí. Zbytek slej.
Muze mi nekdo prosim poradit kolik mleka mam pouzit?
Parádní sekačka, moje první a jak se povedla. Díky za recept. ;-)
Výborná sekaná. Zajímavé je přidat na jemno nakrájenou bílou papriku, někdy "nastavuji" i vařenou pohankou, je skvělá.
Dělám přesně dle receptu, a vždy super.
Opravdu vyborná i manžel ji pochválil a to zrovna mleté maso nemusi :-)
No tak po 10 min. v troubě popraskala a to jsem jí dělala přesně podle receptu Ale jsem zvědavá na chuť
Už jí dělám po několikáté a vždycky se mě povedla. Je fakt mňamozní ;-) <3 Díky za recept.
sekanou balím do blány koupenou u řeznika
DŮLEŽITÉ PRO OSTATNÍ: 1) MLÉKA JEN SLZU. 2) V INSTRUKCÍCH RECEPTU CHYBÍ, CO S TOU CIBULÍ, NEJLÉPE NAKRÁJET NADROBNO A PŘIDAT. ;-)
bomba <3
Ve slově umlít se píše "i"
dobrý recept, je vhodné přidat i několik lžic plnotučné hořčice
Já dávám do sekané cibulku, kterou nechám zesklovatět na lžíci sádla. Pro vytvarování si na ruce kápnu trošku oleje a pořádně "upěchuji" :-) . Jinak je hrozně důležitá kvalita masa - od té doby, co jsem si v Albertu koupila mleté maso ála polotovar z polotovaru, který mi při vyndání z vaničky protekl mezi prsty, melu maso sama. Je to nesrovnatelná chuť pokrmu a víte co jíte ;-)
Právě peču, zatím v poho.Jsem zvědavá na výsledek ;-)
Vzdy namocit ruce do vlazne vody a sisku pomalu utahovat, dokud neni hladka....nahoze trosku zplostit , spise zlabecek , aby se tam drzela lepe voda...nikdy nepraskne.Vzdy zalezi na tom jak je utahla <3
Výborná sekaná. Zkusila jsem povrch potřít jedním bílkem a nepraskla. :-)
Jdu dělat svoji první sekanou, tak snad se povede podle tohoto receptu. Jsem zvedava a už se nemůžu dočkat az ji vyndám z trouby, doufám že bude nejlepší na světe :-) :-) :-) :-)
Jdu dělat svoji první sekanou, tak snad se povede podle tohoto receptu. Jsem zvedava a už se nemůžu dočkat az ji vyndám z trouby, doufám že bude nejlepší na světe :-) :-) :-) :-)
10 minut v troubě a rozpadla se.... někde jsem udělala chybu... :-(
Dnes jsem tuto sekanou dělala a je vynikající. Všem moc chutnala a určitě ji budu dělat znovu. :-)
Já už léta proti popraskání sekané používám recept mojí mámy a to je potřít sekanou bílkem (žloutek přidávám do sekané spolu s celým vejcem) a ta mi opravdu nikdy nepraskla
Vynikající stále se člověk učí! Doporučuji <3
Dost nadnesaný název ,,NEJLEPŠÍ NA SVĚTĚ"
Již dělám podruhé - vynikající recept, vynikající sekaná! Stejnou dělá babička a maminka...a konečně se mi také povedla. Díky za recept! Dávám 1
Presne tak ...smich! 8-)
Tak sekanou, kterou jsem doposud delala nebyla moc dobra. Dnes jsem ji udelala podle tohodle receptu a lepsi sekanou jsem v zivote nejedla <3 Nikdy jsem totiz nedavala rohliky s mlekem. Vyborna, luxusni, nejlepsi. Dekuju za recept. Uz nebudu delat jinou. <3
Nedá mi to a musím napsat ohledně času a teplotě pečení. Podle mě jsou značně podhodnocené. Až do dneška jsme pekli ve staré troubě, takže jsme to přičítali tomu. Dnes má ale preniéru :-) nová trouba, nastavil jsem teplotu a čas dle receptu, a musím konstatovat, že neí možné při 150 stupních sekanou upéct. Dle mé zkušenosti tak 200 stupňů a hodina.Jinak chuťově výborná :-)
Je nutné sekanou přikrýt vrchním díle pekáčku? nebo stačí bez něj? :-) Mám jen spodní část Díky
Dělám ji pokáždé podle toho receptu a pokaždé je výborná <3
tento recept nemá opravdu chybu, sekaná je perfektní!! a to jsem jí léta moc nemusela, dokud jsem neobjevila tento recept :-P
Kdyby jste si nekupovali mleté maso ze supermarketu, kam namelou bůček a kdejaký sajrajt, tak by jste teď neláteřili, vy umělci
naozaj sa nerozpadla, plnila som ju mrkvou a vajcom, je super chutna ;-)
Tak v ve 26 letech by snad uz mel umet varit kazdej, ne? :-D
Ja delala jen ze 100% britskeho hoveziho, kapku oleje jsem dala, vysledek vyborny, krasne krupe, chutna skvele. Dekuji za recept
Skvělý recept, chuťovka. Pekáček jsem nepotřela olejem, do pekáče jsem dala jenom vodu. :-) :-) :-)
Lze jít do masny a říci si co chcete namlít aoni vám to namelou - tak to dělám já. Díky za recept. :-)
"koupit" kvalitní mleté maso??? kvalitní mleté maso se opravdu koupit nedá, pokud chcete opravdu kvalitní mleté maso, tak si ho člověk musí umlýt sám !!
Sekanou jsem prave vytahla z trouby a jestli bude chutnat jak vypada, tak je to super. 8-)
Cože? Ty sekanou potíráš hořčicí? to musí být pěkně hnusný! :-!
My už tu sekanou zrovna děláme v troubě takže jsem zvědavá jak to potom bude vypadat. Ale já doufám,že se nám sekaná povede. Vždytˇ taková práce s tím byla tak ještě,aby se to nepovedlo.
:-) Mmm... Sekaná mi moc chutná
Dle mé zkušenosti je nutné koupit kvalitní mleté maso, pak není třeba dodávat strouhanku, a mouku už vůbec. Drží tvar a nepraskne. Taky je dobré směs pořádně promíchat a potřít studenou vodou před vložením do trouby. Troubu minimálně 20 minut neotvírat... :-)
:-D Mám podobnou zkušenost. Už jsem to vyndala z trouby a nevypadá to jako na obrázku teda :-D
Tak nevím co jsem udělal špatně. Nakrájené rohlíky jsem zalil vlažným mlékem. Nasypal do toho snad kilo mouky a strouhanky, ale jaksi to pořád nechtělo držet tvar. Ztěží jsem to (namočenýma) rukama dostal z mísy a na pekáči mi to udělalo takový blob. Teď je to v troubě tak nevím co z toho bude.
ja robím sekanku tak, že ide do nej na 1,5 kg mäsa 8-10 vajíčok. Najprv sa dá do rozšľahaných vajec na kocky nakrájané rožky, aby pekne nasiakli a potom sa to pridá k mäsu. Do mäsa dám na kocky nakrájanú domácu údenú slaninu, veľa roztlačeného cesnaku, majoránku, čierne korenie,trochu vegety (pozor je slaná), na drobno nakrájanú cibuľu (1-2). Potom sa to všetko poriadne prehnetie rukami a spoji do podlhovastého bochníka. Podlejem trošku vody a dám piecť. Je úplne suprová !!!!!!!!!!!!!
"potom v ingrediencích je cibule ale už tam nikde potom dále v receptu neni co sní mám dělat " Taky si dovolím jeden rejpanec: co by asi mohlo být "dále přidáme všechny ingredience..."? :-\
Dobrej recept ale je to napsaný blbě v ingrediencích chybí mouka ale v pokynech je zasypejte moukou ) potom v ingrediencích je cibule ale už tam nikde potom dále v receptu neni co sní mám dělat to sem si jen tak chtěl rejpnout ale jinak super D
Dnes jsem dělala sekanou poprvé v životě a podle tohoto receptu :-) byla vynikající!!! recept je jednoduchý,rychlý a chuťově vynikající :-)
Léta dělám sekanou podle sebe a vždy chutnala. Nevím, co mě přimělo se podívat na zkušenosti jiných a světe div se, sekaná je víc než vynikající :-) Nepraskla, šťáva nevytekla i když šiška nebyla v alobalu a chuťově opravdu super. Doporučuji po čtyřicítce vyjet z kolejí a zkusit to i jinak :-)
spáli li jsi je tooo !! :-| :-| :-D :-\ =-O :-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-$ :-$ :-$ :-! O:-) :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S
<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Dnes jsem ji udělala a je výborná děkuji za recept a ani mě nepraskla potrela jsem ji vajičkem. :-)
Dekuji za recept :-)
Nejspíš to bylo slabým "praštěním". Je třeba z masa dostat vzduch. :-)
Já potírám hořčicí ..to by mělo zabránit prasknutí :-*
Výborna sekana u nas doma velmi oblubena a recept doporučujem :-) :-) :-) :-)
Ach jo. Kde je chyba! Postup jsem dělala přesně podle receptu a stejně mi sekaná ve dvou místech praskla. Rýha široká snad 2 cm. Tak nevím, co dělám spatně. :-(
Jojo, mě taky praskla
Tak se peče, a jako vždy jsem na něco zapoměl No stejně mám jíst zdravě a netučně, tak to to vejce snad sníží :-) . Jinak jsme doma dělali s náplní sterilovaná okurka, vejce na tvrdo a kousek nějakého párku. Můžete vyzkoušet, je to ňamka. :-)
Místo vody doporučuji to potřít vajíčkem než to dáte do trouby a ne vodou.Pak už nepotíratJe to krásně upečené do zlatava a má to lepší chut i barvičku :-) :-) :-) 8-)
Podlévá se vodou nebo vývarem. Ale málokdo má po ruce hotový vývar, takže vesměs všichni podléváme vodou - pokud není uvedeno jinak. Držím palce a neboj se, určitě se to povede. pa
Ááááa___ už se peče, snad nepraskne potvůrka 8-) Už se těším !! ;-)
Nejsem zatim prilis zkusena kucharka,tak se mi prosim nesmejte,ale chtela bych se zeptat..podlevat to mam vodou, nebo..cim? :-[
to je teda osklive, protoze ta moje je jak z obrazku...a to nejsem vuuuubec zadna kucharka :-[
Tak jen oznamuju, že sekaná mi praskla a to dost ošklivě
Právě dělám sekanou k večeři mému přítelovi. Sekaná chutná opravdu skvěle. Cibulku jsem nakrájela na jemno a přidala jsem jí tam syrovou. JE mi teprve 18 let a vařím už od 15. Tuhle sekanou budu dělat častěji, je opravdu výborná. Děkuji za inspiraci. S pozdravem Katka. :-)
cibili zakousnout k masu =-O
tak je to pripravene a jsem na to sam zvedavej ja podelam i veprovej rizek ale tu horcici tam asi pridam to je fakt
"Dále přidáme všechny ingredience" Sice tam cibule není vypsaná, ale tak přijde mi to celkem jasné. Já osobně cibulku chvíli zpěním na oleji a pak ji tam přidám
Co s tou cibulí?
Ještě pro ty, co se zajímají o zdravý styl. Je to jen jedna z mnoha stránek, ale stojí za kuk!!! :-DDD http://www.fitcoach.cz/?p=9997
Proboha, tady se ale vyřádilo pitomců =-O , co zprzní i nezprznitelné. Takhle ji přesně dělám léta a je super 8-) . Bez alobalů a dalších - nic nepraská, nic se nepálí!!! Pořádně promnot pazourama a je to. Koření, cibule, česnek fakt každý dle svých chutí. Ten páreček a vejce na tvrdo do středu občas (!) dám - jen pro zpestření. Je fakt dobré pro super kůrku povrch potřít bílkem a celé to napatlat obyč. hořčicí a dát jí dost. K nevíře vše zmizí a kůrka má chuť jedna báseň - ale netřeba, každého zkouška. Jo a to pečení skoro OK zdravě - začít cca 10 min 200 °C - bílkoviny se srazí, maso zatáhne, dále 150 °C (opt. je ale 130 °C) a nic se nepálí na karcinogenní látky a konec zase přidat pro super kůrku!
Vůbec jsem nevěděl co s tou cibilí, to víte nevařím každý den. Vlastně naposledy jsem vařit tk před 4 roky
výborná, :-D :-Dnechala jsem se inspirovat obyčejnou hořčicí :-P a chutna výborně :-[
Super sekaná, nic těžkého na tom není a chutná parádně. :-) ;-) já jsem si jen do ní přidala obyčejnou hořčici a nakrájela pórek... :-) a chutná vážně všem. :-)
byla výborná, všichni si přidávali tak místo na víkend byla jen na sobotu. Děkuji za inspiraci! ;-)
Pridala jsem horcici, podle chuti muzete i hodne, a je to mnamka, neni sucha a plna chuti, manzel si liboval, ze je to nejlepsi sekana, jakou kdy jedl. :-)
Výborná! Místo mouky jsem přidala strouhanku, nějak se mi nechtěla spojit. Dala jsem i 4 lžíce hořčice a více česneku, to my rádi :-). Pekla jsem ji déle. Moje první sekaná (jakožto složitější jídlo) a neskutečná mňamka!
Tak sekačka je v troubě a to mi je 26 let a vařímjak o život diky za recept )) :-*
práve sa pečie, som zvedavá ako bude rodinke chutiť, pečiem sekanú po prvýkrát O:-)
misto mleka na rohliky pouzijte cerne pivo... 8-)
Je perfekt, doplnil bych ještě o dvě- tři lžíce obyčejné hořčice. Dobrou chuť ;-)
Steak z v kauflandu koupeneho masa neudelas a Angus je drahej,takze recept na tu sekanou je super,delam ji zrovna tak.Maso si melu sam 0,5kg bucek+0,5kg klizka ,pak zalit do poloviny vysky sekane vlaznou prevarenou vodou, potiram bilkem z vajicka a nikdy nepraskne,pecu 45min na 180°C.
a jakej je v tom rozdil, kdyz si necham namlit kvalitni maso a smicham to s dobrotama??
a ja tam pridala jeste cerstvy bylinky :-) ted ji pecu, tak uvidim, co z ni bude :-D
Je mi 25 jsem chlap a v zivote sem sekanou nedelal.Zkusil jsem to podle tohoto receptu a je to brnkacka...takze chlapi co skoro vubec nevarite nic na tom neni a stoji to za to je vyborna
Už se těším až bude hotová!! O:-) :-)
pan krostal je divný
Ahoj lidi, nechapu, jak si muzete pochvalovat sekanou. Kdyz prece chcete kvalitni maso, tak si udelate steak z veprove pecene nebo hovezi svickove.
Můžu potvrdit kvalitu receptu - jako chlap sem měl mírné obavy, ale vše je jednoduché a výsledek stojí za to. Díky :-*
je fak výborná. Jen dvě rady. Koření se nebát a upravil bych teplotu a dobu pečení. 15min. na 200°C, pak 170°C 40min a ke konci dopéct na horní ohřev na 180°C-200°C, aby se ještě pekně zabarvila a udělal se křupavý povrch. :-)
Tak už se pěkně peče. Zátím to vypadá dobře :-\
Take zkouším sekačku.. Pravě jsem jí dala péct a jsem trošku znejistělá jak je to s tou dobou pečení .... Ale vyřeší to kompromis a budu jí péct na 170..na elektrice....uvidíme. Díky Diana
A nechtelo by to zapnot troubu???? :-D
Je výborná mohu jen doporučit. Od té doby co jsem udělala sekanou podle tohoto receptu už doma jinou nechcou
Pecu tu sekanou uz dve hodiny a furt je syrova
zřejmě děláte někde chybu nebo vám blbne trouba, každopádně když vidím, že se to nepeče tak dlouho, tak přitopím, to dá rozum
No, tak už jí pečeme asi 2 hodiny a pořád ještě není hotová. Nechápu, proč v těch receptech tvrdí autor, že se má péct na 150 stupních 45 minut. To je nesmysl a máme hlad :-(
Tak dneska zkouším sekanou... Už je v troubě tak uvidíme jak se povede.... :-)
Sekaná VÝBORNÁ - všem doporučuji !!! :-)
:@ :-D
...bez namočených rukou si to ani nedovedu představit, to už je takový zažitý manévr :-D ...
Tak sekaná je v troubě a pěkně se peče. Já do sekané nedávám ani rohlíky, ani strouhanku, maximálně trošku mouky. Pak nikdy nemám problém s tím, že by praskala, protože maso pěkně drží pohromadě. Je pravda, že pak je sekaná více "masová", ale nám tak chutná. Na přání "hlavy rodiny" do ní ještě balím natvrdo uvařená vajíčka, aby prý byla "plnotučnější" ). Zcela souhlasím s tím, že masovou směs je mnohem lepší propracovat přímo rukama než vařečkou, případně si ještě při tvarování šišky ruce máčet ve vodě.
Děkuji za fajn recept, dělala jsem sekanou poprvé a hnedle měla úspěch ;-)
Úžasná sekaná, poctivá, chutná, štavnatá. Hodně rychle zmizela
na to že jsem vyskoušela už tolik receptů na sekanou tak tahle je výborná nepraskla nic ja ráda dělam roládu (platkový sýr,salám,párek,na tvrdo vajíčko). za tenhle recept dávám 1*
Njelepší sekaná na světě první má sekaná a tak vynikající. Skoro zázrak Dokonce i manžel, který má na sekanou z dětství hororové vzpomínky, si seknaou dal a pochvaloval ještě jednou děkuji takže dávám 1*
Presne tak.
Dostala jsem za úkol upect s bratrem na cesty sekanou. Jako málo kdy jsem se držela poctivě tohoto receptu a výsledek byl takový, že mi maminka, která téměř nikdy nechválí, téměř slintala do telefonu a rozplývala se jaké je to dobré.
**ano jednoduchý a moc dobrý, ještě k tomu přidávám do masa cibulku, kterou si nejprve osmažim na pánvi, a kečup a nechávám to přes noc odležet....
Dělám ji již po několikáté, jen si občas dám dovnitř vejce natvrdo.... Je skvělá......prima recept....děkuji.... ;-)
Tak mne se povedla :-)
no nevím ale mouku jsem v receptu nenašla..takže je to trochu přehnaný..
neni pak moc tuha:? beeeeeee
do správný sekaný rohlíky máčený v mlíku patřej, od toho je to sekaná..bez nich by to byl jeden velkej karbanátek..dělá se to tak odjakživa
v životě bych do sekaný nedala mouku, strouhanku nebo máčený rohlíky........... bléééééééé to je pak to je spíš než maso příloha ne? trošku prasárna všechno nastavovat moukou a strouhankou... :-(
Moje první sekaná a fakt se povedla. Příště se ještě nebát a nešetřit s kořením. Díky za recept.
A strouhanku už vůbec ne.....brrrr =-O
Bez těch rohlíkú,mléka a mouky.Stačí jen přidet a smíchat syrová vejce,dát do trouby a pěkně olejem na ruce potřít,aby nebyly pukliny.Pak už jen pést a peroutkou potírat štávou z plechu a taky nepraskne,je štavnatá.Se strouhankou a moukou i těma rohlíkama je z toho hustá,neštavnatá hmota.Zkuste.
pekla jsem prvně v životě sekanou - pomáhal mi malej a místo majoránky tam vysypal sladkou papriku - já pak dala teprva tu majoránku ,kmín jsme nedali - a byla super - ta paprika tam nebyla snad ani znát - prostě to dostalo jen lepší barvičku - takže příště jedine se sladkou paprikou <3 dávám jedničku!!!!!!! OPRAVDU NEPRASKLA ;-)
opravdu výborné... s přítelem jsme se mohli utlouct. 1*
Opravdu výborný a rychlý recept. Ze základu mi ještě trochu zbylo, tak jsem z toho udělal fašírky a mohli jsme se utlouct.
výborný, jen je moc dobrý cibulku osmažit na másle dozlatova a přidat ji k masu, je jěště chutnější
bezva recept, jednoduché a dobré :-)
Vyborna, dekujeme SabinkoB, take takto delame sekanou, jen doprostred obcas dame vajicko natvrdo a parek, to je taky moc dobre :-[ ;-) nejlepsi sekana to je a je spousta mladych, kteri se ji teprve uci a pani SabinkaB popisuje do detailu presny postup, tak si myslim :-\ , ze tento recept je zde na miste !!!!VSEM DOBROU CHUT, jdu ji udelat.
Ten,kdo se tu podivuje,proč je tato sekaná nejlepší,když ji dělá každý...asi nechápe,že proto je ta sekaná nejlepší,protože ji právě každý dělá a o tom to je Je výborná,moc děkuju paní SabinceB za příspěvěk... MOC JSME SI POCHUTNALI)) :-))
Nevím co je na tom nejlepší sekaná na světě.Když je to obyčejná sekaná co se dělá ve velkovýrobě.Důvod proč nepraskne je jednoduchý a to ,že musíte opravdu hodně promíchat směs,aby se vám veškeré ingredience pořádně promíchali.Je to stejné jak u knedlíků,tak u různých těst.Je to průměrná sekaná !!!!
Od té doby, co mám římský hrnec mi sekaná nikdy nepraskla a je to jenom mleté maso, koření, strouhanka a vejce
Tak přesně takto děláme sekanou my, jen na chuť dávám ještě česnek - na kilo masa tak 5 stroužků. Aby sekaná nepopraskala si myslím, že jsou důležité tři věci: pořádně propracovat hmotu, aby v ní nezůstaly vzduchové bubliny, potřít šišku povrchu vodou a zpočátku péci přikryté (nebo i zabalené v alobalu). A také trocha solamylu nebo hl. mouky pomůže hmotu dokonale "spojit"
Tak přesně takto děláme sekanou my, jen na chuť dávám ještě česnek - na kilo masa tak 5 stroužků. Aby sekaná nepopraskala si myslím, že jsou důležité tři věci: pořádně propracovat hmotu, aby v ní nezůstaly vzduchové bubliny, potřít šišku povrchu vodou a zpočátku péci přikryté (nebo i zabalené v alobalu). A také trocha solamylu nebo hl. mouky pomůže hmotu dokonale "spojit".
Tak to já zase ty rohlíky s mlékem ZÁSADNĚ dávám už 20 let a protože nemám ráda celer a petržel, tak bych si nepochutnala. A o tom to je, ne?
Rohlíky máčené v mléce do sekané ZÁSADNĚ nedávám. Jen čisté libové maso: kousek vepřového, kousek hovězího, kousek moravského uzeného nebo debrecínky (pomelu společně s kouskem celeru, petržele, cibulí, česnekem), vejce, strouhanka + bylinky + koření+ 1 lžíce vody (právě proto, aby nepraskla). Když tohle zkusíte, může se jít vaše ¨"báječná" sekaná jít schovat.
Podle Maruš jsem přidala Solamyl, opravdu sekanou krásně zjemnil, podle Ivanky jsem potírala hořčicí, nepraskla a byla vynikající. Dávám 1.
moje sekaná: do mísy 1/2 kg mletého masa, 1 vajíčko, na lžíci sádla zesklovatět cibulku, možno i nakrájenou slaninu, přisypat do mísy, trochu majoránky, stroužek rozmačkaného česneku, sůl a trochu pepře, místo rohlíků přidávám na správnou hustotu jenom strouhanku, rukou pořádně rozmíchám. Alobal odpovídající velikosti potřu celý sádlem, doprostřed dám šišku sekané a zabalím, na koncích alobal ohnu nahoru. Dám do pekáče, hned podliji vodou asi na 2 cm výšky, přikryji druhým pekáčem a dám do trouby. Kontroluji, aby se nevypekla voda. Nakonec opatrně alobal nahoře rozevřu, aby maso zčervenalo. Sekaná obsahuje všechnu šťávu, nemá tvrdou vyschlou kůrku, je moc dobrá.
doporučuji, taky tak dělám a moc chutná
Mně sekaná nepraskne nikdy,protože ji peču zabalenou v alobalu a teprve když už je upečená ji rozbalím a nechám ji dojít,aby měla kůrčičku.Jinak do ní přidávám na malé kostičky nakrájený špek-asi 10 deka-a děti říkají,naše maminka peče nejlepší sekanou na světě :-) Jinak,Sabinko,pokud granulát,tak povařit s Podravkou a pak ještě přemlít na jemno na masovém strojku.
Delam podobny recept,muze se pridat najemno nasekana petrzelka(nat),sojovka,kecup a take je dobre potrit sekanou bilkem a hlavne podlevat.Nakonec po upeceni,sekanou vyndam, zaprasim vypek hladkou moukou a jeste kratce povarim a mate sosik
Anonyme, na 1 kg masa přidávám 1 sáček (150 g)sojového granulátu. Stejně jako maruš přidávám na toto množství 2 polévk. lžíce solamylu a ještě asi 5 polévkových lžic piva. Dělala to tak moje babička, maminka tak to dělám podle nich, ale nikoho k tomu nenabádám. Dělaly to tak proto, aby se prý sekaná dobře spojila.:-))
Když přidáte do sekané lžíci solamylu, tak je na 100% vcelku bez prasklinek, a to do ní můžete na ozdobu přidat vařenou mrkev, vařené vajíčko, páreček a pod.
Na množsatví sojového granulátu vůbec nezáleží - dejte kolik máte nebo kolik potřebujete mít sekané (karbanátků). Já soju nepřidávám pokaždé, ale pokud ano, dávám zpravidla jeden sáček (to je asi 10 dkg?). Jinak k praskání: mám vyzkoušeno léty, že moc záleží na řezníkovi, kde masou koupíte. Pokud u "poctivého" nebo si melete maso sami doma, je dobré přidat do těsta během hnětení cca 0,5 dcl vody na 1 kg masa, klidně i víc. No a pokud máte řezníka šejdíře, tak už tu vodu přidávat nemusíte, je tam od něj a sekaná prostě nepraskne. Věřte/nevěřte.
Tak ja dělám několik šišek sekané najednou a psypu je kmínem, sezamem, nebo nahrubo mletým pepřem 4 barev, nebo grilovacím kořením. Vždy si odložím nějakou dok mrazáku na rychlovku.
Recept schvaluju, dělám sekanou přesně tak a opravdu nepraskne. Během pečení ještě potřu hořčicí.
Kolik toho granulátu na 1 kg masa přidáváte?
Hníst lze také šlehacími metlami ručního elektrického šlehače.
sekanou dělám již léta,tak že ji tvaruji mokrýma rukama a nikdy mi nepraskla.
Ve svých nedávných kuchařských začátcích jsem zkoušela sekanou upéct jen ze sojového granulátu + ostatních ingrediencí a závěr z toho mám takový, že už nikdy víc:-) Nechtěl to ani pejsek:-)) Ale co se týče granulátu přidaného do masa, určitě vyzkouším, díky za tip:-)
Maruško, k tomu sojovému granulátu si dovolím připomenout, že po odkapání by měl být pořádně vymačkaný, aby v něm zbylo minimum nálevu. Jinak v případě nutnosti je vhodné zahustit sekanou kukuřičnou křupavou strouhankou.
Dělám sekanou obdobným způsobem. Na 1 kg mletého masa dávám místo rohlíků sojový granulát, který předem asi 10 minut povařím s masoxem nebo vegetou, přecedím přes cedník a lehce promačkám. Vlažné přidám k masu a zpracovávám obdobným způsobem. Někdy přidávám také nahrubo kus strouhaného sýra, jak píše Barča. Je to bezvadné, sekaná pěkně drží tvar. Po upečení necháme 10 - 15 min v stát, pak teprve krájíme. Zůstane šťavnatá.:-)) To je běžný postup u jakéhokoli pečeného masa, aby bylo šťavnaté.
Sekanou dělám stejně jako Sabina a opravdu je nejlepší a nepraskne.
Také chvíli peču zabalenou celou do alobalu. po zatáhnutí svlíknu, aby se vykřupala. Zkuste do sakané nastrouhat nahrubo tvrdý sýr. Já sýr přidávám i do karbanátků.
Dělám to taky tak, ale dám 1 rohlík a strouhanku. Pekáč na chvíli, než se sekaná zatáhne, zakrývám alobalem.