jak dlouho to priblizne trva?
http://myurl.cz/3cdsv <3 <3 <3 <3 <3
Yeah, that's the tieckt, sir or ma'am
korpus je výborný a jednoduchý ja sem ho po upečení rozřízla pokapala rumovým syrupem(horká voda rum a cukr) a krém sem udělala z toho co doma bylo takže zakysanka s bilym jogurtem a vyšlehala sem to s rozpuštěnou čokoládou natřít dort navrch zasypat hoblinkama čokolády a mňamka :-)
Po upečení piškotu v dortové formě, ihned po vytažení obrátím formu i s těstem dnem vzhůru, podložím na jednom okraji prkénkem na krájení (nebo něčím jiným) tak, aby mohla odcházet pára a nechám zcela vychladnou a dort zůstane rovný. Tuto radu jsem četla asi před 30-ti lety v novinách od nějakého cukráře a od té doby dodržuji a funguje to. Peču jen v kruhu a dolů si dávám alobal, nevymazávám nic, po vychladnutí alobal sundám a na bocích piškot uvolním nožem.
Mňamka
Mňamka
:-S :-S :-S :-S :-S :-S :-S :-S :-S
Jestli to nebude tím, že naše babičky a maminky dokázaly udělat nadýchané těsto, protože poctivě šlehaly zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Současné hospodyňky si vše zjednoduššují a zrychlují a tudíž si musí pomáhat takovýmito "berličkami". Leckdy ke škodě věci.
Obávám se, že už mu tady nikdo jinak neřekne :-))).
Pani Vlaďka, už ma na to upozornil, ja som si to našla a fakt, ja som ho premenovala :))) To je teda gól, to bol môj preklep, ale Oldovi sa to nejako zapáčilo, aby mu to teda neostalo :)))
Paní Tereza,Olga. je přece pan Olda Gargulák! :c))
Olga, ste on či ona ? Neviem vás osloviť :))) Receptov z klasiky by som povedala že je tu málo preto, že jednoducho upečiem tortový korpus, a potom sa už medze nekladú, akú plnku zvolím a čo s tým urobím. Takže to tu ľudia príliš nedávajú. Zato viac pridajú všelijaké mišungy.
Z vašich reakcí vidím, že jsem nebyl špatně pochopen, ale že jsem to nesrozumitelně napsal. Tedy: podivuji se, proč se do šlehaných těst dává prdopeč a překvapuje mě, jak málo je tu dortů bez prdopeč.
Jo jo, taky to dělám, jako vy. Jen u jednoho receptu (přijde tam do těsta plno strouhaných jablek) je napsán prdopeč a já ho i dávám, protože se bojím, že by ten sníh a našlehané žloutky ty mokrý jablka "neutáhly". Ale jinak do piškotů - ať už čistých, nebo s ořechy či kakaem NIKDY prdopeč nedávám. Pokud se týká "vyběhnutí" středu - dělám to podobně, jako Stáňa V. - jenom že dno nevysypávám a nevymazávám, ale položím na něj kolečko pečícího papíru. A na strany NIC.
také dělám jako Di a Terezka. Navíc v receptech po dřívějších generacích žádný prdopeč neměli a tím postupem, jak děvčata uvádějí, babičkám vždycky dorty krásně vyšly. Takže ono někdy moc moderních ingrediencí je taky na škodu. Naše babky to měli vychytané, tak proč se nedržet osvědčených postupů? Je to bez nervů a stresu, jestli se před návšěvou nezhtrapníme.:-)))
Presne tak, Di. Ja robím vždy tzv. vodovú piškótu. Odvážim celé vajcia v škrupine, a presne toľko dávam kryštálového cukru a polohrubej múky. Vyšľahám do peny žĺtky s cukrom, pričom postupne pridávam na každý žĺtok 1 lyžicu horúcej vody. Po dobrom vyšľahaní vmiešavam jemne striedavo múku a sneh z bielkov. Piškóta je vždy krásne nabehnutá .
Když se pořádbě vyšlehají vejce - ještě lepší je vyšlehat bílky s částí cukru a pak přidat žloutky se zbylým cukrem - a přidá se 1 lžíce horké vody na 1 vejce, vyskočí mi dort vždy jedna radost (někdy i vyteče z formy, jak je nadýchaný).
Do žiadneho piškótového cesta nepridávam prášok do pečenia. Bez ohľadu na to , či pečiem tortu alebo piškótu na plechu, či je piškóta čistá alebo s orechami, kokosom, kakaom a pod. Aj v tomto recepte by som prášok do pečiva vynechala.
A proč píši OBVYKLE? Mám předpis na fantastický Ořechový dort (podle Janků, bez mouky, zatím zde není; ale překvapuje mě jak málo je tu dortů bez prdopeč), který si vyběhne, jak se mu zachce. Snad podle denní doby, nebo fází měsíce! Takže jednou seřezávám okraje a příště střed. No ale když je to dárek, tak je to mnohdy poslední příležitost k ochutnání... Jen moho věcí mezi nebem a zemí :-)
Sylvo, u malých forem (22cm) OBVYKLE platí to co píše Olga.U velkých ráfků (35cm) OBVYKLE tato elevace nebývá tak markantní-korpus má tendenci ve středu se spíše propadnout. Vlivů je neúrekom: receptura, našlehání, prodleva, nárazy, teplota a její úprava, průměr dortu, předčasné otevření pece. Časem nejspíš budete používat 3-4 rec. na lehké šlehané hmoty + sacher a to už lze pak vychytat "mouchy". ... a já teď vyzkouším metodu podle Stáni...
Já vymažu a vysypu pouze spodek formy dortu. boky ne. Po upečení a vychladnutí dort od okraje formy zlehka nožem uvolním. Od té doby co používám tuto metodu, tak nemám vypouklé středy u dortů.
Ja som niekde čítala, že sa má cesto viac nahrnúť ku krajom, skrátka aby ho v strede bolo menej, ale ja som to neskúšala.
Žádnou chybu,to prostě dorty dělají. Co se proti tomu dá dělat? Někdo radí zapíchnout doprostřed makarón, aby mohla unikat pára. Já většinou propíchnu vršek dortu několikrát nožem v okamžiku, kdy se začně dělat svrchní kůrka. Také dort po namazání krémem a opětovném složení na chvíli lehce zatéžím - třeba prkénkem, aby se srovnal. To ale u šlehačkové náplně nejde.
V sobotu jsem dort upekla. Ale prostředek mi naskočil víc než kraje. Musela jsem ho seříznout. Poradí mi někdo, v čem jsem udělala chybu? Jinak výborný a jednoduchá příprava. Těsto jsem obarvila kakaem a krém udělala ze svař. salka a másla. Na vršek dortu jsem dala jedlou fotografii syna(slavil 18.let).
Promiňte, zapomněla jsem se posdepsat - Kristýna Stěhulová
Dortovou formu mám s průměrem 26 cm, ale je pravda, že kdyby byla o něco málo menší, bylo by to lepší. Formu na těsto vymazávám ztuženým tukem. Pravděpodobně by bylo vhodné i vysypat moukou, ale to nedělám a vždy se mi krásně korpus od formy oddělí. Přeji hodně štěstí při pečení!
Prosím, jaký průměr dortové formy máte? Aby na tu mou nebylo málo těsta. A čím konkrétně vymazáváte formku. Díky