g
vepřové maso
nebo hovězí - dva větší plátky z krkovice, plece... cca
200
g
anglická slanina
nebo moravská... a můžou být i plátky uzené krkovice... , cca
olej
nebo sádlo
1
ks
cibule
velká
3
stroužek
česnek
4
ks
paprika
klidně i barevná, dle velikosti, cca 3 -
2
ks
vařená vejce
- oloupaná
mletá sladká paprika
nebo pálivá, dle chuti
sůl
vývar
dle potřeby
jíška
nebo hladká mouka na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Silnější dva plátky masa si opatrně rozklepeme do větších plátů, které osolíme a posypeme paprikou. Na ně si dáme jeden nebo dva plátky uzeniny a do každého po jednom vejci, které jsme nasunuli do odkrojené papriky. Pak pláty pevně zabalíme, zpevníme provázkem, aby se nám při pečení nerozmotaly, a posadíme do vymazané mísy, ve které máme již pokrájené očištěné zbylé papriky, cibuli, česnek. Závitky poklademe slaninou, aby se nám při pečení nevysoušely a pokud nám nějaká zbude, přidáme ji k zelenině, vše podlijeme vývarem a pečeme dle druhu masa 60-100 minut: doměkka za občasného podlití dle potřeby. Ke konci z masa sundáme plátky slaniny, sejmeme provázky, slaninu vrátíme na závitky, zeleninovou omáčku zahustíme troškou jíšky či hladké mouky, provaříme, vrátíme závitky zpět do omáčky a dopečeme je krátce do barvy.
2
Podáváme s rýží, bramborem, těstovinami, bramborovými noky...
3
Pro čtyři strávníky postačí dva závitky, jelikož je podáváme přepůlené. Jeden závitek spořádá pouze opravdu velký jedlík.
4
Pokud máme rádi houby, můžeme je přidat pod závitky k paprikám. Výborná obměna.