g
anglická slanina
nebo moravská... pokrájená na plátky, cca
4
lžíce
křen
čerstvě nastrouhaný, cca
pikantní hořčice
: orientální, dijonská... dle chuti
2
ks
jablka
větší, nejlépe kyselejší
4
ks
plátky krkovičky bez kosti
- silnější
Postup přípravy receptu
1
Silnější plátky krkovice, prokrojíme a pak teprve naklepeme. Uvnitř prokrojenou kapsu potřeme hořčicí a vložíme do ní plátek slaniny, pak jí opět uzavřeme, osolíme a opepříme, položíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Takto pokračujeme s každým plátkem masa. Plátky masa poskládané v pekáčku opět potřeme hořčicí, posypeme nastrouhaným křenem, na ně položíme půlky očištěných jablek, které zakryjeme zbylými plátky slaniny, pekáč nebo mísu zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů doměkka. Dle potřeby poléváme a před vyndáním necháme slaninu krátce dopéct dozlatova bez přikrytí.
2
Podáváme nejlépe s bramborem.
3
Pokud chceme, můžeme dát na dno pekáče pokrájené oloupané syrové brambory, na ně položit plátky krkovice... a budeme mít krkovičku pečenou rovnou i s přílohou. Lze podlít i smetanou nebo silným vývarem. Fantazii se meze nekladou.