l
hnědý cukr
lze i krupicový, dle kyselosti (sladkosti) jablek
0,50
l
hladká mouka
1
lžíce
jedlá soda
rovná, nebo kypřící prášek 1 ks
1
ks
vanilkový cukr
Dále dle chuti přidáme (nemusí
skořice - mletá
citronová kůra
rozinky
nasekané ořechy
strouhaný kokos
čokoláda
nasekaná
Postup přípravy receptu
1
Vločky namočíme ve větší míse asi na hodinu do mléka. Mezitím si oloupeme a nastrouháme na hrubo jablka, vymažeme máslem a vysypeme moukou, strouhankou nebo kokosem hluboký velký plech. Pak k vločkám přidáme všechny zbylé ingredience + ty, které chceme navíc (rozinky, čokoládu...) a vše dohromady dobře promícháme. Těsto v plechu rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 30 minut - vyzkoušíme špejlí. Po vychladnutí můžeme koláč polít citronovou nebo pomerančovou polevou, čokoládovou polevou, posypat kokosem, ořechy... nebo jen pocukrovat.
2
Místo jablek lze velmi dobře použít například i hrušky, dýni a výborná je kombinace jablka s mrkví. Záleží na chuti každého.
Vynikající. Dala jsem pouze polovinu cukru a trochu medu a koláč byl i tak sladký až moc. Jinak jsem použila 3 jablka a jednu malou žlutou cuketku, kterou jsem přes plátno hodně vymačkala.
Jana Levá
|10. 3. 2016 14:43
Podle doporučení jsem pocákala čokoládou a posypala kokosem. Je výborný.
Petra
|26. 1. 2016 11:40
Velmi rychlá nepřeslazená a řekla bych i docela zdravá recept, trochu podobná perníku. Děkuji za recept, určitě jsem jí nepekla naposledy.