Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také necháme zezlátnout.
Maso (hovězí, vepřové, zvěřina, drůbeží...) pokrájíme na kostky, ochutíme solí, pepřem, přidáme k zeleninovému základu a necháme zatáhnout. Přidáme protlak, který s masem a zeleninou promícháme, přilijeme vývar, přidáme koření a necháme vařit doměkka. Během vaření občas promícháme a podlijeme dle potřeby. Ragú nezahušťujeme moukou, tekutinu přiléváme přiměřeně hustotě omáčky.
Když je maso měkké, vyndáme kuličky a listy koření, dochutíme, je-li třeba, solí a pepřem. Ragú nezahušťujeme moukou, tekutinu přiléváme přiměřeně hustotě omáčky.
4
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, rýží, domácími noky...
* Zeleninu v omáčce před podáváním můžeme propasírovat (maso vyjmeme). Podlévat můžeme červeným vínem místo vývaru. Okořenit můžeme během vaření i čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.
recepty73 ano vím. Jen jak jsem psala, nemám moc zkušeností s vařením a už vůbec ne s celerem v receptech, kolik ho dát aby nám chutnalo, jestli vůbec atd., takže jsem toto neodhadla. Vlastně jsem ho dřív v tomto množství ani neochutnala, tak jsem asi ani netušila, jak silnou chuť může mít. Teď už vím, čemu se příště vyvarovat :) . Nemyslela jsem můj komentář zle, to opravdu ne. Přeji krásný den
Issobel: ...všichni vaří dle svých chutí :) ...když vím, že celer nepatří mezi mé oblíbence, asi bych vůbec nevařil recepty s celerem nebo bych alespoň jeho množství upravil :) ...hezký den!
Já jsem tedy zklamaná. Dělala jsem vše podle receptu, ale je v ragú děsně cítit celer. Asi by ho to chtělo méně, nebo ho příště zkusím úplně vynechat. Nejedl to ani manžel. Ale věřím, že pokud někomu chuť celeru nevadí, tento recept si zamiluje. Já jsem začínající kuchařka, tak s celerem nemám moc zkušeností. Toto je vlastně má druhá, ale asi se bez něj v kuchyni obejdu. Děkuji za zkušenost.
Marie Nová
|14. 3. 2017 07:55
Skvělý recept na vynikající ragú. Děkuji.
Martin
|28. 9. 2016 15:43
Postupoval jsem podle receptu a super. Diky
Kateřina
|5. 7. 2016 10:30
Výborné, hodně jsme si pochutnali celá rodina
Martina Kolinová
|4. 3. 2016 14:20
Ragu jsem zkusila udělat v pomalém hrnci, který jsem dostala k vánocům a teď v něm zkouším vařit všechno možné. Moc jsme si pochutnali, děkuji za recept.
Igor Nadenicek
|18. 11. 2015 07:16
Vyborne, chutove vyrazne.
Dana
|11. 5. 2015 12:03
Výborné. Podlévala jsem vývarem i červeným vínem a na závěr jsem vyndala maso a rozmixovala. Dávám 1 :-)
Luxusní! Dělala jsem ze zadního, vařila asi dvě hod a s rýží je to výborný a dietní recept, děkuji :)
Vyskočilová
|17. 11. 2013 22:31
Výborný recept,jen přípravu jsem si zjednodušila - do římského hrnce jsem dala zároven všechnu zeleninu s masem a po hodině přidala protlak a podle potřeby dosololila a dokořenila, pak dalších asi 40 min. a výborný výsledek :-) Díky.
Vosáhlová
|19. 8. 2013 14:07
Velká spokojenost, ragú mohu doporučit, s manželem se olizujem ještě teď.
ladyus
|26. 5. 2013 12:08
Vynikající záležitost :-)
Baťková
|7. 4. 2013 19:41
Největší odměnou byly prázdné talíře, děkuji.
Marie Pujmanová
|13. 10. 2012 19:52
Měla jsem nějaký nový protlak z Lídlu a ten byl dost trpký než na který jsem zvyklá tak jsem ho dávala jen polovinu. Ragů se mi povedlo, no je to takový vylepšený hovězí guláš a příjemná změna zaběhlého jídelníčku, děkuji za typ.
Slava
|2. 1. 2012 14:37
:-P ragu na 1 a to jsem az ted zjistila, ze jsem zapomela na protlak :-D , take jsem podlevala cervenym vinem, doporucuji ;-)
Jaruška
|27. 11. 2011 13:38
Vařila jsem ragú včera a byla to pecka <:-) !
Šebestová Andrea
|9. 11. 2011 14:26
Díky skvělému receptu jsem si šplhla u přítele, ale hlavně u jeho rodičů. Největší překvapení pro mě bylo, když si nastávající tchýně od začínající kuchařky odnášela rady, jak ragů správně připravit a když si budoucí tchán pod stolem povoloval knoflík u kalhot :-D . Dík.
Recept jsem vyzkoušela. Použila jsem telecí maso, přilila jsem trochu červeného vína a přidala tymián. Bylo to výborné :-)
Hanka
|13. 10. 2011 15:03
Jsme milovníci hovězího masa, manžel preferuje převážně kližku na všechny způsoby. Výběr dnešního oběda padl na tento recept a nezbývá než pochválit a doporučit.