Mléko, vejce, koření, sůl, mouku a čerstvé droždí dáme do mísy a promícháme. Přisypeme najemno nastrouhané, předem uvařené, zchladlé a oloupané brambory. Opět dobře promícháme a lepivější těsto nandáme do sáčku, u kterého následně odstřihneme špičku. Použít můžeme i cukrářský sáček, ale ten budeme muset po použití řádně vydrbat :-).
Do kastrolu nalijeme vyšší vrstvu oleje, který rozpálíme, asi jako na koblížky nebo použijeme fritovací hrnec. Ze sáčku vytlačujeme těsto přímo do roztopeného oleje a nožem ho od odstřihnutého konce sáčku oddělujeme. Vhozené kousky těsta nám smažením nabydou a bude je potřeba během smažení otáčet a smažit z obou stran dozlatova, tak hrnec příliš nepřeplňujeme.
Hotové bramborové smaženky vyndáme na papírovou utěrku nebo ubrousek, nejlépe cedníčkem, necháme okapat přebytečný tuk a zchladnout.
4
Podáváme jako chuťovku k pivu, vínu, se zeleninovým salátem...
5
Kořenit a solit se nebojíme. Recept je hodně variabilní a tak můžeme použít i jiná koření nebo bylinky, třeba i pikantnější, jako je například chilli, pálivá paprika... Vše záleží na naší chuti a chuti strávníků, kterým je budeme servírovat.