Dýni očistíme, vydlabeme a pokrájíme na kostky nebo hrubě nastrouháme. Dýni nemusíme loupat.
2
V kastrólu rozpustíme máslo, na kterém dýni, kterou jsme ochutili drceným kmínem a rozmáčknutým stroužkem česneku osmažíme. Prospěje to konečné chuti. Pak dle potřeby osolíme, podléváme mlékem dle potřeby a zvolna dusíme pod poklicí doměkka.
Dýně je vodnatější než brambory, vaření ve vodě není tak vhodné jako u brambor. Mléko postupně doléváme, necháváme ho jen tolik, abychom z máslové dýně vytvořili tak hustou kaši, jak si představujeme. Ke konci dušení přidáme k dýni i majoránku nebo tymián dle chuti a čerstvě nastrouhaný nebo rozetřený česnek.
4
Dýni rozmixujeme dohladka na kaši (používám tyčový mixér), přisypeme teplé, předem uvařené kroupy v osolené vodě, které jsme scedili vše promícháme, případně ještě dosolíme a můžeme podávat.
Podáváme nejlépe s dozlatova osmaženou cibulkou a volským okem, pokud chceme bezmasý pokrm a pokud jsme "masoví", tak všude tam, kde se hodí bramborová kaše nebo brambory.