Část mléka zahřejeme, aby bylo vlažné, nadrobíme do něj droždí a 1 lžičku cukru, zakryjeme a na teple necháme vykynout. Tento kvásek pak přilijeme do velké mísy, kam jsme nasypali mouku a ostatní ingredience. Pořádně vařečkou zpracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Pokud dáte mísu na topení, vykyne poměrně rychle.
2
Po vykynutí buď můžeme na pomoučeném vále vyválet a nakrájet čtverečky, které stočíme do tvaru rohlíčků, nebo upleteme pletýnku ze tří pramenů, jak kdo chce. Nám chutná přidat do těsta trochu nastrouhaného česneku, můžeme je i plnit, např. sýrem a šunkou nebo osmaženou cibulkou, zeleninou apod.
3
Na plechu na peč. papíru je ještě necháme pořádně nakynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Sypeme hrubou solí, kmínem, sezamovým nebo lněným semínkem.
4
Popř. můžeme lehce posypat gril. kořením nebo sl. paprikou či strouhaným sýrem. Pečeme dozlatova, po vychladnutí můžeme krájet. Jsou měkkoučké i druhý den.