Jestliže patříte mezi milovníky květáku, určitě byste si neměli nechat ujít tento nápaditý recept časopisu F.O.O.D. Upečte si květák nadívaný zeleninovo-sýrovou směsí ještě dnes.
Květáky zbavte listů a dejte do velkého hrnce s vroucí vodou, povařte je 10 minut. Vylovte a nechte chvíli zchladnout. Malým ostrým nožem vyřízněte co nejvíce košťálu tak, aby růžičky stále držely pospolu.
2
Cuketu pomocí škrabky na brambory nebo mandolíny nakrájejte na dlouhé tenké plátky, budete potřebovat asi 15 plátků.
Zbytek rozkrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte polovinu oleje a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte kostičky cukety a ještě chvíli restujte.
Do mixéru dejte česnek, špenát, slunečnicová semínka, orestovanou cibuli s cuketou, přilijte 3 lžíce oleje a rozmixujte. Do vzniklého pesta přidejte rozdrobený sýr, citronovou kůru a nasekaný tymián. Podle chuti osolte a opepřete.
Směsí naplňte otvor po košťálu a zatlačte ji tak, aby se dostala i mezi růžičky. Květák položte na pečicí papír otvorem dospod. Přes hlávku květáku naskládejte křížem plátky cukety, aby při pečení držel lépe pohromadě. Potřete jej olejem a osolte. Totéž udělejte s druhou hlávkou květáku.
Strouhanku promíchejte se lžící oleje a nasypte na květáky. Zakryjte je alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut, poté dopečte bez alobalu 15 minut. Před podáváním květák nakrájejte na měsíčky jako dort.