24 hodin před vařením namočit zvlášť mandle, meruňky a hrozinky dohromady, asi 200 ml. Sušené švestky namočit na 2-5 hodin, nebo i bez namočení, podle chuti.
2
Oloupat namočené mandle, nakrájet nadrobno. Ostatní ořechy nakrájet také nadrobno. Namočené meruňky rozkrojit podélně na půlky a rozkrájet nadrobno. Nakrájet švestky nadrobno. Zbylou sladkou vodu, asi 140 ml, lze použít, po zjištění množství, pro vaření.
3
Oloupat ovoce, odstranit jádřince, nastrouhat nebo nakrájet na kostky. Do nádoby se silnostěnným (sendvičovým) dnem nalít vodu z namočení sladkého, doplnit na 350 ml celkem. Přidat ovoce. Během ohřevu nastrouhat perník. Ohřáté ovoce rozmělnit nahrubo šťouchadlem. Podle chuti, najemno lze rozmixovat ponorným mixérem.
4
Do ohřáté hmoty přidat nakrájené ořechy, nakrájené sladké, zahustit perníkem. Zamíchat, ohřát do varu. Postačí povařit, všechny suroviny jsou jedlé v surovém stavu.
5
Nalít do mísy 1,4 l. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 15-20 minut.
6
Poznámka autora receptu: Názvy: odvárka, vocet, lízačka. Zahušténí perníkem může být dle chuti. Podle dostupných surovin může být muzika vařená z namočeného sušeného ovoce. Pro dochucení může být skořice a hřebíček. Lze dojíst se zbytkem perníku. Jednodušší varianta pouze z ovoce je návara, navara.