Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby nádivka nevytékala. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v hodně horké troubě. Ihned po upečení obalujeme v cukru.
Tak přesně tento recept jsem včera udělala podle receptu mé kamarádky a jsou úplně úžasné, jen jsem místo ořechové náplně dala makovou. Sice to není úplně vánoční náplň, ale my máme mák rádi a navíc jeho symbolika se k Vánocům hodí.
Marsí
|12. 12. 2007 13:01
Tak musím opravdu pochválit....jsou skvělé..:-) Di tady psala, že není dobré pracovat s Herou, já to riskla..šlo to moc dobře.Akorát jedna mlá změna...při tom zmatku jsem zapomněla, že do těsta přijde celé vejce a já tam dala jen žloutek..nic e nestalo, jsou úžasné. Poučena komentářema jsem do náplně dala trochu strouhanky a aby mi náplň nevytékala, tk jsem každou tu mušličku stejně jako pirožek ještě po okrajích přimáčkla vidličkou. Moc dobré..dávám za 1..:-)
Anonym
|20. 12. 2006 23:31
Do náplně přidávám nastrouhané piškoty ne moc pouze na zahuštění a také nevytéhá. Se zavařeninou je náplň pikantnější, ale záleží na tom, o jakou se jedná,každá je jinak hustá. Dělala jsem i se švestkovými povidly, do kterých jsem přidala trochu strouhaného perníku a bylo o super
Eva
|20. 12. 2006 14:27
Di, děkuju moc
Di
|20. 12. 2006 14:14
Evo, nebojte se, není. Chce to však pracovat s máslem, ne například s Herou, která je mnohem měkčí. Těsto dejte do ledničky a potom pouze odkrajujte menší kousky na vyválení. Czkroví se dá jíst hned, takže to ještě stihnete. Já dělám jenom trochu jinak náplň: 100 g ořechů, 100 g cukru, 1 celé vajíčko + 1 žloutek (nevytéká).
Eva
|20. 12. 2006 14:08
Já tedy když si pročítám recept ... stejně mouky jako tuku a navíc k tomu vajíčko a voda - to mi přijde, že bude těsto v tekutém stavu. Jaké máte, dámy kuchařky, zkušenosti? Děkuji
Anonym
|11. 12. 2006 07:31
Já jsem udělala náplň od pí. Vencové (dala jsem velmi malý žloutek), z mušliček vylezla tak akorát, tzn. jen že je vidět, ale nevytekla úplně ven. Z poloviční dávky jich mám 60 ks a náplň mi stačila akorát - chce to asi dávat méně, protože těsto i náplň během pečení nabydou.
Iveta Šulcová
|9. 12. 2006 16:07
tak jsem dneska taky dopekla,opravdu super! Akorát náplně bylo málo,tak jsem musela přidělat.Zkoušela jsem náplň od paní Vencové a ta mi bohužel vytekla,ale náplň od paní Jitky je vynikající,ani se nehla.Dávám 1* oběma!
Fleur
|9. 12. 2006 12:07
Poznámka pro všechny, kdyby Vám náplň tekla jako mě, tak přidejte trochu strouhaných piškotů a je to vynikající
Alina
|9. 12. 2006 12:06
Lucie klidně tam přidejte oříšky lískové, to nvadí
jink
|9. 12. 2006 00:39
móóc dobré
Lenka K
|9. 12. 2006 00:16
Dnes jsem mušle pekla poprvé a jsou vynikající.
Lucie
|8. 12. 2006 23:27
Prosim o radu,muzu dat do naplne mlete liskove orechy?
ŠIMEČKOVÁ Vladimíra
|5. 12. 2006 12:55
Výborné, krásně se upekly ,jsem velice spokojená. Recepty paní Vencové na vánoční cukroví jsou opravdu vynikající, kromě svých tradičních vždy vyzkouším její recept a jsem velice spokojená. Tímto paní Vencové velice děkuji!
Áda Kopcová
|1. 12. 2006 15:15
Naprosto skvělé .Nemusíte nechávat uležet .
Jarka z Bratislavy
|26. 11. 2006 19:08
Jeden z najlepších zákuskov u nás od minulých Vianoc. Mušličky pečiem aj na iné slávnostnejšie príležitosti mojim najbližším i priateľom.Vrele odporúčam zaradiť do vianočného receptára.
helena vejnarová
|19. 6. 2006 18:45
já je dělám už léta letoucí na Vánoce ale marmeládu do náplně nedávám tak to vyzkouším..do náplně dávám lžíci másla aby byla vláčná
V. Vencová
|6. 1. 2006 19:58
Paní Jano W. jsem ráda, že Vám mušle i kokosové medové pečivo chutnalo a že recepty zařadíte do oblíbených. Také je již dělám léta (mušle s náplněmi s různými obměnami) a chutnají nám
Jana Wernischova
|5. 1. 2006 21:03
Paní Vencová, s těstem se báječně pracuje, je to fakt příjemné. Použila jsem nejmenší takovou tu překlápecí formičku, která současně vykrajuje i uzavírá, např. bramborové taštičky apod. a prodávají ji ve 3 velikostech. Hned po upečení mi moc nechutnalo, měla jsem dojem, že to je "sprosté nudlové těsto" bez chuti a zápachu. A teď se vám musím strašně omluvit a poděkovat - po uležení byly tak výtečné, že zmizely velmi rychle a rozhodli jsme se je zařadit do pečiva, které si pečeme i přes rok. Fakt dík!
Zlata
|20. 12. 2005 13:27
Včera se už povedly super! Moc děkuji za rady.
as
|19. 12. 2005 07:35
výborné i pro začátečníky! Použila jsem náplň paní Jitky - jen jsem přidala trochu rumu a vanilku na "zavonění", mušle se při pečení krásně otevřely a nic nevyteklo. Dávám 1!!
Anonym
|16. 12. 2005 19:57
Velmi dobře se mi upeklo, nic nevyteklo, asi se má dávat hustá zavařenina já dávám rybízovou
Jitka Malinová
|15. 12. 2005 12:45
Dávám trochu jinou naplň, kdo chce, může vyzkoušet tuto: 10 dkg mletých ořechů, 10 cukru, 1 žloutek, 1 celé vajíčko. Hmota je tužší, ale zase mi nikdy nevytekla.
biba
|15. 12. 2005 11:17
Vcera som ich robila a tak isto mi napln cela vytiekla na plech.Takze asi tiez som dala vela naplne.
Alis
|14. 12. 2005 14:50
Pro Zlatu: Náplň mi nikdy nevytekla, dávam ji asi méně, dám hromádku náplně, přeložím, umačkám úplně a pak ještě přejedu vykrajovátkem, aby byl okraj zubaty po upečení obalím v cukru, peču asi při 180 - 190 °. Takže dělám trochu jinak než ostatní kuchařky, které nechávají mezírku, aby bylo vidět trochu náplně. Je to naše oblíbené cukroví
Jitka Malinová
|14. 12. 2005 12:38
Pro Zlatu: teplota je až dost vysoká, asi jste dávala moc náplně. Já nechávám uprostřed mezírku a dávám do ní oříšek. Vyleze to trošku ven, ale né až na plech. Do kolečka o průměru 5 cm dávám menší 1/2 kávové lžičky. Ale dělám trochu jinou nádivku. tuto nemám vyzkoušenou.
Zlata
|14. 12. 2005 10:22
Prosím o radu, náplň mě vytekla na plech. Málo vyhřátá trouba? Pekla jsem na 200 stupňů.
Marta
|13. 12. 2005 23:30
Už mám upečeno a je to výborné. Všem doporučuji.
Alina
|13. 12. 2005 19:20
Marto, do těsta nepatří cukr, náplň je sladká a ještě se obaluje v cukru nebo někdy neobaluji a poléáím cukrovou polevou a sypu sekanými ořechy, je to naše oblíbené cukroví
Jitka Malinová
|13. 12. 2005 10:33
Cukr stačí v náplni a pak se to obaluje. Já dávám ještě do prostředka mezi dva kraje lískový oříšek, nebo stříbrnou kuličku, pak to vypadá jako lastura s perlou ....
Marta
|12. 12. 2005 21:00
Do těsta se nedává žádný cukr?
Lubor
|7. 12. 2005 15:59
Také se povedlo, díky, moc dobré udělám ještě další dávku
Di
|21. 10. 2005 19:36
Pokud na náplŃ smícháme oříšky s náhradním sladidlem (například Sorbitem nebo Clarou nebo alespoň fruktózou) a vajíčkem a po upečení jen jemně sladidlem poprášíme, máme tu variantu pro diabetiky.