• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Musaka z lilku - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 15
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Musaka I.
    • cibule
    • petrželová nať
    • sůl
    • rajčata
    • vejce
    • pepř mletý
    • lilek lilky
    • mouka
    • olej
    • mleté maso - míchané
  • Přeliv II.
    • sůl
    • vejce
    • zakysaná smetana
    • mouka na jednu smetanu cca 2 vejce a dvě lžíce mouky
  • Přeliv III.
    • sůl
    • vejce
    • mléko na 2 vejce, 2 lžíce mouky, 2 dl mléka
    • mouka
  • Musaka II.
    • lilek a vše ostatní viz. musaka I. mimo mouky a vajec
  • Musaka III. - vegetariánská
    • lilek a vše viz. musaka II. a samozřejmě ještě mimo mletého masa, které nahradíme rýží
  • Přeliv I.
    • bešamel klasický

Postup přípravy receptu

1
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
2
Cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na pánvi, přidáme mleté maso. Když je maso osmažené, přidáme spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, podusíme. Směs necháme vychladnout a pak ji osolíme, opepříme a přidáme na jemno nakrájenou petrželovou nať.

RADA: Jak vybrat kvalitní a čerstvé mleté maso bez přidané vody?

3
Osušené lilky obalíme v mouce a vejcích (je možné z mouky a vejce připravit těstíčko a obalit je v něm) a osmažíme je do zlatova. Nádobu ve které budeme musaku zapékat vymažeme olejem a na dno klademe osmažené lilky, masovou směs, lilky... Dokud nespotřebujeme materiál. Poslední vrstva by měli být lilky.
4
Musaka II.: postup je obdobný jako u musaky I. Lilky však neobalujeme a nesmažíme!

RADA: Jak prodloužit trvanlivost potravin

5
Musaka III. lilky připravíme obdobně jako u musaky I. Usmažíme je však bez obalování! na oleji do zlatova. Na stejném oleji jako jsme smažili lilky, usmažíme pokrájenou cibuli a přidáme rýži (neuvařenou!), osmahneme, přidáme drobně nakrájená spařená a oloupaná rajčata, nakrájenou petrželovou nať, osolíme, opepříme, podlijeme vodou (skoro 2x tolik co rýže) a dusíme dokud rýže nezměkne. Do olejem vymazané nádoby skládáme rajčata nakrájená na plátky (spařená, oloupaná), lilky, rýžovou směs, vrstvy opakujeme, končíme rajčaty.
6
Musaku dle Vašeho výběru můžeme polít přelivem (podle Vaší chuti) buď hned, nebo těsně před dopečením (záleží jak velkou nádobu použijete a jak vysokou vrstvu uděláte).
7
Peče se v předem vyhřáté troubě cca na 200 °C po dobu cca 45 min. (znovu záleží na velikosti musaky). Záměrně neuvádím množství ingrediencí, záleží na použité nádobě a počtu strávníků - musaky není nikdy dost. Přeliv můžeme dochucovat např. zbytkem strouhaného sýru, nebo vynechat mouku. Podáváme nejlépe s pořádným kopcem kysané smetany. Chutná jak teplá tak studená.
8
Dobrou chuť.

RADA: Ty nejlepší recepty z lilku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaný řecký koláč

Slaný řecký koláč

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

Lilek se sýrem feta

Lilek se sýrem feta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena P. | 24. 6. 2015 17:44

    Výborný recept, děkuji za něj. Dnes jsem dělala poprvé Musaku I. a nemá to chybu. Část jsem snědla ještě dříve, než putoval pekáč do trouby ;-) Budu dělat častěji.

  • Kamila Řehková | 21. 12. 2006 10:35

    Včera jsem dělala musaku II.Čekala jsem že to bude lepší.Maso se musí opravdu dobře dochutit,jinak je chuť taková nevýrazná.A chutnalo mi to mnohem víc studené,než teplé.

  • Barbora Polakova | 25. 7. 2006 21:59

    dnes som robila verziu II. a poliala besamelom vynikajuce!!

  • Katerina Shibazaki | 26. 8. 2005 11:13

    Dneska jsem vyzkousela verzi Musaka II., a protoze jsem nemela vajicka, tak s prelivem I., a vrsek jsem posypala syrem. Moc dobre teple, tesim se az to zitra ochutnam studene. Mam v planu si to vzit zitra k obedu na plaz.

  • Jarka L. | 25. 8. 2005 13:20

    Musím říct, že je to fakt dobrůtka. Dělala jsem včera z baklažánů verzi Musaka II. a bešamel z mouky, másla a mléka, do toho hooooodně sýru. Je pravda, že podle mého mínění je to časově na přípravu trošinku náročnější bašta, ale vážně stojí za to. Studené ještě lepší než teplé. Doporučuji prubnout! :o)

  • Airan Novakova | 21. 6. 2005 15:18

    Tu musaku miluji! Je to zdrava dobrota! Doporucuji zkusit!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Uzeniny & mleté maso Karbanátky Vegetariánské a zdravé Zelenina
Maso Mleté Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bešamel Cibule Lilek Mléko Mleté maso - míchané Mouka Olej Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Sůl Vejce Zakysaná smetana

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Volské topinky

Volské topinky

Jablečná buchta II.

Jablečná buchta II.

Smetanové kuřecí kousky s rýží

Smetanové kuřecí kousky s rýží

Broskvový moučník

Broskvový moučník

Kořeněné špízy s pórkem

Kořeněné špízy s pórkem

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím…

Chřest na másle

Chřest na másle

Jednoduchý meruňkový dort (řez)

Jednoduchý meruňkový dort (řez)

Tikka masala

Tikka masala

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

82
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
43
Klasické lečo
Klasické lečo
36
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
32
Dýňová tortila
Dýňová tortila
27
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
AHA.cz Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Mimibazar Levandule: Provoní i léčí

Levandule: Provoní i léčí

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Blesk.cz Bendová (51) na Tenerife nezahálí: „Realitní magnátka“ s vercajkem!

Bendová (51) na Tenerife nezahálí: „Realitní magnátka“ s vercajkem!

SportRevue.cz FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

Další doporučené recepty:

Musaka III.
Musaka III.
Musaka se špenátem
Musaka se špenátem
Musaka z cuket
Musaka z cuket
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Műsli tyčinky
Műsli tyčinky
Müsli tyčinky II.
Müsli tyčinky II.
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact