• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Musaka z lilku - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 15
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Musaka I.
    • cibule
    • petrželová nať
    • sůl
    • rajčata
    • vejce
    • pepř mletý
    • lilek lilky
    • mouka
    • olej
    • mleté maso - míchané
  • Přeliv II.
    • sůl
    • vejce
    • zakysaná smetana
    • mouka na jednu smetanu cca 2 vejce a dvě lžíce mouky
  • Přeliv III.
    • sůl
    • vejce
    • mléko na 2 vejce, 2 lžíce mouky, 2 dl mléka
    • mouka
  • Musaka II.
    • lilek a vše ostatní viz. musaka I. mimo mouky a vajec
  • Musaka III. - vegetariánská
    • lilek a vše viz. musaka II. a samozřejmě ještě mimo mletého masa, které nahradíme rýží
  • Přeliv I.
    • bešamel klasický

Postup přípravy receptu

1
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
2
Cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na pánvi, přidáme mleté maso. Když je maso osmažené, přidáme spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, podusíme. Směs necháme vychladnout a pak ji osolíme, opepříme a přidáme na jemno nakrájenou petrželovou nať.

RADA: Jak vybrat kvalitní a čerstvé mleté maso bez přidané vody?

3
Osušené lilky obalíme v mouce a vejcích (je možné z mouky a vejce připravit těstíčko a obalit je v něm) a osmažíme je do zlatova. Nádobu ve které budeme musaku zapékat vymažeme olejem a na dno klademe osmažené lilky, masovou směs, lilky... Dokud nespotřebujeme materiál. Poslední vrstva by měli být lilky.
4
Musaka II.: postup je obdobný jako u musaky I. Lilky však neobalujeme a nesmažíme!

RADA: Jak prodloužit trvanlivost potravin

5
Musaka III. lilky připravíme obdobně jako u musaky I. Usmažíme je však bez obalování! na oleji do zlatova. Na stejném oleji jako jsme smažili lilky, usmažíme pokrájenou cibuli a přidáme rýži (neuvařenou!), osmahneme, přidáme drobně nakrájená spařená a oloupaná rajčata, nakrájenou petrželovou nať, osolíme, opepříme, podlijeme vodou (skoro 2x tolik co rýže) a dusíme dokud rýže nezměkne. Do olejem vymazané nádoby skládáme rajčata nakrájená na plátky (spařená, oloupaná), lilky, rýžovou směs, vrstvy opakujeme, končíme rajčaty.
6
Musaku dle Vašeho výběru můžeme polít přelivem (podle Vaší chuti) buď hned, nebo těsně před dopečením (záleží jak velkou nádobu použijete a jak vysokou vrstvu uděláte).
7
Peče se v předem vyhřáté troubě cca na 200 °C po dobu cca 45 min. (znovu záleží na velikosti musaky). Záměrně neuvádím množství ingrediencí, záleží na použité nádobě a počtu strávníků - musaky není nikdy dost. Přeliv můžeme dochucovat např. zbytkem strouhaného sýru, nebo vynechat mouku. Podáváme nejlépe s pořádným kopcem kysané smetany. Chutná jak teplá tak studená.
8
Dobrou chuť.

RADA: Ty nejlepší recepty z lilku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaný řecký koláč

Slaný řecký koláč

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

Lilek se sýrem feta

Lilek se sýrem feta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena P. | 24. 6. 2015 17:44

    Výborný recept, děkuji za něj. Dnes jsem dělala poprvé Musaku I. a nemá to chybu. Část jsem snědla ještě dříve, než putoval pekáč do trouby ;-) Budu dělat častěji.

  • Kamila Řehková | 21. 12. 2006 10:35

    Včera jsem dělala musaku II.Čekala jsem že to bude lepší.Maso se musí opravdu dobře dochutit,jinak je chuť taková nevýrazná.A chutnalo mi to mnohem víc studené,než teplé.

  • Barbora Polakova | 25. 7. 2006 21:59

    dnes som robila verziu II. a poliala besamelom vynikajuce!!

  • Katerina Shibazaki | 26. 8. 2005 11:13

    Dneska jsem vyzkousela verzi Musaka II., a protoze jsem nemela vajicka, tak s prelivem I., a vrsek jsem posypala syrem. Moc dobre teple, tesim se az to zitra ochutnam studene. Mam v planu si to vzit zitra k obedu na plaz.

  • Jarka L. | 25. 8. 2005 13:20

    Musím říct, že je to fakt dobrůtka. Dělala jsem včera z baklažánů verzi Musaka II. a bešamel z mouky, másla a mléka, do toho hooooodně sýru. Je pravda, že podle mého mínění je to časově na přípravu trošinku náročnější bašta, ale vážně stojí za to. Studené ještě lepší než teplé. Doporučuji prubnout! :o)

  • Airan Novakova | 21. 6. 2005 15:18

    Tu musaku miluji! Je to zdrava dobrota! Doporucuji zkusit!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Uzeniny & mleté maso Karbanátky Vegetariánské a zdravé Zelenina
Maso Mleté Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bešamel Cibule Lilek Mléko Mleté maso - míchané Mouka Olej Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Sůl Vejce Zakysaná smetana

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Chléb skoro jako Šumava

Chléb skoro jako Šumava

Pomazánka z Romadúru II.

Pomazánka z Romadúru II.

Košovská specialita

Košovská specialita

Netradiční rybízové řezy

Netradiční rybízové řezy

Tvarohové koblihy II.

Tvarohové koblihy II.

Linecký koláč trochu jinak

Linecký koláč trochu jinak

Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Těstoviny s ricottou, parmezánem a…

Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Salát Rukola s cherry rajčátky a pomerančem

Salát Rukola s cherry rajčátky a…

Doporučujeme

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

62
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
48
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem
Smažená rýže se…
46
Kynuté borůvkové knedlíky
Kynuté borůvkové knedlíky
45
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
43
Cukeťák z trouby
Cukeťák z trouby

Zajímavé články

Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení, které si zamilujete na první sousto
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení…
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry, které jsou ideální na teplé letní dny
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry,…
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku, perník, brownies nebo muffiny
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku,…
AHA.cz Skandál v rodině moderátorky Novy: Koupili vilu za 25 milionů, nemají nic

Skandál v rodině moderátorky Novy: Koupili vilu za 25 milionů, nemají nic

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Když se načančám! Heidi Janků o svém stylu: V Pařížské mě nenajdete!

Když se načančám! Heidi Janků o svém stylu: V Pařížské mě nenajdete!

Ženy.cz Fuckupy z dovolené v Indonésii aneb Jak jsme přežili otravu jídlem i zrušený let

Fuckupy z dovolené v Indonésii aneb Jak jsme přežili otravu jídlem i zrušený let

Blesk.cz Fanoušci po celém světě se loučí s Ozzym Osbournem (†76): Pieta, kam se podíváš!

Fanoušci po celém světě se loučí s Ozzym Osbournem (†76): Pieta, kam se podíváš!

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy 5 nejstydlivějších znamení zvěrokruhu: Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

5 nejstydlivějších znamení zvěrokruhu: Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

Další doporučené recepty:

Musaka III.
Musaka III.
Musaka se špenátem
Musaka se špenátem
Musaka z cuket
Musaka z cuket
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Műsli tyčinky
Műsli tyčinky
Müsli tyčinky II.
Müsli tyčinky II.
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact