• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Musaka z lilku - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 15
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Musaka I.
    • cibule
    • petrželová nať
    • sůl
    • rajčata
    • vejce
    • pepř mletý
    • lilek lilky
    • mouka
    • olej
    • mleté maso - míchané
  • Přeliv II.
    • sůl
    • vejce
    • zakysaná smetana
    • mouka na jednu smetanu cca 2 vejce a dvě lžíce mouky
  • Přeliv III.
    • sůl
    • vejce
    • mléko na 2 vejce, 2 lžíce mouky, 2 dl mléka
    • mouka
  • Musaka II.
    • lilek a vše ostatní viz. musaka I. mimo mouky a vajec
  • Musaka III. - vegetariánská
    • lilek a vše viz. musaka II. a samozřejmě ještě mimo mletého masa, které nahradíme rýží
  • Přeliv I.
    • bešamel klasický

Postup přípravy receptu

1
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
2
Cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na pánvi, přidáme mleté maso. Když je maso osmažené, přidáme spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, podusíme. Směs necháme vychladnout a pak ji osolíme, opepříme a přidáme na jemno nakrájenou petrželovou nať.

RADA: Jak vybrat kvalitní a čerstvé mleté maso bez přidané vody?

3
Osušené lilky obalíme v mouce a vejcích (je možné z mouky a vejce připravit těstíčko a obalit je v něm) a osmažíme je do zlatova. Nádobu ve které budeme musaku zapékat vymažeme olejem a na dno klademe osmažené lilky, masovou směs, lilky... Dokud nespotřebujeme materiál. Poslední vrstva by měli být lilky.
4
Musaka II.: postup je obdobný jako u musaky I. Lilky však neobalujeme a nesmažíme!

RADA: Jak prodloužit trvanlivost potravin

5
Musaka III. lilky připravíme obdobně jako u musaky I. Usmažíme je však bez obalování! na oleji do zlatova. Na stejném oleji jako jsme smažili lilky, usmažíme pokrájenou cibuli a přidáme rýži (neuvařenou!), osmahneme, přidáme drobně nakrájená spařená a oloupaná rajčata, nakrájenou petrželovou nať, osolíme, opepříme, podlijeme vodou (skoro 2x tolik co rýže) a dusíme dokud rýže nezměkne. Do olejem vymazané nádoby skládáme rajčata nakrájená na plátky (spařená, oloupaná), lilky, rýžovou směs, vrstvy opakujeme, končíme rajčaty.
6
Musaku dle Vašeho výběru můžeme polít přelivem (podle Vaší chuti) buď hned, nebo těsně před dopečením (záleží jak velkou nádobu použijete a jak vysokou vrstvu uděláte).
7
Peče se v předem vyhřáté troubě cca na 200 °C po dobu cca 45 min. (znovu záleží na velikosti musaky). Záměrně neuvádím množství ingrediencí, záleží na použité nádobě a počtu strávníků - musaky není nikdy dost. Přeliv můžeme dochucovat např. zbytkem strouhaného sýru, nebo vynechat mouku. Podáváme nejlépe s pořádným kopcem kysané smetany. Chutná jak teplá tak studená.
8
Dobrou chuť.

RADA: Ty nejlepší recepty z lilku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaný řecký koláč

Slaný řecký koláč

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

Lilek se sýrem feta

Lilek se sýrem feta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena P. | 24. 6. 2015 17:44

    Výborný recept, děkuji za něj. Dnes jsem dělala poprvé Musaku I. a nemá to chybu. Část jsem snědla ještě dříve, než putoval pekáč do trouby ;-) Budu dělat častěji.

  • Kamila Řehková | 21. 12. 2006 10:35

    Včera jsem dělala musaku II.Čekala jsem že to bude lepší.Maso se musí opravdu dobře dochutit,jinak je chuť taková nevýrazná.A chutnalo mi to mnohem víc studené,než teplé.

  • Barbora Polakova | 25. 7. 2006 21:59

    dnes som robila verziu II. a poliala besamelom vynikajuce!!

  • Katerina Shibazaki | 26. 8. 2005 11:13

    Dneska jsem vyzkousela verzi Musaka II., a protoze jsem nemela vajicka, tak s prelivem I., a vrsek jsem posypala syrem. Moc dobre teple, tesim se az to zitra ochutnam studene. Mam v planu si to vzit zitra k obedu na plaz.

  • Jarka L. | 25. 8. 2005 13:20

    Musím říct, že je to fakt dobrůtka. Dělala jsem včera z baklažánů verzi Musaka II. a bešamel z mouky, másla a mléka, do toho hooooodně sýru. Je pravda, že podle mého mínění je to časově na přípravu trošinku náročnější bašta, ale vážně stojí za to. Studené ještě lepší než teplé. Doporučuji prubnout! :o)

  • Airan Novakova | 21. 6. 2005 15:18

    Tu musaku miluji! Je to zdrava dobrota! Doporucuji zkusit!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Uzeniny & mleté maso Karbanátky Vegetariánské a zdravé Zelenina
Maso Mleté Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bešamel Cibule Lilek Mléko Mleté maso - míchané Mouka Olej Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Sůl Vejce Zakysaná smetana

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře na čtvrtek

Kuře na čtvrtek

Tiramisu po česku III.

Tiramisu po česku III.

Sněhové pusinky na váhu

Sněhové pusinky na váhu

Cheesecake III.

Cheesecake III.

"Tiramisu" roláda

"Tiramisu" roláda

Tvarůžková pomazánka V

Tvarůžková pomazánka V

Moravská kapsička

Moravská kapsička

Šneci s anglickou slaninou a kořením

Šneci s anglickou slaninou a kořením

Vařené mušle

Vařené mušle

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

54
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
47
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
38
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
31
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
28
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Kráska Alagia přiznala bolest kvůli vztahu s Pájou: Šikana a nenávist!

Kráska Alagia přiznala bolest kvůli vztahu s Pájou: Šikana a nenávist!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Další doporučené recepty:

Musaka III.
Musaka III.
Musaka se špenátem
Musaka se špenátem
Musaka z cuket
Musaka z cuket
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Műsli tyčinky
Műsli tyčinky
Müsli tyčinky II.
Müsli tyčinky II.
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact