• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Musaka z lilku - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 15
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Musaka I.
    • cibule
    • petrželová nať
    • sůl
    • rajčata
    • vejce
    • pepř mletý
    • lilek lilky
    • mouka
    • olej
    • mleté maso - míchané
  • Přeliv II.
    • sůl
    • vejce
    • zakysaná smetana
    • mouka na jednu smetanu cca 2 vejce a dvě lžíce mouky
  • Přeliv III.
    • sůl
    • vejce
    • mléko na 2 vejce, 2 lžíce mouky, 2 dl mléka
    • mouka
  • Musaka II.
    • lilek a vše ostatní viz. musaka I. mimo mouky a vajec
  • Musaka III. - vegetariánská
    • lilek a vše viz. musaka II. a samozřejmě ještě mimo mletého masa, které nahradíme rýží
  • Přeliv I.
    • bešamel klasický

Postup přípravy receptu

1
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
2
Cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na pánvi, přidáme mleté maso. Když je maso osmažené, přidáme spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, podusíme. Směs necháme vychladnout a pak ji osolíme, opepříme a přidáme na jemno nakrájenou petrželovou nať.

RADA: Jak vybrat kvalitní a čerstvé mleté maso bez přidané vody?

3
Osušené lilky obalíme v mouce a vejcích (je možné z mouky a vejce připravit těstíčko a obalit je v něm) a osmažíme je do zlatova. Nádobu ve které budeme musaku zapékat vymažeme olejem a na dno klademe osmažené lilky, masovou směs, lilky... Dokud nespotřebujeme materiál. Poslední vrstva by měli být lilky.
4
Musaka II.: postup je obdobný jako u musaky I. Lilky však neobalujeme a nesmažíme!

RADA: Jak prodloužit trvanlivost potravin

5
Musaka III. lilky připravíme obdobně jako u musaky I. Usmažíme je však bez obalování! na oleji do zlatova. Na stejném oleji jako jsme smažili lilky, usmažíme pokrájenou cibuli a přidáme rýži (neuvařenou!), osmahneme, přidáme drobně nakrájená spařená a oloupaná rajčata, nakrájenou petrželovou nať, osolíme, opepříme, podlijeme vodou (skoro 2x tolik co rýže) a dusíme dokud rýže nezměkne. Do olejem vymazané nádoby skládáme rajčata nakrájená na plátky (spařená, oloupaná), lilky, rýžovou směs, vrstvy opakujeme, končíme rajčaty.
6
Musaku dle Vašeho výběru můžeme polít přelivem (podle Vaší chuti) buď hned, nebo těsně před dopečením (záleží jak velkou nádobu použijete a jak vysokou vrstvu uděláte).
7
Peče se v předem vyhřáté troubě cca na 200 °C po dobu cca 45 min. (znovu záleží na velikosti musaky). Záměrně neuvádím množství ingrediencí, záleží na použité nádobě a počtu strávníků - musaky není nikdy dost. Přeliv můžeme dochucovat např. zbytkem strouhaného sýru, nebo vynechat mouku. Podáváme nejlépe s pořádným kopcem kysané smetany. Chutná jak teplá tak studená.
8
Dobrou chuť.

RADA: Ty nejlepší recepty z lilku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaný řecký koláč

Slaný řecký koláč

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

Lilek se sýrem feta

Lilek se sýrem feta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena P. | 24. 6. 2015 17:44

    Výborný recept, děkuji za něj. Dnes jsem dělala poprvé Musaku I. a nemá to chybu. Část jsem snědla ještě dříve, než putoval pekáč do trouby ;-) Budu dělat častěji.

  • Kamila Řehková | 21. 12. 2006 10:35

    Včera jsem dělala musaku II.Čekala jsem že to bude lepší.Maso se musí opravdu dobře dochutit,jinak je chuť taková nevýrazná.A chutnalo mi to mnohem víc studené,než teplé.

  • Barbora Polakova | 25. 7. 2006 21:59

    dnes som robila verziu II. a poliala besamelom vynikajuce!!

  • Katerina Shibazaki | 26. 8. 2005 11:13

    Dneska jsem vyzkousela verzi Musaka II., a protoze jsem nemela vajicka, tak s prelivem I., a vrsek jsem posypala syrem. Moc dobre teple, tesim se az to zitra ochutnam studene. Mam v planu si to vzit zitra k obedu na plaz.

  • Jarka L. | 25. 8. 2005 13:20

    Musím říct, že je to fakt dobrůtka. Dělala jsem včera z baklažánů verzi Musaka II. a bešamel z mouky, másla a mléka, do toho hooooodně sýru. Je pravda, že podle mého mínění je to časově na přípravu trošinku náročnější bašta, ale vážně stojí za to. Studené ještě lepší než teplé. Doporučuji prubnout! :o)

  • Airan Novakova | 21. 6. 2005 15:18

    Tu musaku miluji! Je to zdrava dobrota! Doporucuji zkusit!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Uzeniny & mleté maso Karbanátky Vegetariánské a zdravé Zelenina
Maso Mleté Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bešamel Cibule Lilek Mléko Mleté maso - míchané Mouka Olej Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Sůl Vejce Zakysaná smetana

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborový salát s vejci a ředkvičkami

Bramborový salát s vejci a ředkvičkami

Kuřecí prsíčka á la Lada

Kuřecí prsíčka á la Lada

Piškotová roláda s nutellou

Piškotová roláda s nutellou

Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli

Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli

Arašídové sušenky

Arašídové sušenky

Jednoduché karamelové řezy

Jednoduché karamelové řezy

Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici

Sernik neboli tvarohový dort od Jirky…

Hovězí karabáček na světlém pivu

Hovězí karabáček na světlém pivu

Kakaová bábovka s čokoládovou polevou

Kakaová bábovka s čokoládovou polevou

Doporučujeme

30 minut
Pstruzi s bylinkami, citrony a salsou

Pstruzi s bylinkami, citrony a salsou

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

95
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
75
Křenové topinky s vejcem
Křenové topinky s vejcem
63
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
56
Chlebíčky s vejcem
Chlebíčky s vejcem
36
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…

Zajímavé články

Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete všechny?
Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete…
Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za krokem!
Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za…
Jak na dokonalou bublaninu? 6 rad, aby se vám vždy povedla
Jak na dokonalou bublaninu? 6 rad, aby se vám…
6 druhů ovoce a zeleniny, které byste neměli loupat
6 druhů ovoce a zeleniny, které byste neměli…
Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a oslaďte si víkend s rodinou
Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a…
AHA.cz Žilkové kopačky přes SMS: JE TO DNO, říká Holomáč

Žilkové kopačky přes SMS: JE TO DNO, říká Holomáč

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Styl první dámy pod lupou: V čem Eva Pavlová září a kde chybuje?

Styl první dámy pod lupou: V čem Eva Pavlová září a kde chybuje?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Emily Ratajkowská slaví 34 a přiznává… Problémy kvůli kráse!

Emily Ratajkowská slaví 34 a přiznává… Problémy kvůli kráse!

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Magie na cesty. Jak si přičarovat spokojenou dovolenou se šťastným návratem domů podle Helen Stanku

Magie na cesty. Jak si přičarovat spokojenou dovolenou se šťastným návratem domů podle Helen Stanku

Další doporučené recepty:

Musaka III.
Musaka III.
Musaka se špenátem
Musaka se špenátem
Musaka z cuket
Musaka z cuket
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Műsli tyčinky
Műsli tyčinky
Müsli tyčinky II.
Müsli tyčinky II.
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact