Zbytky masa, škvarků nebo uzeného bůčku se umelou na masovém strojku (případně pokrájí na menší kousky), pak se promíchají s krupicí a zalijí vývarem (cca půllitr) - množství záleží na hustotě, přidáme sůl, pepř, majoránku, saturejku a utřený česnek.
2
Vznikne poměrně řidší těsto (jako například na lívance), které necháme 1/2 hodiny stát (trošku zhoustne). Pak je rozetřeme na vymazaný plech (nejlépe sádlem), upečeme v předehřáté troubě dozlatova a krájíme na čtverce.
3
Mrzák se podával s černou kávou nebo k bramborové polévce. Je to křupavá placka, chuťově podobná bramboráku nebo prejtu.
4
**Zdroj:** pokrmy z Hlinecka - region u Železných hor a Žďárských vrchů
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Velemínská
|20. 1. 2016 09:01
Moje maminka dělala něco podobného a přidávala ještě strouhanou mrkev. Vždy byl hned pryč :-)
ráda vyzkouším, ale marně přemýšlím, kdy u nás zbyde nějaké maso? :-\
Hanka S.
|3. 5. 2011 14:16
Výborné, jednoduché, za jedna :-)) .
recepty 73
|14. 3. 2010 16:22
Recept je napsán v originálu,maso můžete klidně jen pokrájet.Vejce se nepřidávají,krupice to dostatečně podrží.Je to taková prejtová konzistence,proto umleté maso.
Tamara Šikulová
|12. 3. 2010 14:32
Nemají se tam dát taky vejce? Aby to drželo pokupě. Taky bych to asi nemlela, ale nakrájela na kousky.
Jarka O.
|12. 3. 2010 07:41
Jiří, to je zajímavý recept i název ;-) Regionální kuchyně je moje hobby :-) Ukládám do svých složek.