Příjemně nasládlá krémová polévka z orestované mrkve, zjemněná smetanou, zachutná i těm dětem, do kterých jinak zeleninu dostanete jen stěží. Dospělým jí můžete dochutit slanou fetou, aromatickým koriandrem a příjemně štiplavým chilli.
Mrkev oloupejte a pokrájejte na kolečka, cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozpalte asi 2 lžíce oleje, dejte do něj mrkev a cibuli a asi 3 minuty restujte na mírném plameni. Zelenina by měla chytit barvu, ale neměla by se připálit. Přidejte koření a ještě asi 2 minuty restujte.
Zeleninu zalijte vývarem, hrnec přiklopte poklicí a vařte, dokud mrkev nebude měkká, asi 15 minut. Odstavte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Vraťte na plotnu, vlijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a už jen krátce prohřejte.
3
Polévku rozdělte do talířů, přidejte nadrobenou fetu, lístky koriandru, pár kapek olivového oleje a podle chuti vločky sušených chilli papriček.