sušené brusinky
nebo rozinky, sušené ovoce dle chuti... - nemusí být
1
ks
žloutek
3
ks
bílek
Postup přípravy receptu
1
Těsto: polohrubou mouku smícháme v míse s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a vytvoříme jakousi drobenku, do které pak přidáme nastrouhanou mrkev a dva žloutky. Ze všeho pak propracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme cca 20 minut odpočinout v chladnu. Pokud se nám těsto bude při zpracování lepit, tak podsypáváme troškou mouky. Záleží na tom, jak šťavnatou jsme použili mrkev. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden o něco větší, protože ho budeme válet do většího rozměru (nejlépe rovnou na pečícím papíru), aby bylo i po stranách plechu. Papír s vyváleným těstem vložíme do hlubokého plechu a nalijeme na něj připravenou náplň. Druhý díl vyválíme na slabší plát na fólii nebo pomoučněném stole a zakryjeme jím spodní díl s náplní. Těsto je pružné, dobře se s ním pracuje.
2
Náplň: tvarohy smícháme s cukry, kůrou a žloutkem, můžeme přidat dle chuti brusinky, rozinky, kokos... náplň můžeme zkombinovat ze dvou tvarohů a hrnku pokrájených jablek nebo nastrouhané dýně či mrkve. Do tvarohu pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
3
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 35 minut dorůžova.
4
Náplň je možné udělat pouze ze strouhaných jablek (hrubě, cca 1 kg), která ochutíme skořicí, cukrem, kokosem nebo ořechy (rozinkami...) a do jablek je opět dobré vmíchat sníh z bílků. Pokud chceme náplň z dýně, doporučuji postupovat stejně jako s jablečnou, ale dýni nastrouhat najemno a nejlépe 1:1 s hrubě strouhanými jablky nebo smíchanou se šťávou z jednoho velkého pomeranče (+ kůra).
5
Fantazii a chuti se meze nekladou a tento jednoduchý koláč nabízí dost prostoru k improvizaci.
6
Po vychladnutí koláč pocukrujeme moučkovým cukrem nebo přelijeme citronovou nebo pomerančovou polevou. Podávat můžeme i s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Míša
|27. 9. 2016 07:53
Super pečící recept. <3 Těsto se mi válelo taky bezvadně oproti jiným váleným koláčům a při krájení se nelámalo a to se mi taky dělo dost často. Dík za něj je výborný. <3
Koláč je výborný. S těstem jsem taky byla hodně spokojená a plnila jsem ho povidlím a tvarohem, všem moc chutná.
Dana
|12. 3. 2016 08:08
Koláč je výborný, svěží a nepřeslazený, s těstem se opravdu skvěle pracovalo a přenášelo se na plech bez trhání. Měla jsem jen dva tvarohy, tak jsem na ně nastrouhala ještě vrstvu jablek. Vypadá i chutná nad očekávání a určitě jsem ho nedělala naposledy. Děkuji za bezva recept :-) .