Vynikající pomazánku z rozmixované cizrny a nasládlé opečené mrkve, duchocenou česnekem, sezamovou pastou a citronovou šťávou, si můžete vychutnat buď jen tak s nakrájenou zeleninou, namazanou na čerstvý chléb nebo třeba s pečenou rybou a grilovanou zeleninou.
Mrkev omyjte a očistěte, nakrájejte na klínky, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte řepkovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte, dokud mrkev nezměkne, bude to trvat asi 30 minut. Mrkev nechte vychladnout.
2
Důkladně propláchněte cizrnu a spolu s česnekem, tahini pastou, polovinou množství vody a citronovou kůrou i šťávou dejte do výkonného mixéru. Přidejte upečenou mrkev a rozmixujte na hladkou kaši. Je-li potřeba, přilévejte postupně ještě zbylou vodu tak, aby vznikla hladká a jemná konzistence. Nakonec dochuťte solí, případně ještě trochou citronové šťávy.
Připravte pesto. Mrkvovou nať promyjte a osušte, natrhejte na kusy a vložte do mixéru spolu s dalšími ingrediencemi. Důkladně rozmixujte. Podle potřeby přilijte více oleje, pesto by mělo být trochu tekuté.
Hummus na talíři bohatě zakápněte olivovým olejem a podávejte s opečenými mrkvičkami, nasucho opraženou směsí ořechů a semen, zeleninovými výhonky a pestem z mrkvové natě.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (březen/2020)