Krásný na pohled, ale i chutný a nádherně vláčný uvnitř, je dort připravený z mrkve, ananasu a banánů, naplněný lehce nakyslým krémem ze smetanového sýra, špetky cukru a citronové šťávy, ozdobený mrkvovými loknami, nasekanými pistáciemi a lístky máty.
Mrkev nastrouhejte najemno, banány rozmačkejte vidličkou, ananas nasekejte nadrobno, ořechy stačí posekat nahrubo. Ve velké míse vidličkou prošlehejte vejce, přilijte olej a promíchejte s mrkví, banány a ananasem. V jiné míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, skořicí a cukrem. Suchou směs po částech zapracujte do tekuté.
2
Dortovou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vlijte těsto a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 50–60 minut. Korpus nechte zcela vychladnout na mřížce.
Připravte mrkvové lokny na ozdobu. Škrabkou na zeleninu nakrouhejte z mrkví pásky. V rendlíku smíchejte cukr s hrnkem vody, přiveďte k varu, mrkvové pásky asi 5 minut povařte a poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Sušte je v troubě předehřáté na 100 °C asi 30 minut. Měly by stále zůstat pružné. Poté proužky mrkve omotejte kolem rukojetí dřevěných vařeček nebo kolem dvou dřevěných hůlek (ty jsou praktičtější). Naskládejte je zpět na plech a sušte v troubě dalších 30 minut.
4
Mezitím připravte krém. Sýr prošlehejte s cukrem a citronovou šťávou. Vychladlý korpus prokrojte, spodní část potřete polovinou krému, přiklopte vrchní částí korpusu, potřete zbylým krémem a uložte do ledničky. Před podáváním dort ozdobte mrkvovými loknami, nasekanými pistáciemi a lístky máty.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (březen/2020)