Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi 45 minut. Pak znovu těsto propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme vychladlou mrkvovou náplní, pevně uzavřeme, spojem pokládáme na vymaštěný plech a necháme ještě krátce nakynout. Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.
2
Mrkvová náplň: Půl kilogramu nastrouhané mrkve podusíme pod poklicí doměkka se lžící másla, lžičkou skořice, šťávou a kůrou (jen žlutá část!) z jednoho citronu, vanilkovým a krupicovým cukrem. Dle potřeby můžeme trošku podlít vodou. K dušené mrkvi můžeme přidat hrst v rumu máčených rozinek nebo brusinek nebo jedno velké nastrouhané jablko.
3
Na "mrkváky" můžeme použít i bramborové těsto (recept: Bramborový věnec II.)
4
Podáváme jako sladký hlavní chod, svačinu nebo ke kávě a čaji.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Květa
|11. 10. 2015 19:24
Napekla jsem se už pěknou řádku pekáčů buchet, ale mrkvové jsem dělala dnes poprvé, né však naposled. Vnukům moc chutnali a synovi také a tak jsem na další neděli slíbila, že zase nějaké upeču. Moc vám za ně děkuji.