g
rýže parboiled
pokud mozno celozrnna ( neni podminkou)
2
ks
šalotka
250
g
ricotta
100
ml
mléko
2
ks
vejce
5
lžíce
strouhaný parmazán
cca, muze byt i vice
1
stroužek
česnek
rozmarýn
1 snitka
šalvěj
nekolik listku
panenský olivový olej
Postup přípravy receptu
1
Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařena, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout.
2
Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmezánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, připadně ještě osolíme a promícháme.
3
Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmezánu, pokapeme olejem a dáme zapect do předehřáté trouby na 200°C po dobu 20 minut cca. Podáváme jako samostatný chod.