Dejte šanci krásně zbarveným řapíkům rebarbory a upečte pro rodinu výborný mřížkový koláč. Jemné křehké těsto šťavnatá náplň skvěle doplňuje a není pochyb, že si pochutnáte.
g
mouka
polohrubá + na vysypání formy a pomoučnění
1,50
balení
prášek do pečiva
250
g
cukr krupice
1
ks
vanilkový cukr
250
g
máslo
změklé + na vytření formy
3
ks
žloutek
moučka
k podávání
Náplň
300
g
reveň
2
lžíce
rozinky
namočené v tuzemáku
0,50
lžička
skořice
2
ks
hřebíček
mletý
4
lžíce
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na centimetrové kousky. Dejte ji do kastrolu, přidejte slité rozinky, koření, trochu vody a přiveďte k varu. Přisypte cukr a nechte ho rozpustit, rebarboru potom vařte do poloměkka, asi 15 minut, pokud se bude připalovat, přilijte maličko vody. Pak náplň zceďte a nechte okapat v cedníku.
Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou.
Všechny suroviny na těsto dejte do mísy robota a za pomoci hnětacího háku uhněťte hladké kompaktní těsto. Jde to rychle. Na pomoučněné ploše vyválejte z těsta velkou placku a vtiskněte ji do formy. Přebývající těsto odřízněte ostrým nožem a udělejte si z něj kuličku.
Těsto naplňte zchladlou rebarborou.
Kuličku těsta vyválejte a nejlépe rádýlkem z něj vykrájejte pruhy, z těch potom vytvořte na koláči mřížku. Koláč upečte, asi 40 minut, a nechte vychladnout. Před podáváním jej posypte moučkovým cukrem.