Krásně křehký, dozlatova upečený mřížkový koláč je plný sladkých a šťavnatých malin. Vynikající letní moučník si jistě zamiluje celá rodina a můžete ho bez obav nabídnout i případným hostům.
Mouku promíchejte s cukrem, vmíchejte mandle, nastrouhanou citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Přidejte na kostky pokrájené studené máslo a zpracujte na drobenku. Vmíchejte žloutky a vytvarujte pevný bochánek, zabalte ho do fólie a uložte na půl hodiny do ledničky.
Dvě třetiny těsta vyválejte na půl až centimetr silnou placku a vyložte jí formu předem vymazanou máslem. Okraje těsta seřízněte podle formy a dno propíchejte vidličkou. Předehřejte troubu na 185 °C. Do formy s těstem nasypte maliny promíchané s cukrem.
3
Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem nakrájejte na proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč pečte 35–40 minut. Před krájením ho nechte zcela vychladnout.