Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalem a podusíme do změknutí (3-5 minut). Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Uprostřed hromádky vyhloubíme důlek a kolem dokola poklademe kousky změklého tuku. Do důlku vlijeme mléko a vejce.
2
Nejprve vidličkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Při zpracovávání můžeme občas podsypat moukou. Asi pětinu těsta odkrojíme a dáme stranou. Větší část vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou.
3
Pozor, chce to trochu cvik, těsto je dost měkké a špatně se s ním manipuluje. Na plechu na těsto rozložíme vychlazená, zcezená a okapaná jablka, můžeme posypat rozinkami případně skořicí.
4
Zbývající těsto rozválíme na placku a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na proužky široké asi 1 cm. Z těch utvoříme na jablkách mřížku a ve vyhřáté troubě upečeme do růžova.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Iva Jelénková
|3. 5. 2009 21:11
výborný koláč! těsto jsem válela přímo na pečícím papíru,takže manipulace byla snadná. pekla jsem na 200°,ale bylo to asi moc, tak jsem zmírnila a pekla přibližně 25 minut. nakonec jsemzvětšila množství na 0,5kg mouky a bylo toho přesně akorát na velký plech.
jana speck
|9. 2. 2009 18:48
Kolac byl vyborny, jenom se po nem zaptasilo, jenom jsem mela problem s mnozstvim testa, bylo ho malo na muj pekac. Podruhe zkousim s polovinou davky navic.
Veronika
|6. 2. 2008 12:58
Jak dlouho pečeme a na kolik stupnů?? Děkuji
apezova Kristýna
|3. 10. 2007 13:24
právě to jdu upéct a napísi co a jak
Lucie Černohorská
|24. 6. 2006 19:06
Já osobně koláč na závěr potírám žloutkem
Alenka D.
|27. 9. 2005 08:49
Chtěla bych se zeptat, jestli se to nakonec nemá potřít vajíčkem?