Mouku prosijeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, sůl, tvaroh a na kousky nakrájené máslo. Přísady zpracujeme ručním hnětačem nejprve při nižší rychlosti, pak rychlost zvýšíme. Nakonec vše uhněteme do hladkého těsta na vále. Pokud by těsto bylo příliš měkké, přidáme ještě trochu mouky a pak dáme odpočinout na hodinu do ledničky. Na náplň oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Pak je za stálého míchání podusíme doměkka s cukrem a vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Přidáme rozinky. Zhruba dvě třetiny těsta rozválíme na vymaštěném olechu (38x28 cm) a navrch rozmístíme rovnoměrně jablečnou hmotu. Zbylé těsto rozválíme na tenkou placku a nakrájíme na proužky široké asi 1 cm. Proužky položíme do mřížky na jablka, potřeme kondenzovaným mlékem a v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 4) pečeme asi 30 minut.
Dnes jsem pekla s rebarborou a tvarohem. Těsto bylo hodně řídké, takže žádné mřížky, rozetřela jsem ho do formy (ale bylo to tím, že jsem v zahraničí a tvaroh byl opravdu hodně řídký), upekla a celá rodina si moc pochutnala.Příště zkuším z českého tvarohu a určitě půjdou udělat i mřížky :-)
Vynikající koláč! Do poslední chvíle jsem nedůvěřovala tomu těstu, ale musím uznat že je krásně vláčné. Koláč sklidil velkou pochvalu, přidávám do svých oblíbených! ;-)
Lucka ...
|20. 6. 2010 18:27
Mňam..=)
Monika T
|7. 11. 2009 21:43
To bola ale dobrota :)
Chestra
|30. 6. 2006 16:23
Právě to zkouším, ale přišlo mi hrozně divné, že se tam nepřidává vajíčko :)
Deniska
|19. 2. 2006 13:14
mimochodem je moc dobre pridat o smesi s jablky jeste suseny zazvor
Deniska
|19. 2. 2006 00:58
kolac je vyborny, jsem rada, ze jsem ho tu nasla a pani martina at si jde treba na patentovy urad nebo at si trhne nohou.
Mlsná Maruš
|1. 11. 2005 22:08
Tak o toto zrejme Martine šlo... Načo sa nad tým príspevkem tak vzrušujete? :) Inak -koláč vyzerá super.
Jana Mrázová
|5. 7. 2005 07:15
Nechápu proč se tak dohadujete o jeden recept! Nejde přeci o to čí je, ale o to, jak chutná....Tento stejný recept jsem našla v kuchařce: Pečeme po celý rok.....Mohla bych říct, že ten recept je můj!:-)
jaja 13
|14. 5. 2005 06:14
Tento koláč peču už několik let a je opravdu dobrý (žádnou Martinu Jourovou neznám - tak nevím jak můžu ten recept vůbec znát). Ten tvaroh tam způsobí, že je koláč krásně vláčný.
Andrea Pastirčáková
|13. 5. 2005 20:41
Člověk se nestačí divit a nezbývá, než se jen usmát. Je přece opravdu jedno, kdo je autorem, tyhle stránky jsou o něčem úplně jiném. Martino, zkuste se zamyslet a trošku přehodnot žebříček hodnot.
Andy
|13. 5. 2005 12:16
Mate snad recept patentovaný?? milá dámo.. ráda ho přepošlu s chutí všem.. tak jak se to dělává už mnoho let.. každý každému poradí... a navíc v mé kuchařce po babičce je úplne stejný i s gramáží.. a několik let....
Lenka Maliskova
|9. 4. 2005 21:24
tento kolac je vyborny, ja ale delam testo s malou obmeou, nedavam tam tvaroh, ale zato dve vejce a tri lzice mleka. a misto dusenych jablek staci oblibena marmelada.-)
Jarka
|28. 1. 2005 10:17
Nevím, proč se někdo může tak rozčilovat kvůli autorství receptu ? Recepty mezi lidmi kolují, každý rád vyzkouší něco nového, a když je to dobré , tak to "pošle" dál. Například "tiramisu po česku " , zaujaly mne komentáře k němu, tak jsem ho vyzkoušela a protože je to fakt mňamka, už ho mají mé kamarádky. Ten samý recept ( tiramisu), i s obrázkem jsem včera našla mezi starými výstřižky receptů z Vlasty, kde otiskovali recepty z předchozího dne z pořadu Mňam vařečka TV Prima. Jsem ráda, že paní , která ho vyzkoušela , se s námi podělila na on-line,recept jsem doma měla už přes rok, ale teprve ohlasy mne dokopaly k tomu ,ho vyzkoušet - a vůbec se nepídím po tom, KDO je autorem!! Na on-line je více totožných receptů, které se jen liší názvy pod kterými je lidé znají, to by se mohl rozčilovat každý ?! Mějte rozum...
Dana Minaříková
|28. 1. 2005 09:01
Také mě zajímají dobré recepty a hlavně vaše zkušenosti s nimi (to je vlastně na vaší kuchařce to nejlepší), ale musím uznat, že u žádné jiné kuchařky se člověk takhle nepobaví. Jinak recept vypadá velice zajímavě, určitě ho vyzkouším.
as
|28. 1. 2005 08:08
Místo toho dohadování by bylo lepší, kdybyste někdo napsali vlastní zkušenosti s tímto receptem. Jako kuchařku mě zajímá, jestli je to dobrý recept a ne čí je to recept!!!!
Marcela Vrabcova
|21. 1. 2005 19:02
A neni to jedno, kdo to vlastne vymyslel? Babicka pekla neco podobneho a neznala urcite ani Dr. Oetkera ani pani Martinu. Pani Martino, upecte si tento vyborny kolac, dejte si kafe a budte spokojena tim, jak se vam povedl. Rozcilujete s uplne zbytecne.
Anonym
|21. 1. 2005 15:02
jestli vam jde o autorstvi -tak presne tentyz recept i fotkou je i v kucharce od Dr. Oetkera,ktera vysla pred nekolika lety :-)
Katka
|9. 10. 2004 13:47
Chtěla jsem se zeptat, jestli se do těsta opravdu nedává žádné vejce..?
Jana Hamalová
|23. 9. 2004 19:24
Lidi, je to přece "bezvadná reklama". Martina to asi takto chtěla. Nebo se mýlím? Lidi nebojte za svůj názor a podepisujte se.
Martina Jourová
|23. 9. 2004 11:30
Tento recept je můj a já ho nechci odstranit z databáze. Tak a teď si vyberte která Martina má větší právo. Takto by se mohl rozčilovat každý, to by to dopadlo.....
ještě jednou Já
|23. 9. 2004 09:56
Zařidte si to jinak a nevyhrožujte. Myslím že u této kategorie receptů není nutno se takto rozčilovat. Asi nemáte moc starostí, když vás toto tak rozhodilo. Přeji Vám pěkný den a někdy se na sebe usmějte do zrcadla.
Já
|23. 9. 2004 09:50
Vážená Martino Váš recept nezní špatně nemáte se za co stydět, ale proč takové jednání ?? Můžete si naopak vybrat z řady lepších receptů než je ten Váš a nikdo jiný se o ně neškrtí jako vy !
Kuchařka on-line
|23. 9. 2004 09:27
Vážená paní, zašlete nám na sebe kontakt a cokoliv co dokazuje, že jste jeho autorkou. Není v našich silách ověřovat původ všech receptů a fotografií zaslaných uživateli. V případě, že prokážete autorství k tomuto receptu, recept bude neprodleně ostraněn z databáze nebo Vás lze uvést jako zdroj, respektive autora receptu.
Martina Jourová
|22. 9. 2004 22:45
Vážení, žádám Vás o vyřazení tohoto receptu z Vaší kuchařky, jelikož jsem jeho autorkou, dokonce i fotografie je "ukradená". Pokud se tak nestane budu se muset zařídit jinak.