Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože vyloupněte semínka. Přidejte je do mouky stejně jako cukr, máslo a žloutky. Vypracujte drobenku a z té pak uhněťte hladké těsto – podle potřeby přidejte smetanu. Zabalte do fólie a hodinu nechte odpočinout v ledničce.
2
Jablka nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s extraktem a sirupem. Z těsta odkrojte třetinu, zbylé rozválejte do 4 kruhů. Formičky vymažte máslem a vysypte moukou, pak vyložte těstem. Umačkejte jej do krajů, dna propíchejte vidličkou a nasypte na ně fazole. 5 minut pečte v troubě rozehřáté na 180 °C.
3
Fazole odstraňte a koláčky naplňte jablky. Pečte dalších 10 minut při 160 °C. Mezitím rozválejte zbytek těsta, rozkrájejte ho na proužky a ty rozložte na koláčcích do mřížky. Pečte ještě 8–10 minut. Před podáváním pocukrujte.