• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
Napište svůj komentář k receptu

Mouřeníny

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 70
      g sádlo
    • 70
      g moučkový cukr
    • 100
      g hladká mouka
    • 30
      g kakao
    • 1
      sklenice marmeláda na naplnění

Postup přípravy receptu

1
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky, které klademe na plech s mírnými odstupy od sebe, do každé píchneme obráceným koncem vařečky a opatrně uděláme důlek. Dáváme pozor, aby nepopraskaly. Pečeme při střední teplotě a dáváme pozor, aby se zespoda nepřipálily. Po upečení je necháme chvilku vychladnout, aby se při sundavání z plechu nepoškodily. Důlky naplníme po vychlazení marmeládou.
2
Z této dávky je asi jen jeden plech cukroví. Výsledek velmi závisí na kvalitě sádla - nejlepší je sádlo, které je vláčné, nejraději voňavé, domácí. Horší už je to, které připomíná ztužený tuk.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Broučice | 26. 11. 2016 12:14

    Děláme tohle cukroví celý život, pokud se utře sádlo s cukrem a až potom se přidá zbytek surovin, nikdy se neroztečou. Jen pro informaci. <3

  • Danka | 13. 11. 2016 17:50

    to samé se mi stalo.Buď se roztekly, nebo spodek spálil.Ale babička je měla výborný.

  • rozina | 14. 12. 2015 09:53

    Teď jsem tento recept vyzkoušela, jsem asi nemehlo, pekla jsem to pomalu skoro 20 min, zůstaly pořád úplně měkkě a spodek se skoro spálil, tak nevím, co jsem udělala špatně. Mám to vyndávat z trouby asi měkké, ono to pak samo ztvrdne?

  • fialodeni | 5. 12. 2015 13:39

    Recept jsem vyzkoušela, výborné. Moje doporučení: dělat dvojitou dávku, jinak je cukroví jen na jeden plech, pak doporučuji přidat malou lžičku karobu, cukroví je krásně tmavé, ale opravdu jen málo, karob má jinak specifickou chuť. . Já zdobim místo marmelády hořkou a další pak bílou čokoládou.

  • allena89
    allena89 | 15. 12. 2014 12:20

    Výborné cukroví, je to vzpomínka na dětství. Doporučuji dělat alespoň ze 2 dávek. Přikládám fotku.

  • Marie Svobodová | 20. 12. 2005 21:22

    Dělala jsem 2x po dvou dávkách aby vůbec stačilo, poněvadž nějak rychle mizí

  • Anonym | 6. 12. 2005 14:03

    Jana z V. M. má pravdu, kakao PRIMA nebo holanské je daleko lepší do sušenek a td. Kakao na pečení je dobré do bábovek atd.

  • Jana z VM | 6. 12. 2005 10:06

    Je to pravda, Jano, "kakao na pečení" nevadí v bábovkách, ale do jemnějšího cukroví je nejlepší slovenské PRIMA kakao. Už celá léta patří mezi moje nejoblíbenější suroviny !!!

  • Jana Tichá | 6. 12. 2005 09:04

    Pokud budete péct mouřeníny, nedávejte raději tzv. kakao na pečení. Těsto bylo strašně tuhé a při pečení mi cukroví popraskalo. Jak jsem se dočetla na obalu, kakao má snížený obsah tuku a obsahuje škrob. V jiném cukroví je to třeba spíš přednost, ale tady se to ukázalo být na škodu.

  • Leona | 29. 11. 2005 11:36

    Moje mamka je pekla 30 let a teď je peču já.U nás se tomu říká Sádláčky.Moc nám chutnají.Dávám za 1

  • Jana Tichá | 20. 10. 2005 17:10

    Máte pravdu. Mám je napsané i tak, že se nakonec marmeláda posype kokosem nebo strouhanými ořechy. Nebo jsem viděla v časopise podobné mouřeníny se zapíchnutým dílkem mandle. Ale ani jedno jsem ještě nezkoušela.

  • airan | 19. 10. 2005 18:29

    Nekdo se zminil o pulku orechu navrh zavareniny - taky to nemusi byt spatne, chystam se to vyzkouset.

  • Jana Tichá | 27. 9. 2005 17:46

    Airan, jak ráda bych někdy věděla, jak chutnají po tak dlouhé době :-))) Tohle cukroví a roláda z esíček mizí rychlostí blesku - radím - zamkněte je ! :-)))

  • Airan Novakova | 27. 9. 2005 14:36

    A kdyz je nechate ulezet dele v chladku nemaji chybu:-))Pani Ticha, muj recept je na hrnky a mnozstvi sadla, cuktu a mouky je stejne. Mozna proto se mi testo o neco malo lepe spracovava. Jednou na to cukrovi manzelova teta zapomnela, nasla je az po mesici a pul a udajne tak dobre jeste nikdo nejedl:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Prosinec Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kakao Marmeláda Moučkový cukr Sádlo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čokoládová bábovka bez vajec

Čokoládová bábovka bez vajec

Nivová omáčka ke grilovanému masu

Nivová omáčka ke grilovanému masu

Kefírový chléb

Kefírový chléb

Skvělá italská pizza

Skvělá italská pizza

Domácí chléb VI.

Domácí chléb VI.

Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem

Dortík s pudinkovým krémem,…

Dort "Hlava koně"

Dort "Hlava koně"

Ovocný koláč se žmolenkou

Ovocný koláč se žmolenkou

Pečené smetanové řízky

Pečené smetanové řízky

Doporučujeme

55 minut
Bramborový koláč s rozmarýnem

Bramborový koláč s rozmarýnem

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

55
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
25
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
21
Kari placičky se sýrem a rýží
Kari placičky se sýrem a…
19
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
10
Věnečky podle Valiky
Věnečky podle Valiky

Zajímavé články

Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II.: Nechávala si je vylepšit dvěma neobvyklými přísadami
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II…
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů pro uspěchané matky
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů…
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony, tyto druhy zeleniny a ovoce ho mají mnohem víc!
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony,…
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
AHA.cz Smutné přiznání Brzobohaté: Konec přijde v prosinci

Smutné přiznání Brzobohaté: Konec přijde v prosinci

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Konec éry legín? Nahradily je stylové kalhoty, které jsou stejně pohodlné

Konec éry legín? Nahradily je stylové kalhoty, které jsou stejně pohodlné

Ženy.cz Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Blesk.cz Exmanžel Bernáškové Merkner: Co se dělo po rozvodu!

Exmanžel Bernáškové Merkner: Co se dělo po rozvodu!

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: &#039;Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...&#039;

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: &#039;Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...&#039;

Blesk Horoskopy Tarotskop na listopad: Raky čeká měsíc plný lásky, Panny sváže stereotyp a Vodnáři získají peníze

Tarotskop na listopad: Raky čeká měsíc plný lásky, Panny sváže stereotyp a Vodnáři získají peníze

Další doporučené recepty:

Moučník alá tiramisu
Moučník alá tiramisu
Moučník k MDD
Moučník k MDD
Moučník s broskvemi a pudinkem
Moučník s broskvemi a pudinkem
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mozaiková pomazánka
Mozaiková pomazánka
Mozečková polévka
Mozečková polévka
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact