• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Motaný makový / ořechový závin
Napište svůj komentář k receptu

Motaný makový / ořechový závin

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 25
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
Motaný makový / ořechový závin
8fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
  • Těsto:
    • 280
      g polohrubá mouka
    • 140
      g máslo změklé
    • 1
      vejce
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl - špetka
    • 5
      lžíce mléko
    • 20
      g droždí
    • 1
      lžička cukr krupice plnější
  • Náplň:
    • 250
      g mák mletý nebo ořechy
    • 180
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • 4
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra dle chuti
    • skořice - mletá , není nutná
    • mléko dle potřeby

Postup přípravy receptu

1
Těsto: z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, který přidáme do mísy s moukou, vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě asi půl hodiny odpočinout.

RADA: VIDEO, jak správně udělat kvásek

2
Mletý mák nebo ořechy krátce podusíme s cukrem, rumem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nebo skořicí a mlékem (cca 300 ml), za častého promíchání na středně hustou kaši, která půjde po zchladnutí dobře roztírat na těsto.
3
Odleželé těsto rozválíme na pečícím papíru na slabší obdélníkový plát, který potřeme zchladlou náplní a stočíme do závinu. Ten podélně v polovině rozkrojíme na dva díly, kdy na jedné straně nedokrojíme zcela, aby závin stále držel pohromadě. Rozkrojené díly přes sebe překládáme tak, že řeznou plochu necháváme směrem nahoru. Konec závinu k sobě přimáčkneme a podsuneme kousek pod závin.

RADA: Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

4
Takto připravený závin dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 40 minut. Pečeme dozlatova. Po zchladnutí, před podáváním, můžeme pocukrovat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dietní jablečný závin

Dietní jablečný závin

Tvarohovo-višňový závin

Tvarohovo-višňový závin

Babiččin nadýchaný závin bez kynutí

Babiččin nadýchaný závin bez kynutí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Štrůdly
Pečení Dušení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mák mletý Máslo Mléko Polohrubá mouka Skořice - mletá Sůl Vanilkový cukr Vejce

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantule

Pikantule

Jahodový likér

Jahodový likér

Vepřové nudličky zase jinak

Vepřové nudličky zase jinak

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Koláčky

Koláčky

Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi

Přírodní plátky se zeleninou a…

Pečené brambory

Pečené brambory

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

Listové šátečky se zelím (zelnou…

Kuře v solné krustě

Kuře v solné krustě

Doporučujeme

30 minut
Fajitas v tortille

Fajitas v tortille

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

97
Houbovo-zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Houbovo-zeleninová…
93
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…
84
Drožďová (kvasnicová) pomazánka
Drožďová (kvasnicová)…
81
Jemná kuřecí polévka
Jemná kuřecí polévka
56
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
AHA.cz Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Denní horoskop na středu 2.7. 2025: Koho zaskočí změna plánů a kdo by měl dnes trochu zvolnit?

Denní horoskop na středu 2.7. 2025: Koho zaskočí změna plánů a kdo by měl dnes trochu zvolnit?

Ženy.cz Horko snášíte čtyřikrát jinak. Záleží, v jaké fázi cyklu zrovna jste

Horko snášíte čtyřikrát jinak. Záleží, v jaké fázi cyklu zrovna jste

Blesk.cz Dcera Dvorské vládne náboženské skupině: Jak žije Parsifal po útěku ze sekty!

Dcera Dvorské vládne náboženské skupině: Jak žije Parsifal po útěku ze sekty!

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Mistrovská čísla 11, 22 a 33: Víme, co prozradí o vašem životě!

Mistrovská čísla 11, 22 a 33: Víme, co prozradí o vašem životě!

Další doporučené recepty:

Mořský dort z marcipánu
Mořský dort z marcipánu
Mořský okoun podle tchýně
Mořský okoun podle tchýně
Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou
Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou
Moučník alá tiramisu
Moučník alá tiramisu
Moučník k MDD
Moučník k MDD
Moučník s broskvemi a pudinkem
Moučník s broskvemi a pudinkem
  • Recepty.cz
  • Motaný makový / ořechový závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact