• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Mořský ďas - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mořský ďas - Balkán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • sůl
    • pepř mletý
    • petrželová nať
    • česnek
    • rýže
    • mořský ďas zhruba kilo pro 2 -3 osoby. Může být jeden nebo několik menších exemplářů.
    • 5
      ks brambory Velké kusy
    • mrkev větší
    • celer větvička
    • olej 1,5 dcl olivového + 0,5 dcl obyčejného do polévky + olivový na hlavní jídlo

Postup přípravy receptu

1
Rybu koupíme nejlépe vykuchanou a ztaženou z kůže (jinak provedeme sami). Vzhledem k tomu, že hlava má ostré zoubky a výčnělky, tzn. hůře se čistí, oddělíme hlavu od těla a dobře propláchneme (v ústech se často skývají "váčky" plné písku). Opláchnutou rybu (hlavu i tělo) dáme vařit společně s oloupanými a na 1/4 nakrájenými bramborami, oloupanou mrkví v celku a snítkou celeru.
2
Do vody přidáme olej (nebojte se množství, ryba je tzv. "bílá"), osolíme, opepříme. Od doby varu vaříme rybu 10 minut (POZOR! ne déle!). Pak rybu vyndáme, hlavu i tělo dáme na veliký talíř. Dovaříme brambory a mrkev a polévku scedíme. Bokem dáme čtyři 1/4 brambor (tedy jednu celou bramboru) a mrkev (budeme potřebovat do polévky. Zbytek uvařených brambor dáme k rybě a vše hojně zalijeme olivovým olejem a posypeme sekanou petrželovou natí a česnekem. A můžeme obírat (Na hlavě jsou jen váčky pod očima a ty jsou velmi chutné, proto hlavy nezahazovat, množství masa nám pak bohatě vynahradí tělo, které obsahuje jen placatou "páteř" a žádné kosti).
3
Do scezeného vývaru dáme zavařit opláchnutou rýži, nakonec do polévky propasírujeme uvařený brambor a mrkev. Dochutíme solí, pepřem, sekaným česnekem.
4
Před podáváním posypeme petrželovou natí. Mořský ďas je ryba nevzhledná, ale o to chutnější, kromě páteře nemá kosti. V Chorvatsku se cena za kilo pohybuje kolem 60 kun, tj. zhruba 250,- Kč (před koncem trhu ji můžete koupit i za polovinu), takže je to tip na jidlo o dovolené (v ČR se ceny pohybují cca od 600,- Kč za kilo...). Dobar tek, Pile. Originální název: Grdobina
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský dort z marcipánu

Mořský dort z marcipánu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lukas | 30. 7. 2012 14:46

    Zdravim. Největší potíž těchto článků je, že nikde není napsáno datum, kdy byl psán. Protože uvádět cenu bez určení místa a času je k ničemu. Např. dnes - 30.7.2012 v Chorvatsku ve městě Rovinj na tržnici je cena za 1 kg mořského ďase cca 100 Kun.

  • petra matejkova | 1. 4. 2009 23:53

    muzete me prosim prirovnat chut morskeho dase k nejake rybe??chtela bych vyzkouset ale nerada bych aby me to potom pritel hodil na hlavu :-))

  • Nina | 15. 10. 2006 18:59

    Tahle ryba je nejlepsi na grilu a k ni marinada z cesneku, oleje a petrzelky, dochucena soli a kapkou bileho vina....varene brambory a listovy poduseny spenat jako priloha, nebo misto spenatu blitva:-) (to by meli byt listy repy, jsou jeste chutnejsi nez spenat)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Mořský ďas Mrkev Olej Pepř mletý Petrželová nať Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Játrová čína

Játrová čína

Kořeněné špízy s pórkem

Kořeněné špízy s pórkem

Vepřové na pomerančích

Vepřové na pomerančích

Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky

Karbanátky nebo sekaná s česnekovými…

Křenové závitky v rosolu (aspiku)

Křenové závitky v rosolu (aspiku)

Tvarohová rýže

Tvarohová rýže

Lívance s cukrem a skořicí

Lívance s cukrem a skořicí

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Doporučujeme

25 minut
Topinky s pestem, rajčaty a mozzarellou

Topinky s pestem, rajčaty a…

35 minut
Meruňkovo-angreštová marmeláda

Meruňkovo-angreštová marmeláda

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Šneci z remosky - na slano
Šneci z remosky - na…
21
Uhlířina II.
Uhlířina II.
21
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský
18
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog prozradil, co to vypovídá o vaší osobnosti
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog…
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
AHA.cz Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Jak navlnit vlasy bez kulmy? Pomůže ponožka, cedník i pásek od županu

Jak navlnit vlasy bez kulmy? Pomůže ponožka, cedník i pásek od županu

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Jana Boušková (70) po zranění a operaci páteře: Učí se znovu chodit! Pod dohledem manžela Vydry

Jana Boušková (70) po zranění a operaci páteře: Učí se znovu chodit! Pod dohledem manžela Vydry

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Tarotskop na červenec pro všechna znamení: Berani zažijí pohromu, Lvi si užijí skvělý sex, Vodnáři musí ubrat

Tarotskop na červenec pro všechna znamení: Berani zažijí pohromu, Lvi si užijí skvělý sex, Vodnáři musí ubrat

  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact