• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Mořský ďas - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mořský ďas - Balkán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • sůl
    • pepř mletý
    • petrželová nať
    • česnek
    • rýže
    • mořský ďas zhruba kilo pro 2 -3 osoby. Může být jeden nebo několik menších exemplářů.
    • 5
      ks brambory Velké kusy
    • mrkev větší
    • celer větvička
    • olej 1,5 dcl olivového + 0,5 dcl obyčejného do polévky + olivový na hlavní jídlo

Postup přípravy receptu

1
Rybu koupíme nejlépe vykuchanou a ztaženou z kůže (jinak provedeme sami). Vzhledem k tomu, že hlava má ostré zoubky a výčnělky, tzn. hůře se čistí, oddělíme hlavu od těla a dobře propláchneme (v ústech se často skývají "váčky" plné písku). Opláchnutou rybu (hlavu i tělo) dáme vařit společně s oloupanými a na 1/4 nakrájenými bramborami, oloupanou mrkví v celku a snítkou celeru.
2
Do vody přidáme olej (nebojte se množství, ryba je tzv. "bílá"), osolíme, opepříme. Od doby varu vaříme rybu 10 minut (POZOR! ne déle!). Pak rybu vyndáme, hlavu i tělo dáme na veliký talíř. Dovaříme brambory a mrkev a polévku scedíme. Bokem dáme čtyři 1/4 brambor (tedy jednu celou bramboru) a mrkev (budeme potřebovat do polévky. Zbytek uvařených brambor dáme k rybě a vše hojně zalijeme olivovým olejem a posypeme sekanou petrželovou natí a česnekem. A můžeme obírat (Na hlavě jsou jen váčky pod očima a ty jsou velmi chutné, proto hlavy nezahazovat, množství masa nám pak bohatě vynahradí tělo, které obsahuje jen placatou "páteř" a žádné kosti).
3
Do scezeného vývaru dáme zavařit opláchnutou rýži, nakonec do polévky propasírujeme uvařený brambor a mrkev. Dochutíme solí, pepřem, sekaným česnekem.
4
Před podáváním posypeme petrželovou natí. Mořský ďas je ryba nevzhledná, ale o to chutnější, kromě páteře nemá kosti. V Chorvatsku se cena za kilo pohybuje kolem 60 kun, tj. zhruba 250,- Kč (před koncem trhu ji můžete koupit i za polovinu), takže je to tip na jidlo o dovolené (v ČR se ceny pohybují cca od 600,- Kč za kilo...). Dobar tek, Pile. Originální název: Grdobina
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský dort z marcipánu

Mořský dort z marcipánu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lukas | 30. 7. 2012 14:46

    Zdravim. Největší potíž těchto článků je, že nikde není napsáno datum, kdy byl psán. Protože uvádět cenu bez určení místa a času je k ničemu. Např. dnes - 30.7.2012 v Chorvatsku ve městě Rovinj na tržnici je cena za 1 kg mořského ďase cca 100 Kun.

  • petra matejkova | 1. 4. 2009 23:53

    muzete me prosim prirovnat chut morskeho dase k nejake rybe??chtela bych vyzkouset ale nerada bych aby me to potom pritel hodil na hlavu :-))

  • Nina | 15. 10. 2006 18:59

    Tahle ryba je nejlepsi na grilu a k ni marinada z cesneku, oleje a petrzelky, dochucena soli a kapkou bileho vina....varene brambory a listovy poduseny spenat jako priloha, nebo misto spenatu blitva:-) (to by meli byt listy repy, jsou jeste chutnejsi nez spenat)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Mořský ďas Mrkev Olej Pepř mletý Petrželová nať Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborové krokety

Bramborové krokety

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek

Mojito

Mojito

Chobotnice po athénsku

Chobotnice po athénsku

Mandarinkové řezy

Mandarinkové řezy

Domácí nugát

Domácí nugát

Pomerančový sorbet

Pomerančový sorbet

Vynikající Cookies

Vynikající Cookies

Čokoládové cookies

Čokoládové cookies

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
20
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
19
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…
16
Poctivé pečené kuře
Poctivé pečené kuře

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Detaily smrti basáka (†48) Limp Bizkit: Tvář v kaluži krve

Detaily smrti basáka (†48) Limp Bizkit: Tvář v kaluži krve

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact